Hlavní obsah

Analýza: Stravovací paušál připraví rozpočet o 21,4 miliardy ročně

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

MF připravuje novelu zákona o daních z příjmů, podle které by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo

Reklama

Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o více než 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton, kterou prezentovala Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Ministerstvo financí trvá na tom, že dopad do rozpočtu budou zhruba dvě miliardy korun.

Článek

Stravenkový paušál plánuje Ministerstvo financí zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021.

„Ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že nová úprava připraví státní rozpočet maximálně o dvě miliardy korun. Nechali jsme dopady přepočítat poradenskou, daňovou a auditorskou firmu, a ta dospěla k částce více než desetinásobné. Konkrétně 21,4 miliardy Kč,“ prohlásil prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

Ministerstvo financí závěry i metodiku studie společnosti Grant Thornton, odmítá. Trvá na tom, že skutečný záporný dopad reformy do státního rozpočtu bude přibližně dvě miliardy korun ročně.

„Je nutné si uvědomit, že principem stravenkového paušálu je nikoliv zavedení nového daňového zvýhodnění, ale pouze jednodušší a efektivnější způsob, jak čerpat stávající zvýhodnění na stravování, na které dnes kvůli vysokým provizím stravenkových společností a administrativě nedosáhne jeden milion zaměstnanců. Prostředky, které dnes představují marže vydavatelů stravenek, by zůstaly v peněženkách zaměstnanců a firem. Považujeme za přirozené a očekávatelné, že podobných studií, které budou usilovat o diskreditaci tohoto záměru, bude přibývat," uvedl pro Seznam Jakub Vintrlík z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva.

Podle studie sehrají klíčovou roli v propadu rozpočtových příjmů dva efekty. Prvním z nich bude čerpání paušálu těmi, kteří dnes nenabízejí firemní stravování ani stravenky. Jejich zapojení do systémů může znamenat snížení daňových příjmů o 8,6 miliardy Kč.

„Je iluzorní se domnívat, že zaměstnavatelé tento benefit nebudou využívat. Naopak, lze předpokládat jeho masivní zavedení, avšak za jiným účelem a motivací, než je původně zamýšlen. Dá totiž firmám a institucím možnost na úkor mezd navýšit zaměstnancům příjmy bez vedlejších nákladů ve formě daní a odvodů,“ upozornil Jiří Köhler z Grant Thornton.

Druhým klíčovým efektem bude odliv od současné formy podpory stravování a přechod na stravovací paušál ze strany zaměstnavatelů, kteří již dnes podporují stravování jinou formou (stravenky, jídelní stravování), a tím i navýšení efektivního příspěvku na stravování. „Tento dopad může nabíhat pomaleji. Nicméně ve výsledku přinese pokles rozpočtových příjmů až o 10,6 miliardy,“ dodal Köhler.

Částka 21,4 miliardy představuje přes polovinu letošního rozpočtového schodku. „Stačila by například k navýšení učitelských platů v regionálním školství o více než 9500 korun měsíčně. Za tuto sumu bychom mohli například zcela vyřešit nedostatečnou dostupnost sociálních služeb nebo o více než polovinu navýšit výdaje na výzkum a inovace,“ podotkl výkonný ředitel unie Vít Jásek.

Stravenkářské firmy jsou proti

MF připravuje novelu zákona o daních z příjmů, podle které by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo. Na podporu stravování tak dosáhne podle MF i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

„Z průzkumu – tuším Asociace malých a středních firem – ale vyplynulo, že pokud by zaměstnavatelé přestali dávat svým lidem stravenky, chodili by na obědy třikrát méně než dnes. Což znamená, že se nebudou tak kvalitně stravovat, a také to, že restaurace, které dnes mají večer plno, ale přes oběd těžko shání zákazníky, by asi musely propouštět,“ kritizuje pro Seznam návrh stravenkového paušálu Daniel Čapek, prezident Sodexo ČR a SR, které je největší stravenkářskou firmou v Česku.

Daniel Čapek, prezident Sodexo pro ČR a SR, bude hlavním hostem pořadu Byznys index Petra Novotného, který Seznam Zprávy přinese dnes v 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované