Hlavní obsah

Angličtina, o které se mluví. Poslechněte si šéfku státní kasy

Video: Angličtina a Alena Schillerová. Úryvek z rozhovoru s novinářem ze CNBC a výseč z projevu na zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti.Video: newsroom.consilium.europa.eu

 

Reklama

Předkládáme úryvek z rozhovoru Aleny Schillerové s novinářem ze CNBC a výseč z jednoho z projevů na zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti.

Článek

Celé to odstartovalo středeční zjištění Hospodářských novin, že ministryně financí Alena Schillerová má tak slabou angličtinu, že se raději nezúčastnila ani jedné ze sedmi videokonferencí ministrů financí EU. Na nich by totiž u sebe nemohla mít tlumočníka.

Šéfka státní kasy, která má i v oficiálním životopise uvedeno, že anglicky hovoří, a Lidové noviny (z Babišova svěřenského fondu) ji před dvěma lety při redakčním přezkoušení zařadily mezi nejlepší angličtináře této vlády, se ohradila. Prý je to lež.

Jenže den na to utekla od rozhovoru, během kterého jí redaktorka CNN Prima NEWS položila otázku v tomto jazyce. A na Twitteru mluvila o štvanici vůči své osobě.

Předkládáme vám tedy veřejně dohledatelné ukázky angličtiny Aleny Schillerové. V úvodním videu se můžete podívat, jak reagovala loni na podzim v Bruselu na otázky novináře kanálu CNBC, který se zajímal o český postoj k plánu USA uvalit cla na zboží z Evropy. A také na výseč z projevu, který na podzim 2018 pronesla během zasedání Ecofinu (zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti).

Reklama

Doporučované