Hlavní obsah

Anglické finále dvou zázraků. Vyhraje Ligu mistrů favorit z Liverpoolu, nebo přepíše dějiny Tottenham?

Foto: Reuters

Madridské finále Ligy mistrů mezi Tottenhamem a Liverpoolem se hraje v sobotu večer. Pohár je už ale připraven.

Reklama

Obrovská příležitost, která se nemusí opakovat. Tak přistupují k sobotnímu madridskému finále Ligy mistrů oba finalisté, Tottenham Hotspur i FC Liverpool. Reds jsou ve finále druhý rok po sobě a platí za favorita. Korunuje Liverpool herně nesmírně povedenou sezonu nebo se „Kohouti” budou radovat z největšího úspěchu v dějinách klubu?

Článek

Posedmé v dějinách nejprestižnější klubové soutěže světa se ve finále utkají týmy ze stejné země. Zatím jsme zažili 3 ryze španělská závěrečná klání a po jednom anglickém, italském a německém. V jediném finále, které tvořily celky z Albionu, vyhrál v moskevských Lužnikách v sezoně 2007/08 Manchester United nad Chelsea až na pokutové kopy. Poté, co Petr Čech lapil penaltu Cristianu Ronaldovi, měl vítězství na noze obránce Blues John Terry. Jenže ten uklouzl a napálil jen tyč.

Nejen podle vzájemných zápasů v letošní sezoně, kdy se v Premier League radovali ze dvou vítězství v poměru 2:1 Liverpoolští, jsou favoritem právě svěřenci Jürgena Kloppa. „Reds požene větší energie a touha po trofeji, která schází i trenéru Kloppovi, jemuž to už musí vyjít. Z toho dle fotbalové logiky plyne, že vyhrají Spurs, i tak ale věřím Liverpoolu,” nechává si pootevřená zadní vrátka Štěpán Filípek z deníku Sport.

„Je otázkou, co s oběma týmy udělá třítýdenní pauza od posledního soutěžního zápasu,” glosuje Jan Suchan z Českého rozhlasu. Hlavně Tottenham opakovaně působil např. po reprezentační pauze velmi malátným dojmem. Přípravu ale Spurs pojali více než důkladně. „Dřeli jsme jako zvířata,” popsal přípravy na největší zápas klubové historie stoper Spurs Toby Alderweireld.

Podle Martina Vaita z iSport.cz můžou hrát roli takové faktory jako zkušenosti s tlakem, nervozitou, očekáváními nebo vítězná klubová DNA, kterou podle něj Tottenham zrovna neoplývá. „Bylo by bláhové myslet si, že tlak na Spurs jakožto na outsidera nedolehne. Takový zápas hrají poprvé v historii a těžko si ho brzo zopakují znovu, tím spíš, že Pochettinova budoucnost po sezoně je značně nejistá,” podotýká Vait. Ten upozorňuje na zajímavý detail, že z devíti zápasů mezi oběma trenéry vyhráli Spurs jen jednou…

Oba tábory berou svého finálového soupeře jako více než přijatelného. Liverpool i Tottenham si uvědomují, že se taková příležitost už nemusí nikdy opakovat. V případě Reds zvyšuje beztak velký tlak ještě vědomí vynikající sezony, ve které týmu navzdory skvělým 97 bodům těsně unikl titul v Premier League. Prohra se Spurs by tak bolela víc než obvykle. „Jsem tak pyšný na svůj tým, ale teď není ta správná doba pro tyto pocity,” uvedl v rozhovoru před finále německý trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

„Jestli jsem snil o tom, že pozvednu nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů? Lhal bych, kdybych řekl, že nikoli,” přiznává hlavní útočný žolík Tottenhamu Harry Kane. Právě jeho zraněný kotník byl v posledních týdnech nejsledovanějším kloubem ve Spojeném království. Kapitán anglické reprezentace si zranění způsobil v prvním čtvrtfinále LM proti Manchesteru City. Bylo jasné, že pokud si ještě letos na klubové úrovni zahraje, pak jedině ve finále Champions League. Kaneovi spoluhráči se na jaře nebývale semkli a i bez svého nejlepšího kanonýra vykopali v Premier League opětovný postup do Ligy mistrů i do finále jejího letošního ročníku. Pokud by nerozehraný Kane nastoupil v základní sestavě, takřka s jistotou by tím posadil na lavičku jednoho z hrdinů tottenhamského tažení, tedy Korejce Heung-Min Sona nebo Brazilce Lucase Mouru. „Pokud bude Kane zdravý, nastoupí,” nepřipouští diskusi legendární útočník a dnes televizní komentátor Gary Lineker.

