Hlavní obsah

Babiš může být veden jako agent StB. Možná půjdu k soudu pro lidská práva, reaguje premiér

Slovenský soud zamítl žalobu Babiše ohledně jeho spolupráce s StB.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš definitivně prohrál soud o to, zda je oprávněně veden ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti. Spor rozhodl krajský soud v obnoveném řízení.

Článek

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Oznámil to mluvčí soudu Pavol Adamčiak agentuře ČTK. Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi za pravdu ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa.

Ústavní soud kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ÚPN, který na Slovensku například spravuje archivní svazky StB.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i po verdiktu slovenského soudu tvrdí, že s StB nespolupracoval a označil záležitost za smyšlenou.

„Poradím se s právníky, budu se soudit dál. Možná u soudu pro lidská práva, možná se obrátíme na instance na Slovensku. Nikdy jsem s StB nespolupracoval, nic jsem nepodepsal. Je to smyšlená záležitost,“ řekl ve vyjádření pro Seznam.

Doplnil, že je připraven se soudit celý život. Jeho právníci prý zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu, případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Reklama

Doporučované