Hlavní obsah

Babiš: StB jsem nikdy nic nepodepsal. Lídr ANO reaguje na nový verdikt soudu

Slovenský ústavní soud vrátil zpátky Babišův případ.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Andrej Babiš má před volbami nový problém. Ústavní soud na Slovensku vrátil na začátek případ jeho údajné spolupráce s StB.

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se bude muset soudit o to, zda byl, či nebyl vědomým spolupracovníkem komunistické tajné policie.

Slovenský ústavní soud totiž zrušil rozsudky nižších soudních instancí, podle nichž je Babiš neoprávněně veden ve svazcích bývalé Státní bezpečnosti jako agent s krycím jménem Bureš.

Jeden z favoritů blížících se sněmovních voleb v České republice a politik mířící k postu nového českého premiéra je tak týden před volbami v pozici, kdy je obviněn z padesátimilionového dotačního podvodu (v kauze Čapí hnízdo) a také člověkem, který podle dokumentů spolupracoval s komunistickou tajnou policií.

Andrej Babiš už dal najevo, že trvá na tom, že je evidován neoprávněně a že se o to bude znovu soudit.

Video: Slovenský ústavní soud v Košicích vynáší rozsudek v Babišově kauze

Slovenský ústavní soud vynesl verdikt v kauze Andreje Babiše.

Ústavní soud ve verdiktu řekl dvě důležitá rozhodnutí.

Jednak uvedl, že Babišovi právníci podali žalobu na neoprávněné vedení v estébáckých svazcích špatně. Nemohou totiž podle ústavního soudu žalovat Ústav paměti národa, ale jinou instituci. Kterou přesně, to soud neřekl, ale zřejmě to bude slovenské ministerstvo vnitra.

Za druhé ústavní soud řekl, že soudy při posuzování žaloby nemohou brát jako dosud v potaz výpovědi bývalých důstojníků StB, protože tito svědci nebyli zbaveni mlčenlivosti. Jejich svědectví jsou tedy podle ústavního soudu nezákonným důkazem. V rámci mlčenlivosti, kterou jsou vůči StB vázáni, totiž nesmějí své bývalé agenty prozradit a mohli před soudem lhát.

Svědectví bývalých důstojníků vypovídajících ve prospěch Babiše přitom soudy daly přednost před archivními dokumenty, které podle Ústavu paměti národa naopak jeho spolupráci s StB prokazují. Ústav má k dispozici celkem dvanáct různých na sobě nezávislých svazků, ve kterých agent Bureš figuruje.

Ústavní soud tak vyslyšel námitky, s nimiž se na něj obrátil Ústav paměti národa a nižší slovenské soudy se teď musí v nových řízeních jeho postojem řídit.

To znamená, že budou muset Babišovu žalobu na neoprávněnost evidence ve svazcích StB podanou na Ústav paměti národa zamítnout.

Video: Ředitel Ústavu paměti národa komentuje verdikt soudu

Jsme rádi, že nám dal soud za pravdu.Video: Hanuš Hanslík

Andrej Babiš už dal najevo, že podá novou žalobu, a to na slovenské ministerstvo vnitra.

„Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval,“ uvedl v prohlášení s připomenutím, že o tom, zda byl, či nebyl agentem StB, soud nerozhodoval.

Celé prohlášení Andreje Babiše k verdiktu Ústavního soudu Slovenské republiky

„Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský ústavní soud se zničehonic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí a způsobí totální chaos a nejistotu ve slovenském právním systému. Slovenští občané, kteří jsou ve svazcích StB evidováni neoprávněně a v minulosti zažalovali Ústav paměti národa, teď musí, pokud se chtějí znovu soudit, žalovat ministerstvo vnitra. Dobře. Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval. O tom ale tento soud ani nerozhodoval. Samozřejmě mi ale vadí, že se celá věc vůbec po pěti letech vrací na začátek a všemi tradičními nepříteli tak bude pár dní před volbami zneužívaná v politickém boji.“

StB podle archivních dokumentů evidovala Andreje Babiše jako agenta s krycím jménem Bureš od listopadu 1982.

Takzvaný vázací akt měl Babiš s komunistickou StB podepsat v bratislavské vinárně U Obuvníka, kde se setkal s poručíkem Júliem Šumanem a s kapitánem Rastislavem Mátrayem. Podle archivních dokumentů měl mít Babiš dokonce přístup do konspiračního bytu.

Reklama

Doporučované