Hlavní obsah

Angličtina a škola je základ, říká fotbalový agent David Nehoda

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový agent David Nehoda na tiskové konferenci na Spartě.

Reklama

Fotbalisté zažívají za koronakrize muka. Nemohli dlouho trénovat, nemohou hrát. Ale co muži v pozadí, fotbaloví agenti? Mají i oni pracovní volno? I na to odpovídal David Nehoda, místopředseda představenstva agentury Nehoda Sport.

Článek

Nenudí se fotbalový agent v době dlouhé koronavirové pauzy?

Docela to jde. Náplň práce je trochu jiná než normálně. Jsem teď víc muž v domácnosti než fotbalový agent. Pozitivní je, že mám více času na rodinu.

Jste během sezóny zvyklý hodně cestovat, ať už za hráči, za kolegy. Nejste doma už tak trochu na trní?

To tedy jsem. A dost. Normálně jsem o víkendech po fotbalech, v týdnu mám spoustu jednání nebo služebky v zahraničí, no a teď sedím doma na zadku. To je šílený. Doufám, že už to brzy pomine a vše se vrátí do normálu.

Doba vyzývá k různým činnostem, které mají zvelebit dům, zahradu… Jak jste na tom Vy v těchto oblastech?

Já s tím zvelebováním musím být opatrný, protože jak se říká, já mám ruce na kohinor a to by mohlo být nebezpečné jak pro mě, tak i pro mé okolí. Takže já se nemůžu pouštět do žádných velkých akcí. Nicméně aspoň jsem uklidil garáž a sklep, tudíž jsem dostal pochvalu od manželky.

Fotbalisté dlouho nemohli ani trénovat. Co práce manažerů a agentů? Také se úplně zastavila?

Úplně se nezastavila, ale pochopitelně výrazně se omezila. Všichni momentálně vyčkávají, co bude následovat v nejbližších týdnech, za jakých podmínek se bude liga dohrávat, které kluby budou hrát evropské poháry, kdy začne následující soutěžní ročník, kdy se otevřou přestupová okna. Toto vše musí být zodpovězeno v první řadě a teprve poté bude následovat každodenní agentská práce.

Nejspíše vás v příštích měsících čeká spousta jednání. Hráčské smlouvy často končí v červnu, ale leckde se bude hrát i přes léto a žádný obecný recept ohledně smluv neexistuje, mají se řešit individuálně. Týká se to i některých vašich hráčů?

U nás se to týká snad jen Jardy Navrátila, kterému v holandském Deventeru končí 30.6. smlouva. Tam ale už první a druhá liga skončila, takže budeme čekat, jaká bude reakce holandských klubů na skutečnost, že holandská vláda zakázala do září veškeré sportovní akce. My se mezitím samozřejmě bude snažit Jardovi zajistit i jiné možnosti než jenom setrvání v holandských klubech.

Co se od podobných jednání dá čekat? Myslím na přístup klubů. Máte nějaké náznaky, jaká bude jejich taktika?

Určitě se k těmto případům bude přistupovat individuálně. Zatím vůbec nevíme, které ligy se budou dohrávat, v jakém formátu, respektive kdy mají být ukončeny. Velmi zásadní věc je, zda-li hráč, kterému končí smlouva 30.6. má již uzavřenou novou smlouvu od 1.7. a v kterém klubu jaké asociace. Nyní je těžké odhadovat jakou taktiku při vyjednávání zvolí jednotlivé kuby a jestli budou mít nějakou oporu ve fotbalové legislativě.

Svého času byl za velký talent považován Václav Černý. Ale i kvůli zranění se nedokázal prosadit v Ajaxu a dnes hraje za Utrecht, za nějž letos odehrál třináct utkání. Jaká je jeho situace?

Já doufám, že Vašek Černý pořád velký talent je a že se dokáže ještě prosadit do velkého fotbalu. Každopádně současná situace v Utrechtu vůbec není ideální. Očekávali jsme daleko větší Vaškovo vytížení v zápasech. V uvozovkách odkopal jen 13 utkání, z toho pouze tři v základu. Očekávali jsme, že dostane více prostoru a hlavně, že trenér ho podrží a dá mu důvěru v několika zápasech po sobě, což se bohužel nestalo. A to i přesto, že loni přicházel jako útočník číslo jedna za pro Utrecht relativně velké peníze. Trenér van den Brom ho měl jako vysněného útočníka, ale bohužel, realita na podzim i během dvou jarních měsíců byla úplně jiná. Tuto situaci budeme stoprocentně v létě řešit.

V portfoliu máte jako agentura desítky a desítky hráčů. Některé i s ročníkem narození 2005. Jak se pracuje s takovými mladíky? Na co kladete důraz? Třeba i na vzdělání, protože nebezpečí zranění a konce kariéry existuje?

