Hlavní obsah

Vědci popsali, jak se covid-19 z jedné akce roznesl mezi až 20 000 lidí

Foto: Profimedia.cz

Z jedné akce se nákaza rozšířila do několika světových zemí.

Reklama

Vědci prozkoumali téměř 800 genomů koronavirů a na jejich základě byli schopni zjistit, jak se nákaza šířila. Od účastníků konference farmaceutické firmy přeskočil virus z Bostonu do dalších států USA i Evropy.

Článek

Žádný z vedoucích pracovníků biotechnologické společnosti Biogen si na schůzi představenstva nevšiml nezvaného hosta. Událost v americkém Bostonu zahájila slavnostní snídaně v hotelu Marriott Long Wharf, které se zúčastnilo kolem 175 lidí. Včetně hostů z Itálie, kde už byla do karantény uzavřená dvě města.

Manažeři se slétli z celého světa, byli zaneprázdněni probíráním posledních novinek. Dva dny si třásli rukama, líbali se na tváře a navzájem si nakládali jídlo.

„Mnoho faktorů bohužel udělalo z konference perfektní ‚superšířící‘ událost,“ řekla CNN jedna z týmu 54 vědců, kteří v bezprecedentní studii popsali dost možná vůbec největší takovou událost na světě Bronwyn MacInnisová. Konference podle ní může mít spojitost se zhruba 20 000 případy nákazy.

Co do počtu dohledaných případů souvisejících s jednou akcí nebo ohniskem jde zhruba o stonásobek těch největších, které známe z Česka. Hygienici napočítali přes dvě stě případů spojených s party v pražském klubu Techtle Mechtle, přes dvě stě případů rovněž způsobilo ohnisko v pěveckém sboru v Jablunkově.

O ohniscích v Česku jsme psali podrobně zde:

Psal se konec února a plíce jednoho z účastníků už tou dobou obýval koronavirus. Poté, co se účastníci schůze rozjeli zpět do svých domovů, odvezli si nákazu na předměstí Bostonu, do amerických států Indiana a Severní Karolína, na Slovensko, do Austrálie či Singapuru.

V den osudné konference, tedy 27. února, evidovaly Spojené státy teprve 15 potvrzených případů covid-19. Téměř všechny byly spojené s cestováním. Americký prezident Donald Trump hodnotil riziko nákazy jako „velmi nízké“ a žádné velké události jako demokratické primárky v Jižní Karolíně, oslavy Mardi Gras v New Orleansu nebo setkání představenstva Biogenu se ještě v souladu s nařízeními nerušily.

„Před půl rokem byly znalosti o koronaviru omezené,“ vysvětlila konání akce mluvčí společnosti Anna Robinsonová pro deník The Washington Post. „Nikdy bychom nikoho vědomě neohrozili.“

V následujících dvou týdnech bylo s konferencí spojeno nejméně 35 nových případů. U většiny z nich se projevily příznaky podobné chřipce a všem účastníkům byla společností krátce poté nařízena karanténa.

Mutace se vyvíjela už na konferenci

V dubnu se specifický kmen SARS-CoV-2, který je s událostí spjat, prokázal ve dvou azylových domech pro lidi bez domova, kde se jím nakazily dvě třetiny ze 230 lidí.

Jak na to vědci přišli? Během replikačního procesu koronaviru došlo k chybě a v genetickém kódu, který je složený ze zhruba 30 000 znaků, se zaměnila dvě písmena. Tato mutace se po skončení konference šířila dál, a specifický genom covid-19 si tak našel cestu ke stále narůstajícímu počtu lidí.

U celkem 28 účastníků akce se podařilo prozkoumat genom koronaviru, který charakteristickou mutaci nesl. Dostal označení „C2416T“ kvůli 2 416. místu v genomu a dvěma nukleovým kyselinám - cytosinu (C) a uracilu (T), které se prohodily. Analýza také ukázala, že mutace se vyvíjela už v průběhu konference.

Rozsáhlá studie téměř 800 genomů koronaviru, na které se podílelo kolem 54 vědců z několika prestižních vědeckých pracovišť včetně Massachusettského technologického institutu, zjistila, že virem nesoucím charakteristickou mutaci se časem nakazily stovky lidí v oblasti Bostonu. Dá se ale vysledovat i u obyvatel Aljašky, Senegalu nebo třeba Lucemburska. Mutace také připadá na zhruba třetinu všech případů v Massachusetts.

Nejrozsáhlejší analýza

Studie, která byla zveřejněna na webu MedRxiv a čeká na akademické ohodnocení, je pravděpodobně nejrozsáhlejší analýzou genomů koronaviru od vypuknutí pandemie v USA. Výzkum ukazuje, jak se koronavirus může rozšířit k nejzranitelnějším komunitám a jak rychle dochází k nákaze v uzavřených prostorách. „Naše špatná rozhodnutí se díky genetickým údajům ukazují zcela novým způsobem,“ říká spoluautorka studie Bronwyn MacInnisová.

Z 5,7 milionu potvrzených případů koronaviru ve Spojených státech vědci analyzovali genomy přibližně 19 008 z nich. Tedy zhruba 0,33 procenta nakažených. K testu, který detekuje virovou RNA ve výtěrech z dýchacích cest, není vždy jednoduché se dostat. Podle MacInnisové by měl být do genetické laboratoře poslán každý vzorek odebraný v USA.

Studie také poukazuje na význam genomické epidemiologie, která má potenciál vytrasovat původce nákazy, lépe ji kontrolovat a předcházet jí. „Příliš velká shromáždění, nedostatek testování a ochranných pomůcek či bezpříznakové šíření – genom viru zaznamenává všechna naše selhání,“ přiblížila slibnou metodu MacInnisová. Může také odpovědět na stále nezodpovězené otázky o tom, jak se virus přenáší. Díky tomu by pak bylo možné zvládnout znovuotevření škol či pracovišť.

Příručka genetické instrukce viru může být podle vědkyně „neocenitelná“. „Je to příručka, která nás může naučit kontrolovat pandemii, ale jen pokud jí budeme ochotni naslouchat.“

Reklama

Doporučované