Hlavní obsah
Online

Další krize premiéra Babiše. Česku kvůli němu hrozí vracení dotací. „Jsou to lži,“ řekl Babiš

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

„Jsou to lži.” The Guardian cituje i stručnou odpověď Andreje Babiše na závěry zprávy právníků Evropské komise.

Reklama

aktualizováno •

Nová rána pro českého premiéra Andreje Babiše. Právníci Evropské komise zpracovali zprávu, podle níž je stále ve střetu zájmů, což může mít pro českého politika a firmu Agrofert nedozírné následky. O dosud utajované zprávě právníků před půlnocí na sobotu informovaly například francouzský list Le Monde a britský deník The Guardian.

Článek

„Jedná se o zvlášť nepříjemný dokument pro českého premiéra. Andrej Babiš se podle evropského práva nachází ve střetu zájmů,” napsal Le Monde.

Dokument, na který se list odvolává, je z 19. listopadu. Nechala si jej vypracovat Evropská komise, která střet zájmů Andreje Babiše řeší. Podstata problému spočívá v tom, že Babiš jako politik podle zprávy neukončil svůj vliv ve své původní firmě Agrofert, která čerpá dotace Evropské unie. Podle unijních pravidel nemohou státní úředníci a politici využívat prostředky z fondů EU, jejichž čerpání mají nakonec sami kontrolovat.

"Analýzu právníků Evropské komise jsem neviděl, dozvídám se o ní z médií, kam bohužel utekla dřív, než jsem měl možnost se s ní seznámit já nebo moji právní zástupci," uvedl v mailové odpovědi na dotaz Seznam Zpráv premiér Andrej Babiš. „Až Komise zveřejní oficiální vyjádření, prostudují a vyjádří se k němu čeští právníci. S úryvky zprávy, které jsem viděl v médiích, ale zásadně nesouhlasím a mám pro to jasné argumenty. V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak je přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval.“

Babiš dále uvedl, že se plně věnuje práci premiéra, „často i osmnáct hodin denně“, a že v pondělí vláda projedná právní analýzu tohoto problému, o kterou před měsícem požádal ministryni pro místni rozvoj Dostálovou a ministra spravedlnosti Kněžínka.

Odpověď pro The Guardian: Jsou to lži

Převedení Agrofertu do svěřenského fondu, jak to provedl Andrej Babiš začátkem loňského roku, je podle zprávy právníků Evropské komise nedostatečné. Už v samotném podání podnětu od české pobočky Transparency International a také Pirátské strany byly uvedeny odkazy na to, že Babiš i v případě převedení svých firem do svěřenského fondu zůstává konečným příjemcem výhod z tohoto byznysu.

Závěry právníků mohou mít vážné následky nejen pro Andreje Babiše a jeho byznys, ale také pro celou Českou republiku, která je příjemcem peněz z Unie.

The Guardian s odkazem na zprávu právníků napsal, že Česko bude muset vrátit alespoň část z 82 milionů eur, které Agrofert letos z unijních dotací získal.

Reportéři Guardianu oslovili s žádostí o reakci i Andreje Babiše. Jeho odpověď byla stručná: Jsou to lži.

Připomeňte si: Organizace Transparency International podala do Bruselu druhý podnět k prošetření.Video: Radek Nohl

List připomíná, že před pár dny čelil český premiér výzvám k rezignaci, když tisíce demonstrantů vyšly do ulic kvůli novým zjištěním v dotační kauze Čapí hnízdo. V ní je Babiš obviněn z podvodu ve výši 50 milionů korun, které měl získat s pomocí rodinných příslušníků jako dotaci pro „malou firmu“. Seznam Zprávy přinesly před třemi týdny reportáž, v níž promluvily s dosud zmizelým Babišovým synem. Ten zmínil, že právě v době vyšetřování Čapího hnízda jeho otec chtěl, aby zmizel. Následně byl podle svých slov nedobrovolně zavlečen na Ruskem okupovaný Krym.

Evropskou komisi, která dohlíží na granty EU pro zemědělce a chudší regiony, požádala o vyšetření dotací pro Agrofert česká pobočka Transparency International, která přišla před několika měsíci s tvrzením, že má důkazy o tom, že Andrej Babiš zůstal skutečným vlastníkem holdingu v rozporu s českým a evropským právem.

„Kromě střetu zájmů ve věci přímého hospodářského zájmu pana Babiše mohou existovat i jiné okolnosti, které se mohou stejně kvalifikovat jako konflikt zájmů,“ uvádí zpráva právníků Evropské komise, z níž cituje britský The Guardian.

