Hlavní obsah

Andrej Babiš má pro syrské sirotky plán, který svět neviděl

Co jsme se dozvěděli o Babišově projektu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak daleko je projekt Andreje Babiše, který má vytvořit domov pro 150 sirotků přímo v jejich rodné Sýrii? A v jaké formě vůbec existuje?

Článek

Premiér Andrej Babiš už několik měsíců opakovaně líčí světovým osobnostem i domácí veřejnosti plán, jak postaví v Sýrii centrum pro válečně sirotky, aby jim nemusel poskytnout pomoc v Česku.

Z jeho vlastních vyjádření víme, že o jeho plánu za uplynulé dva měsíce slyšeli multimilardář Bill Gates, předseda Evropské komise Jean Claude Juncker a nově ve čtvrtek i lidovecký poslanec Marek Výborný a s ním část poslanců, kteří seděli ve sněmovně, když premiér odpovídal na lidoveckou interpelaci.

Premiér už mluvil o koupi staré školní budovy v Sýrii a nyní zas o velkém pozemku, a přece se nelze na Úřadu vlády, u Babiše ani u spolupracovníků, na které sám odkazuje, dopátrat ničeho hmatatelného, co by existenci takového projektu potvrzovalo.

Chcete něco, co neexistuje

Seznam se kvůli Babišem deklarovanému projektu pro sirotky v Sýrii obrátil koncem října na Úřad vlády.

Podle zákona 106 jsme požádali, aby nám ze Strakovy akademie údaje o projektu poskytli. Žádali jsme o informace, které dle příslušného zákona znamenají „jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči“.

Po dvou týdnech však přišla zamítavá odpověď. Odůvodnění? Nic takového na Úřadu vlády neexistuje.

„Žadatelka žádá o poskytnutí informací, jež Úřad vlády nemá k dispozici, neboť žádný projekt týkající se stavby domovů, školy, školky a jídelny pro sirotky v Sýrii dosud nebyl písemně vyhotoven a není nikde zaznamenán,“ stojí v odpovědi zaslané ze Strakovy akademie 7. listopadu.

„Jak vyplývá z výše uvedeného, žadatelka se svou žádostí domáhá poskytnutí neexistujících informací, resp. informací, kterými Úřad vlády v současné době nedisponuje,“ uzavírá Úřad zamítnutou žádost.

V úplných začátcích

Lze to chápat tak, že žádný projekt pro syrské sirotky neexistuje, i když o něm premiér všude opakovaně mluví?

S touto otázkou se obracíme přímo na předsedu vlády v úterý 27. listopadu na chodbě hotelu, kde má ten den konferenci o nemocnicích.

Andrej Babiš přiznává, že plán je ve fázi nápadu a říká, že projekt probíral například s českou ambasadorkou v Sýrii Evou Filipi. O pomoci této diplomatky ostatně mluvil už před tím – když líčil, jak v Bruselu předestřel své plány předsedovi Evropské komise.

„Paní Filipi o tom předběžně mluvila se syrskou stranou a domluvili jsme se, že zjistí, jaké areály by byly k dispozici. Původně jsme to chtěli dělat na zelené louce, ale syrská strana říká, že má vícero poškozených škol. Takže teď čekám, až paní velvyslankyně vybere vhodný areál,“ říká v Clarionu Babiš.

O tom, co o práci na projektu ví velvyslankyně, máme už v tu chvíli zjištěno.

Paní Filipi se 22. listopadu do telefonu směje.

„Je to skutečně dobrý nápad, protože se opravdu má pomáhat ve zdrojových zemích. Ale není to tak, že se zítra začne stavět,“ říká. „To je v úplných začátcích,“ dopovídá.

V dalším rozhovoru připouští, že Andrej Babiš žádné konkrétní parametry toho, co by pro sirotky v Sýrii vybudoval, v ruce zatím nemá.

