Hlavní obsah

Angela Merkelová končí. Ale ne hned a ne úplně…

Podívejte se, jak blížící se politický konec Angely Merkelové hodnotí šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnohokrát avizované „odcházení” Angely Merkelové dnes skutečně začalo. Spolková kancléřka předsednictvu Křesťanskodemokratické unie (CDU) oznámila, že po 18 letech skončí ve funkci stranické šéfky. V čele spolkové vlády by ovšem měla do roku 2021 zůstat. Je ale otázkou, jak dlouho německá velká koalice při současných problémech vydrží pohromadě.

Článek

Merkelová bezprostředně reaguje na propad popularity své strany na celostátní úrovni a sérii špatných až katastrofálních výsledků CDU na zemské úrovni. Naposledy to v neděli ukázaly volby v Hesensku, kde si křesťanští demokraté oproti předchozímu hlasování pohoršili o více než 11 procent. Kancléřka výsledky označila za „hořké zklamání“.

64letá politička v Berlíně oznámila, že chce zůstat v čele spolkového kabinetu, a to do roku 2021, tedy do termínu dalších celoněmeckých voleb. Vzhledem k obrovským potížím sociální demokracie a skutečnosti, že si stále více voličů pokračování velké koalice prostě nepřeje, by působení Merkelové v 7. patře budovy spolkového kancléřství nakonec nemuselo mít tak dlouhého trvání.

Blesková zpráva z Berlína uvolnila lavinu spekulací, kdo by Angelu Merkelovou v čele skomírající CDU mohl nahradit. Jako první přispěchal s kandidaturou Friedrich Merz, tedy bývalý předseda poslanecké frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu. Jeho šance na zvolení jsou ale minimální. O poznání nadějněji se jeví kandidatura současného ministra zdravotnictví Jense Spahna.

Vůbec největší favoritkou ale na partajním sjezdu od 6. do 8. prosince v Hamburku bude současná generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. V její osobě by byl přechod z éry „merkelismu” nejspíš nejplynulejší. Po éře potenciálních korunních princů a princezen, jejichž vzestupu spolková kancléřka v posledních letech zabránila, je Krampová-Karrenbauerová, někdejší ministerská předsedkyně Sárska, dokonce oblíbenkyní Merkelové. Z pohledu odpovědnosti Německa za vývoj v Evropě je důležité, aby proces „odcházení” Angely Merkelové byl organizovaný, a nikoli chaotický.

Video: Reuters

Právě vzhledem k blízkosti Krampové-Karrenbauerové a Angely Merkelové by druhá jmenovaná mohla i po svém odchodu v zákulisí významně tahat za nitky. Velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice Christoph Israng před časem v rozhovoru pro Seznam zdůraznil, že „kancléřka svou práci podle vlastního mínění ještě nedokončila”.

Odchod z čela mateřské strany a avizovaný konec v čele spolkové vlády neznamenají, že by Angela Merkelová mířila do politického důchodu. Už dříve se objevily spekulace, že by nakonec právě ona mohla nahradit Donalda Tuska v čele Evropské rady.

Reklama

Související témata:

Doporučované