Zpráva právníků Evropské komise není sama o sobě závazným dokumentem, nicméně jejich stanoviskem se komise obvykle řídí. Le Monde a The Guardian informují mimo jiné o tom, že právníci předali svá zjištění také Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který už loni oznámil, že se podle něj Babiš dopustil podvodu při čerpání dotace na Čapí hnízdo.

Vývoj nové krize kolem premiéra a reakce na zjištění právníků EK sledujeme on line:

  • TI: Česko by případně mělo vrácené dotace vymáhat po Agrofertu

    Pokud Česká republika bude muset vracet Evropské unii peníze kvůli dotacím pro Agrofert, měla by je následně po holdingu vymáhat. Uvedla to organizace Transparency International (TI), která v září podala Evropské komisi podnět kvůli podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle právníka TI by získání případné kompenzace bylo právně velice složitým a dlouhým procesem.

    „Šach mat pro miliardové EU dotace pro Agrofert a premiéra Babiše. Transparency podala svůj podnět Evropské komisi naprosto oprávněně, peníze se budou vracet, střet zájmů musí Babiš vyřešit,” uvedl ředitel české pobočky TI a člen globální správní rady TI David Ondráčka. Organizace míní, že Babiš by měl ukončit dvojí roli politika a byznysmena.

    Podle právníka TI Petra Leyera by v případě vracení dotací byla poškozeným primárně Česká republika a původci škody by byli Babiš a Agrofert. „Česká republika by pak měla tuto škodu zpětně vymáhat a Agrofert tuto škodu České republice kompenzovat. Právně to však bude velice složitý a dlouhý proces,“ uvedl.

  • „Neukončí-li vazby na Agrofert, musí rezignovat”

    Podle belgického europoslance Barta Staese, který je členem výboru Evropského parlamentu pro kontrolu rozpočtu, by měl Babiš přerušit veškeré vazby na Agrofert, nebo skončit.

    „Pokud to neudělá, pak musí rezignovat,“ řekl podle Guardianu Staes, který dohlíží na rozdělování evropských peněz už devatenáct let. Podle svých slov dosud nezažil podobný případ, který by se týkal evropského lídra.

  • Agrofert: Nikdo nás nekontaktoval, Babiš učinil vše, co měl

    Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK napsal, že i koncern má informace pouze z medií. „Přijde nám to jako nesmysl a spekulace. Ještě minulý týden komisařka (Corina) Cretuová na slyšení v Evropském parlamentu prohlásila, že Evropská komise žádné vyšetřování nevede. Proto ani nemůže existovat žádná zpráva,“ uvedl. Firmu podle něj nikdo nekontaktoval. „Počkáme na oficiální stanovisko Evropské komise. Pokud nějaká oficiální zpráva existuje, podrobíme ji právní analýze. Každopádně trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy,“ uvedl Hanzelka.

    Babiš podle něj učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. „Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,” uzavřel.

  • Babiš: Načasování není náhoda

    České televizi Babiš řekl, že načasování zveřejnění není náhoda. „V pondělí je slyšení komise na výboru rozpočtové kontroly, ale je to slyšení k rozpočtu Evropské komise. S tím absolutně nemá nic společného tahle uměle vyvolaná kauza, ale už se vytváří atmosféra,“ uvedl premiér.

  • STAN: Babiš je muž minulosti

    Pro Jana Farského ze STAN je Babiš mužem minulosti, která ho dohání. „ČR si zaslouží premiéra, který bude mít za priority školství, infrastrukturu, kvalitu půdy a vody. A nejen sebe sama,“ konstatoval na sociálních sítích.

  • Piráti vyzvou úřady, aby prověřily Babiše a Tomana

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš v pondělí vyzve české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslav Tomana (za ČSSD) a zabránily případným škodám souvisejícím s neoprávněným čerpáním dotací.

  • Hamáček: Vysvětlit to musí Babiš

    Na analýzu právníků Evropské komise reagoval i vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Podle něho je nepřijatelné, aby stát vracel dotace za Agrofert. Věc podle něj musí vysvětlovat Babiš, nikoli sociální demokracie. „V tuto chvíli jsou zveřejněny jen kusé informace z interní zprávy. Analýza, o které média hovoří, není oficiálně zveřejněná, a tudíž v tuto chvíli nelze nic předjímat. Pokud ale musí někdo tyto věci vysvětlovat, pak je to Andrej Babiš, určitě ne ČSSD,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Hlavní zprávy