Hlavní obsah

Analýzy hudebních festivalů u Jermanové: škoda je přes milion

Foto: Vojtěch Blažek

Dnes už bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tvrdila, že o smlouvách nic neví. Podezřelé služby si ale objednávala přímo její kancelář.

Reklama

Policie stíhá úředníky kvůli smlouvám na Středočeském kraji. Kauzu odstartovalo zjištění Seznam Zpráv, že hejtmančina kancelář vyplácí miliony tajným poradcům.

Článek

Výkaz práce pečlivě vyplněný pracovnicí číslo 5679 přesně zachycuje, co dělala 19. prosince: „Vánoční a novoroční zvyky ve Středočeském kraji.“ O pár dní později se věnovala „zhodnocení končícího roku 2017“.

Její měsíční odměna činila 45 tisíc, za práci na půl úvazku.

Seznam Zprávy před dvěma lety podrobně popsaly, jak Středočeský kraj vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) utrácel miliony za velmi sporné poradenské smlouvy. Navíc že tají jména těchto externích zaměstnanců a jakou práci vykonali.

Podle informací České televize obvinili policisté tento týden kvůli poradenským smlouvám jednoho člověka.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu spočítali škodu na víc než milion korun. Ostatně naznačuje to i právní kvalifikace kauzy: stíhaný člověk se podle policistů dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku - a to z nedbalosti. Což znamená maximální sazbu půl roku vězení.

„Byla způsobena značná škoda, tedy škoda přesahující jeden milion korun, avšak nedosahující deseti milionů korun,“ potvrdila státní zástupkyně Gabriela Turková.

Kdo je tím stíhaným člověkem, státní zástupkyně ani policisté neupřesnili. Je ale zřejmé, že musí jít o někoho z bývalých či současných úředníků krajského úřadu. Konkrétně někoho, kdo byl za smlouvy s externisty zodpovědný, přebíral od nich práci a schvaloval, že dostanou zaplaceno.

„S ohledem na stav řízení nemohu být nyní konkrétnější,“ dodala žalobkyně Turková.

Poradce si najímal přímo odbor kanceláře hejtmanky Pokorné Jermanové. V roce 2017 ho vedl Roman Šubert, později se stala šéfkou Hana Mastrini. Šubert ani Mastrini na žádost o vyjádření nereagovali.

Foto: Seznam Zprávy

Červen roku 2017 - hejtmanka Pokorná Jermanová potřebovala informace o hudebních festivalech. A o tom, co dělají ostatní kraje.

Přestože kraj vytrvale odmítal sdělit jména poradců (byl ochoten zveřejnit jen zaměstnanecká čísla, vyplacené částky a výkazy práce), Seznam Zprávám se před loňskými volbami podařilo údaje získat. Ukázalo se, že právě zmíněnou poradkyní s číslem 5679 byla jistá Kristýna Medvedíková, povoláním účetní - a jinak také švagrová vysokého úředníka Šuberta.

Medvedíková nehodnotila jen rok 2017 a nepopisovala vánoční zvyky. Byla také dnes už známou analytičkou hudebních festivalů: hejtmančina kancelář si Medvedíkovou skutečně najala i na to, aby - dodnes nevysvětleným způsobem - analyzovala hudební akce v regionu.

Podobných smluv na nejrůznější analýzy, studie nebo neurčitá jednání a monitoringy bylo na hejtmanství víc než deset. Poradci měli odměny od 20 až do 75 tisíc měsíčně. Opět - za poloviční úvazek.

Policisté už v první části této kauzy vznesli obvinění proti Robertu Georgievovi, někdejšímu řediteli krajského úřadu a za Pokorné Jermanové šéfovi Středočeské vědecké knihovny v Kladně. Gerogiev totiž v knihovně také uzavřel fiktivní smlouvy, například se svým registrovaným partnerem a se sestrou.

Loni se Georgiev při vyšetřování přiznal a zaplatil škodu téměř 700 tisíc. Státní zástupkyně proto případ podmíněně zastavila a Georgiev, člen ČSSD a bývalý spolupracovník Davida Ratha, tak nemusel před soud.

Reklama

Doporučované