„Ne ne ne, takhle daleko to není. Jako nápad je to fakt dobrý, ovšem samozřejmě to bude dlouhodobá věc,“ netají se ambasadorka sympatiemi k Babišovu nápadu, ale zároveň naznačuje, že proměnit ho v realitu může trvat.

Funkční období Babišovy vlády, pokud nepadne, skončí za tři roky.

Na tahu je prý Cubespace

Od Andreje Babiše se však v hotelu Clarion přece jen dozvídáme věc, která by mohla vést k něčemu konkrétnímu.

Parametry jeho projektu pro sirotky v Sýrii teď má na starosti firma Cubespace. Jde o společnost, která umí dělat modulární stavby. A premiéra (jak napsal na Facebooku) zaujala před několika týdny tím, že dokáže stavět rychle, nízkonákladově a kdekoliv na světě.

„Firma Cubespace slíbila, že ten projekt nakreslí. Takže by tam byla mateřská škola, školka, byty, jídelna, hřiště,“ líčí a rozvine další postup. „No, a jakmile budeme mít nějakou konkrétní nabídku na nějaký areál, tak by se z toho greenfieldu udělal ten brownfield. Slíbili mi nějakých 14 dní, takže čekám, že někdy za pár dní bychom ten projekt měli mít na stole. A že by se paní velvyslankyně ozvala s konkrétním areálem,“ dodává 27. listopadu.

Cubespace má podle svých internetových stránek v portfoliu práci pro desítky firem i několik pražských městských částí. V minulosti se podílela na výstavbě domů, mateřských škol i firemních zázemí.

Setkat se s jejími zástupci je však skoro nemožné. Nejprve slibují nad Babišovým projektem osobní schůzku, ale ta se nekoná.

Poprvé je na poslední chvíli zrušena kvůli časovému vytížení člověka, který o věci prý něco ví. A pak se přes opakované pokusy už ani za více než týden nepodaří na jiném termínu domluvit.

Jak daleko jsou tedy s přípravou Babišova plánu a co všechno by znamenal, se tak opět nedovíme.

Gates a Juncker

V minulých dvou měsících Andrej Babiš řekl, že o svém projektu v Sýrii mluvil s Billem Gatesem či Jean-Claudem Junckerem. Amerického multimliardáře a kdysi nejbohatšího muže světa se prý pokusil pro své plány získat.

„Víceméně bych chtěl perspektivně získat pro ten projekt i nějaké zahraniční sponzory. Bavili jsme se o tom už s Billem Gatesem v Bruselu,“ vyprávěl v Clarionu Babiš.

Na otázku, jak se k nápadu zakladatel firmy Microsoft a druhý nejbohatší muž světa postavil, dal méně jednoznačnou odpověď: „No tak my jsme se bavili celkově. Myslím, že jeho paní se chystá do Prahy, takže uvidíme. Samozřejmě je potřeba, aby se nějak stabilizovala i politická situace.“

Předsedovi Evropské komise pak plán pro sirotky Andrej Babiš předložil proto, že Jean-Claude Juncker je kritikem zemí, které se odmítají zapojit do společné pomoci evropských zemí migrantům.

„Juncker byl fajn. Já jsem mu to vysvětlil a byl spokojenej,“ vylíčil před několika týdny schůzku Andrej Babiš.

Epilog

Poslední díl Babišova vyprávění o tom, co by v Sýrii postavil, přišel přesně dva týdny poté, co Seznam telefonoval s velvyslankyní v Damašku.

Zatímco dva týdny před tím říká Eva Filipi se smíchem, že žádné konkrétní parametry nemá, Andrej Babiš před poslanci mluví podle ČTK o tom, že „k dispozici jsou podle něj tři pozemky, každý z nich o rozloze zhruba 25 000 čtverečních metrů.“

Zpravodaj agentury ještě píše, že Babiš zopakoval, že původně mělo Česko koupit prázdný pozemek a že lepší bude obnova školy či školky zničené válkou.

Jako by se věci pohnuly...

Reklama

Související témata:

Doporučované