Hlavní obsah

Anektuji Západní břeh Jordánu, slíbil Netanjahu. Válečný zločin, odpovídají Palestinci

Anektuji Západní břeh Jordánu, slíbil Netanjahu. Válečný zločin, odpovídají Palestinci.

Reklama

Izraelský premiér prohlásil, že pokud on a jeho strana Likud 17. září vyhrají parlamentní volby, anektuje sporné území Západního břehu řeky Jordán. Je to strategicky významné území, na kterém by ale měl v budoucnu vzniknout palestinský stát. Pelestinci označili plán Benjamina Netanjahua za válečný zločin.

Článek

Netanjahu v úterý na tiskové konferenci poblíž Tel Avivu sdělil, že chce rozšířit suverenitu státu Izrael o údolí Jordánu. „Oznamuji svůj záměr uplatnit budoucí vládou svrchovanost nad Jordánským údolím a severní částí Mrtvého moře,” řekl novinářům.

Předseda palestinské vlády Mahmúd Abbás Izraeli odpověděl, že pokud by Netanjahu dostál úterního slibu, „veškeré dohody podepsané s Izraelem a závazky, které z nich plynou, by přestaly platit”.

To by znamenalo například konec bezpečnostních dohod mezi palestinskou a izraelskou stranou. „Jde hlavně o boj proti extremismu, třeba proti Hamásu na Západním břehu. To by mohla být velká komplikace pro Izrael, a je to asi jediná velká páka, kterou palestinská samospráva má,” komentuje pro Seznam blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Část Západního břehu je už teď pod nadvládou izraelské armády, je to tzv. oblast C, jak připomíná Štěpán Macháček: „Tedy až na město Jericho, které do plánu patří také,” dodává. Údolí Jordánu a severní část Mrtvého moře tvoří asi 30 procent území Západního břehu Jordánu.

Foto: Seznam Zprávy

Západní břeh (West Bank) na mapě.

Do arabsko-izraelského konfliktu se aktivně vložila administrativa Donalda Trumpa. V březnu letošního roku Trump podepsal dekret, který uznává izraelskou suverenitu nad tímto územím. To Izrael ovládal od roku 1967, po šestidenní válce, kdy se střetl Izrael s koalicí Egypta, Jordánska a Sýrie.

Nyní chtějí Spojené státy se svým vyjednávacím týmem v čele s Jaredem Kushnerem a nově i Avim Berkowitzem představit nový mírový plán. Ale až po volbách příští týden. „Zdá se, že sliby, které v úterý Netanjahu prohlásil, má posvěcené od americké strany. Přestože s mírovým plánem chtějí jít ven až po volbách,” uvažuje Macháček.

Zářijové parlamentní volby v Izraeli se konají podruhé. V červnu nedokázal vítěz voleb, Benjamin Netanjahu, sestavit vládu. A ani nyní podle volebních průzkumů nemá příliš šancí na výrazné vítězství. Podle Macháčka je předvolební atmosféra v zemi velmi klidná, kampaň dokonce až nudná. Navíc se volby konají v období mezi dovolenými a hlavními svátky, takže je spoustu Izraelců mimo zemi.

Kvůli výrokům Benjamina Netanjahua svolává Saúdská Arábie mimořádnou schůzi ministrů zahraničí Organizace islámské spolupráce. Uvedla, že by tím židovský stát „porušil mezinárodní právo a podkopal snahy o dosažení míru”. Před zablokováním izraelsko-palestinských mírových rozhovorů varoval i mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Reklama

Doporučované