Tottenham je 40. klubem, jenž se dostal do finále soutěže, kterou jsme dříve znali pod zkratkou PMEZ, a 8. anglickým celkem. Od roku 2008 je pak prvním nováčkem, jemuž se do závěrečného utkání Ligy mistrů povedlo prokousat. Spurs se mohou v sobotu večer stát teprve pátým evropským klubem, který zkompletuje prestižní „treble”, tedy vítězství v Poháru vítězů pohárů, Poháru UEFA a právě v soutěži evropských šampionů. „Postup do finále LM pro nás znamená tolik, že to nedokážu popsat několika slovy nebo v několika minutách. Je to něco, co si zatím plně neuvědomujeme,” říká 47letý argentinský lodivod Tottenhamu Mauricio Pochettino. Ten zatím na zisk jakékoli evropské trofeje coby hráč nebo trenér marně čeká…

„Oba týmy se znají velmi dobře, proto si myslím, že jedním z důležitých faktorů může být předchozí zkušenost Liverpoolu z finále Ligy mistrů, navzdory prohře. Finále je naprosto specifická záležitost,” poznamenává spoluzakladatel čtvrtletníku Football Club Karel Häring. V loňském roce „potopily” Liverpool ve finále Ligy mistrů dvě strašlivé minely německého gólmana Lorise Kariuse a dvě branky někdejší ikony Tottenhamu Garetha Balea. Ten by se podle některých spekulací mohl po této sezoně na sever Londýna vrátit, i když se Velšanovy platové požadavky nezdají být slučitelné s finanční realitou Spurs.

„Kádr Liverpoolu je přece jen o něco vyváženější a silnější než Tottenhamu, což se ve finále i s přičtením dlouhodobé formy, vyrovnanosti výkonů a zkušeností Reds projeví,” předpovídá Pavel Jahoda z webu ČT sport. FC Liverpool angažováním Alissona Beckera odstranil snad poslední slabé místo své sestavy a Brazilec se hned v první sezoně na Anfieldu odvděčil skvělými a vyrovnanými výkony. Za 21 vychytaných nul v 38 zápasech získal Zlatou rukavici. Senzačně ale hrála celá obrana Liverpoolu v čele s nejlepším stoperem ligy Virgilem van Dijkem. Velkým plusem byla i hra krajních obránců Andrewa Robertsona s Trentem Alexanderem-Arnoldem.

Fotbalový expert Seznamu Luděk Mádl připomíná, že Liverpool má za sebou extrémně kvalitní sezonu, i když všechny anglické trofeje posbíral Manchester City. „Nejen proto by si nejcennější trofej klubového kontinentálního fotbalu LFC zasloužil, aby jeho mimořádná týmová síla vycházející z propracované strategie nevyšla vniveč, tak jako loni. Věřím tomu, že z deseti vzájemných zápasů s Tottenhamem by jich Liverpool vyhrál šest až sedm.“

Foto: Profimedia.cz

Sergio Ramos fauluje Mohameda Salaha.

„Fotbalový osud nenechá Mo Salaha prohrát podruhé za sebou,“ říká lapidárně fotbalový reportér MF DNES Jan Palička. Naráží na zranění ramena, které v první poločase loňského finále Ligy mistrů v Kyjevě přivodil egyptskému forvardovi Liverpoolu nepotrestaným zákrokem Sergio Ramos. Předčasné střídání klíčového útočníka Reds vykolejilo stejně jako příšerné chyby gólmana Kariuse. Útočná vozba Mané–Firmino–Salah je noční můrou obran všech soupeřů LFC, Tottenham nevyjímaje. Fanoušky Spurs děsí představa, že by na pravé straně obrany měl proti bleskurychlému Manému hrát letos chybující a směrem dozadu nespolehlivý Kieran Trippier. Anglický bek zažil po výtečném světovém šampionátu v Rusku prudký pokles formy a na 99 procent se v létě bude ze severu Londýna stěhovat jinam…

Madridské finále na stadionu Atlétika Madrid Wanda Metropolitano nebudí takovou kritiku a rozpaky jako výběr pořadatelského města pro závěrečné klání Evropské ligy. Oba finalisté ale svorně tvrdí, že se jejich fanouškům mohlo přidělit výrazně víc než 16 613 vstupenek pro každý z týmů. U Tottenhamu se ohledně lístků nedostalo na ty držitele sezonních vstupenek, kteří mají na svém kontě méně než 188 klubových kreditů. Do volného prodeje šlo před finále Ligy mistrů pouhých 4 000 lístků. Zbytek si rozeberou sponzoři a partneři, kteří z Ligy mistrů dělají miliardářskou soutěž.

Do španělské metropole se ale stejně vydaly tisíce anglických fandů, kteří se vzdali naděje, že prestižní zápas uvidí na vlastní oči. Být alespoň v hostitelském městě ostře sledovaného klání se svými kumpány má být jakousi náplastí. I díky jejich příjezdu se do Madridu a z něj prakticky nedá letecky dostat. Ceny ubytování, pokud tedy vůbec nějaké zbylo, se vyšroubovaly do absurdních výšin. Ve středu odpoledne se na serveru Booking.com nabízelo nejdostupnější lůžko ve společném pokoji pro 6–8 osob za 100 eur…

Reklama

Doporučované