Hlavní obsah

Analýza: Scénáře, co bude dál po roztržce Sobotka - Babiš

Babiš už teatrálně balí „Sobotkovy kauzy" na Ministerstvu financí. Stačilo, aby mu premiér dal ultimátum.

 

Reklama

Nejsilnější vládní strana si neví rady: máme si největšího soupeře ve vládě nechat, nebo ho vyhodit?

Článek

ANALÝZA: Co se stane, když Andrej Babiš do neděle uspokojivě nevyvrátí vážná podezření z daňových úniků v souvislosti s nákupem dluhopisů Agrofertu? Odvolá ho premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka?

Ani sami sociální demokraté - kteří už mají v rukou sedmdesátistránkovou analýzu o aférách a praktikách Babiše - uspokojivé vysvětlení neočekávají.

Mimo záznam členové ČSSD přiznávají, že se dostali do vlastní pasti. V březnu v návalu emocí podpořili ve Sněmovně návrh opozičního lídra Miroslava Kalouska z TOP 09. Parlament tehdy schválil usnesení, že premiér Sobotka musí vyvodit vůči Babišovi důsledky, pokud své finanční kauzy dostatečně nevysvětlí. De facto tím z Babišových potíží udělali problém Sobotkův.

Vedení ČSSD tak řeší dilema a ani jedno řešení není půl roku před volbami dobré, což vysvětluje analýza, kterou si přehrajte ve videu.

Když Babiše z vlády vyhodí, dají šéfovi ANO prostor, aby ze sebe vytvořil „oběť". Babiš bude hrát roli ublíženého, proti němuž se spikli „zlí, tradiční politici".

Stejné riziko ovšem představuje varianta, že dál nechají miliardáře v křesle ministra financí. Sociální demokraté ztratí zbytky kreditu jako strana, která jen kritizuje a hrozí, ale zároveň se díky úhlavnímu rivalovi dál drží u moci.

Místopředseda ČSSD a volební manažer Jan Birke mluví o tom, že by o odchodu Babiše z vlády mělo hlasovat stranické vedení - byť personální změny v kabinetu jsou výhradně v kompetenci premiéra.

V čele sociální demokracie jsou dnes jestřábi, kteří mají Babiše dost a klidně by ho z kabinetu odvolali - například ministr vnitra Milan Chovanec nebo šéf Senátu Milan Štěch. Naopak premiér Sobotka nebo šéf Sněmovny Jan Hamáček vždy prosazují umírněná řešení.

I kdyby nakonec Andrej Babiš skončil ve funkci ministra financí a jeho hnutí ANO opustilo vládu, Sobotkův kabinet ještě nemusí padnout. Pravicová opozice už oznámila, že by menšinovou vládu ČSSD a KDU-ČSL nechala do říjnových voleb „dožít".

Reklama

Doporučované