Hlavní obsah

Angela Merkelová se počtvrté v řadě stala německou kancléřkou

Angela Merkelová povede německou vládu už počtvrté za sebou. Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Německá politička získala v tajné volbě parlamentu 364 ze 688 platných hlasů. K vítězství potřebovala nadpoloviční většinu, kterou tak získala poměrně těsně.

Článek

Německý parlament zvolil Angelu Merkelovou (CDU) kancléřkou již počtvrté v řadě. Třiašedesátiletá politička obdržela v tajné volbě 364 ze 688 platných hlasů. K vítězství potřebovala získat nadpoloviční většinu, a to 355 hlasů. Merkelová následně složí přísahu a stejně jako v uplynulém volebním období povede velkou koalici konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD).

Kabinet, jehož vytvoření provázely dlouhé debaty, by měl poprvé zasednout ve středu večer. Strany velké koalice mají ve Spolkovém sněmu 399 křesel. Znamená to, že šéfka křesťanských demokratů nezískala podporu všech koaličních poslanců.

Po ohlášení výsledků se přesto dočkala potlesku a několikaminutových gratulací koaličních i opozičních představitelů. „Ano, pane předsedo, volbu přijímám,” prohlásila na dotaz předsedy Spolkového sněmu, jak je v Německu zvykem. Rodačku z Hamburku nyní čeká několik cest mezi budovou Spolkového sněmu a nedalekým sídlem prezidenta.

Merkelová je kancléřkou od roku 2005. Čtvrtým vítězstvím za sebou se vyrovanala velikánům německé poválečné politiky, jako například Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi (oba CDU), kteří po vyhraných volbách také čtyřikrát usedli do čela vlády. Na rozdíl od nich ale Merkelová už potřetí povede velkou koalici. Ta do roku 2005 bývala v Německu výjimou a až nyní se stává běžným politickým uskupením.

Po zářijových parlamentních volbách se sice Merkelová pokusila nejprve sestavit dosud nevyzkoušenou koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, rozhovory však v listopadu zkrachovaly. Dlouholeté kancléřce tak nezbylo, než se znovu obrátit na sociální demokraty, kteří byli původně odhodlaní směřovat do opozice. Nakonec ale svůj postoj přehodnotili a pro pokračování velké koalice se ve vnitrostranickém referendu vyslovili dvoutřetinovou většinou.

Reklama

Doporučované