Hlavní obsah

Rekonstrukce rehabilitačního zázraku: Takhle lékaři napravili ruku Petry Kvitové

Natáčeli jsme ve fyzioterapeutické ordinaci, ve které rozhýbali pořezanou ruku Petry Kvitové.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Za brzkým návratem Petry Kvitové na tenisový vrchol stojí i desítky hodin strávených ve smíchovské fyzioterapeutické ordinaci.

Článek

Půl roku poté, co Petru Kvitovou pořezal v jejím bytě lupič, má za sebou česká tenistka už návrat na French Open a vítězný turnaj v Birminghamu. Před ní je od příštího týdne Wimbledon, tedy asi nejprestižnější grandslam, který už dvakrát vyhrála.

Už jen to, že zraněná tenistka dokáže držet raketu, trénovat a hrát opět špičkový tenis, považují i světová média za malý zázrak.

Byli jsme s kamerou v jednom z míst, kde se rodil. V ordinaci fyzioterapeutky Milady Kukačkové v Praze na Smíchově.

Věc, která se u Kvitové lékařům a fyzioterapeutům podařila, je o to větší, že zranění špičkové tenistky bylo velmi komplikované.

„Poraněno bylo sedm šlach a dva nervy," popisuje nad modelem prstu fyzioterapeutka Milada Kukačková, jež se o Kvitovou po několik měsíců starala.

Ke Kukačkové se dostala tenistka po operaci ve Vysokém nad Jizerou, kterou vedl expert na poranění ruky Radek Kebrle.

Jeho učitel, francouzský profesor Dominique Thomas potom spolu s Kukačkovou dohlížel na návrat tenisové hvězdy do normálního života a na kurty.

Jeho součástí bylo kromě klasických cviků i tzv. elektroaktivní cvičení. To spočívá v pohybech prstů a jiných částí ruky proti vůli pacienta na základě elektrických impulsů. Podrobněji princip této metody vysvětluje fyzioterapeutka Kukačková právě ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované