Hlavní obsah

Analýza Pirátů: STAN nás v kampani podvedl. Provinil se i šéf Rakušan

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Piráti ve volbách zažili zklamání, získali jen čtyři křesla. Teď pátrají, kde nastala chyba.

Reklama

Seznam Zprávy mají k dispozici interní šetření Pirátů, ve kterém se zkoumá porušení pravidel koaliční smlouvy s hnutím STAN. Kontroloři se zabývají činností členů vedení hnutí či jejich senátory.

Článek

Piráti získali ve volbách jen čtyři poslanecká místa. Z neúspěchu viní i svého partnera, hnutí STAN, které podle interní analýzy porušilo koaliční smlouvu.

Na dokument upozornil v pondělí server Neovlivní.cz, Seznam Zprávy ho rovněž prostudovaly. Z interního 27stránkového šetření vyplývá, že Starostové podle Pirátů nadržovali svým kandidátům v předvolební kampani.

„Na základě zjištění této zprávy lze vyslovit kvalifikovaný závěr, že zástupci STAN v průběhu kampaně opakovaně porušili příslušná ustanovení Koaliční smlouvy a Pravidel osobnostní kampaně,“ stojí ve shrnutí pirátské analýzy.

Jaký dopad bude mít analýza na vzájemné vztahy v koalici a na vyjednávání o vládě, není jasné. Předseda Pirátů Ivan Bartoš Seznam Zprávám sdělil, že citovaný dokument je jen jednou částí z chystané komplexní analýzy. Tuto stať Bartoš předal členům strany v pondělí ráno.

„Jedná se o část týkající se porušení koaliční smlouvy ze strany STAN. Dokument jsme stejně tak zaslali i hnutí STAN. Celou věc nyní projednají stranické orgány Pirátské strany, následně o našich závěrech budeme jednat s hnutím STAN. Chtěl bych zároveň uvést, že se jedná o dílčí část komplexní analýzy našeho výsledku ve volbách, stejně tak analyzujeme vlastní chyby. Stěžejní je pro nás nicméně i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu,“ dodal Bartoš.

Analýza Starostům vyčítá konkrétní kroky. Strana měla podle kontrolorů v kampani na starost takzvaný mikrotargeting – tedy i propagaci jednotlivých kandidátů. A Piráti se domnívají, že toho hnutí STAN využilo ve svůj prospěch.

Naše peníze na jejich kandidáty

„STAN cíleně podporoval pouze své kandidáty, ze kterých se polovina dostala do Poslanecké sněmovny. Na podporu mikrotargetingu STAN byla vynaložena více než dvakrát vyšší částka než na Piráty. Piráti přitom vložili do kampaně 2/3 finančních prostředků,“ píše se dále v analýze.

Piráti spočítali, že 68 procent vynaložených finančních prostředků na takzvaný mikrotargeting mířilo na kandidáty, kteří nakonec získali mandát. Drtivá většina nových poslanců STAN (26 z celkových 33) se v kampani mohla o tuto podporu opřít.

„V tištěném a on-line médiu byly realizovány PR osobní články kandidátů STAN bez vědomí krajského volebního štábu jednotlivých krajů. Tím došlo k porušení pravidel osobnostní kampaně. Z 23 inzerovaných kandidátů STAN (kombinace on-line/off-line) se 21 dostalo do Sněmovny,“ dodávají Piráti v analýze.

Pirátští analytici se zaměřili ve své kontrole dodržování koaliční smlouvy i na konkrétní případy. Nelíbila se jim například aktivita předsedy STAN Víta Rakušana, o němž se mluví jako o kandidátovi na post ministra vnitra v budoucí vládě.

„V den voleb přímo vyzval ke kroužkování své asistentky předseda STAN Vít Rakušan ve sponzorovaném příspěvku na Facebooku. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy na nevolitelném místě. V komentářích tohoto statusu byla jednoznačná vyjádření komentujících, že budou kroužkovat. Kandidátka na nevolitelném místě byla následně zvolena do Poslanecké sněmovny, mandát poslankyně získala kroužkováním,“ konstatují Piráti k úspěchu nové poslankyně Barbory Urbanové.

Součástí analýzy jsou zkopírované příspěvky či komentáře na sociálních sítích nebo ukázky z médií.

Aktivní Půta

Pirátům vadí i aktivita dalšího předního politika z řad koaličního partnera a člena předsednictva STAN Martina Půty. I liberecký hejtman se podle analýzy zapojil do akce na podporu starostenských kandidátů, na což už před volbami upozornily Seznam Zprávy.

„Člen předsednictva hnutí STAN a předseda Starostů pro Liberecký kraj (SLK) Martin Půta aktivně koordinoval vydání novin Starostů pro Liberecký kraj, které jednostranně podpořily kandidáty nominované na kandidátní listinu za STAN. Obsah novin byl i přes odpor Pirátů publikován. Cílená kampaň SLK měla celostátní dopad,“ spílá analýza libereckému hejtmanovi. V tomto regionu koalice PirSTAN získala dva poslance – oba v barvách STAN.

Pirátští kontroloři se zaměřili i na aktivitu některých senátorů z klubu Starostů a nezávislých – například Zdeňka Hraby či Michaela Canova. „Senátorský klub STAN a jeho konkrétní členové samostatně opakovaně podporovali formou videí nebo facebookových statusů kroužkování kandidátů STAN. Dopad aktivity senátorského klubu a jeho členů byl napříč celou republikou,“ dodávají Piráti.

Reklama

Doporučované