Práce s „mlaďochama“ je fajn. Ročník 2005, to jsou vlastně kluci, kteří přecházejí ze základky většinou na střední školu a hlavně přecházejí z kategorie žáků do kategorie dorostu. Zkrátka je čeká první důležitý přechod v jejich fotbalové kariéře. A my se jim snažíme pomoci radou, jak vše zvládnout. Důraz klademe na chování a především na vzdělání. Pro mě je jednoznačně základ maturita a cizí jazyk. I když se fotbalová kariéra začne v průběhu studia velmi slibně vyvíjet, měl by každý hráč střední školu dokončit. Faktorů, které mohou budoucí kariéru mladých hráčů ovlivnit je pochopitelně více, proto je škola základ.

Jaké je jednání s rodiči? Potkáváte se často s přístupem – rychle ho dostaňte někam ven, aby z toho byly peníze?

Zahraniční angažmá a stáže – to je věčné rodičovské téma. Ale přiznávám, že jsem se zatím nesetkal s přístupem rodičů, že by chtěli do zahraničí kvůli penězům. Já v tom spíš vidím ambici, aby jejich syn hrál v šestnácti, sedmnácti za Real Madrid, za Barcelonu, Ajax, ale peníze v tom ze začátku nehrají roli.

Vždycky jsem se divil, když do zahraničí odchází český fotbalista, o chystaném přestupu ví půl roku, ale nenaučil se (německy, anglicky, italsky…) ani pozdravit. A pak se samozřejmě necítí v cizím prostředí dobře, což se podepisuje i pod výkony…

Samozřejmě, máte pravdu. Taky to nechápu. Angličtina je dneska absolutní základ. Když se hráč nedomluví v kabině, nedomluví se s trenérem, nedomluví se vůbec o ničem, tak je samozřejmé, že bude mít problém. Myslíte, že by se Tomáš Vaclík tak rychle adaptoval v Basileji nebo teď v Seville, kdyby nemluvil anglicky? Samozřejmě, že Tomáš teď ke znalosti angličtiny ještě studuje španělštinu, už se domluví španělsky, během roku se naučil. Žije ve Španělsku, tak se snaží přizpůsobit.

Nebo Vašek Černý s Míšou Sadílkem, ti odcházeli jako mladíci v šestnácti letech do Holandska. Věděli jsme, že je o ně zájem v zahraničí, nejenom z Holandska, ale z celé Evropy, od třinácti let se doučovali anglicky, takže když odcházeli do Holandska, tak uměli anglicky perfektně a k tomu se sami od sebe během jednoho roku naučili holandsky, aby se přizpůsobili tomu klubu, klukům, aby se dorozuměli. Jednoznačně je velmi důležité, když hráč odchází do zahraničí, aby minimálně angličtinu ovládal. A hlavně, v dnešní době by všichni ti kluci i v českých klubech měli umět anglicky. Vždyť třeba i ve Spartě a Slavii je mnoho cizinců a musí se s nimi nějak domluvit. Pro mě je angličtina opravdu základ a ti, kteří ji neumějí, tak jsou sami proti sobě.

Byli jste jako agentura během přestávky v kontaktu se svými hráči? Potřebovali řešit nějaké problémy, s nimiž jste mohli pomoci?

Jasně, s kluky jsme byli v kontaktu především po telefonu. Žádné zásadní problémy kluci neměli, spíše jsme řešili formální snižování platů v jejich klubech.

Je možné, že leckteré kluby v nejbližší době zchudnou. Sponzoři budou mít jiné starosti a buď utáhnou finanční kohoutek, nebo úplně z fotbalu odejdou. Bude třeba vyvíjen tlak aby šly hráčské platy dolů trvale. Jste připraveni i na tuto variantu?

Já myslím, že jsme připraveni na dialog o možném přehodnocení stávajících smluv. Vždyť si vezměte, že většina hráčů solidárně přistoupila na snížení základní odměny po dobu pandemie. Vnímáme, že přicházející ekonomická recese zasáhne tvrdě i fotbalové prostředí. Dokážu si představit, že většina malých a středních klubů se bude snažit snížit náklady, přehodnotit svoje rozpočty a nejjednodušší cesta je snižování hráčských platů.

Nicméně je potřeba si také uvědomit, že kluci mají uzavřené platné smlouvy a bez dohody není možné jim jednostranně peníze ponížit. Takže vždy to bude otázka oboustranné dohody. Ale možná teď přichází doba většího využití vlastních dorostenců na úkor angažování drahých posil. Uvidíme.

Dá se očekávat, že souboj hráčských agentur bude v blízké budoucnosti tvrdší než doposud? Přece jen, kluby si budou velmi pečlivě vybírat a volných míst pro hráče bude možná méně.

Nemyslím si, protože už současné konkurenční prostředí je velmi tvrdé a nekompromisní. Pro kluby bude důležitým faktorem, jak kvalitním portfoliem budou jednotlivé agentury disponovat a jakou důvěryhodnost mají hráči u jednotlivých klubů. Výhodu budou mít jednoznačně etablované hráčské agentury, které dlouhodobě působí na fotbalovém trhu.

Reklama

Doporučované