Hlavní obsah

Anglie a Německo řeší návrat fanoušků na stadiony. Česko přesný opak

Foto: Profimedia.cz

Česká liga se obává zpřísnění opatření a zákazu fanoušků na stadionech. Jak je to ve zbytku Evropy?

Reklama

Nejlepší evropské fotbalové ligy světa se již naplno rozběhly. Zatímco Fortuna:Liga se obává opětovného zákazu fanoušků na stadionech, část Evropy zvažuje zmírnění zavedených opatření.

Článek

V září se na trávník vrátili hráči nejlepších světových soutěží a naplno se rozběhla i kvalifikace do evropských pohárů. Jednotlivé země přistupují k návratu fanoušků na stadiony po svém, UEFA volí plošný zákaz.

Česká Fortuna:Liga se rozehrála již na konci srpna za přítomnosti omezeného počtu diváků. Vedení soutěže dojednalo s vládou povolení naplnění až 50 % kapacity stadionů, přičemž maximální počet fanoušků byl stanoven na 10 tisíc.

Spolu s prudkým nárůstem pozitivně testovaných ale znovu naplno ožily debaty o plošném zpřísnění omezujících opatření. Ve hře je dokonce návrat k utkáním za zavřenými dveřmi, tedy bez přítomnosti diváků.

„Je namístě uvažovat o omezení hromadných akcí, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu. Diskutována budou i sportovní utkání. Je řada zemí, kde se prostě hraje bez diváků. A to i u velkých pohárových soutěží v Evropě,“ komentoval aktuální situaci pro televizi Prima vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Zatímco dle vyjádření Romana Prymuly sportovní utkání spadají do kulturních akcí, jejichž omezení se budou diskutovat, tak například chod divadel by podle dnes již bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha omezený být neměl.

„Nemyslím si, že to musí být nutně všechny hromadné akce, ale některé hromadné akce, kde může být riziko nákazy větší. Nemyslím si třeba, že je namístě zavírat divadla, protože tam, pokud lidé nosí roušku, sedí na místě, nemluví, nepijí, tak riziko přenosu nákazy je velmi malé,“ řekl Vojtěch ještě před svou rezignací České televizi.

Nejen na slova exministra zdravotnictví reagovala v prohlášení Ligová fotbalová asociace.

„Pokud někdo považuje účast fanoušků na venkovním stadionu, při omezené kapacitě na padesát procent a při rozdělení stadionu do několika sektorů s odděleným vstupem, z hlediska možnosti šíření viru jako rizikovější například ve srovnání s konáním koncertu vážné hudby ve vnitřním prostoru, s nemožností větrání a se zastaralou vzduchotechnikou, tak to je pro mě obtížně pochopitelné,“ řekl v prohlášení Dušan Svoboda, předseda LFA, a vyzval k věcné diskusi.

Zbytek Evropy

Zatímco v koronavirem těžce zasažené České republice se vedou debaty o zpřísnění opatření, v Německu či Anglii se pomalu s respektem poohlížejí po přiblížení k normálu.

O víkendu se rozehrála německá Bundesliga. Na šesti z devíti utkání prvního kola přitom byl vstup fanoušků na stadion povolen. Rozhodnutí bylo na jednotlivých hygienických stanicích v místě konání zápasu.

Fanoušci naplnili 10 až 25 % kapacity stadionů. Na úvodní kolo Bundesligy tak dorazilo 4600 až 9300 diváků. Nejvíce fanoušků přivítali na největším ligovém stadionu – Singal Iduna Parku, tedy domácím stánku Borussie Dortmund. Za normálních okolností by ale domácí podporovalo přes 80 tisíc lidí.

Stejně jako při utkáních české ligy, tak i v Německu museli pořadatelé stadiony rozdělit do oddělených sektorů. Každý z nich mohl pojmout až 600 diváků. Všichni přitom museli mít nasazenou roušku.

„Byl to skvělý zážitek, být opět na stadionu a ještě slyšet naši hymnu a samozřejmě vítěznou píseň. Nařízení nosit roušku při sezení na svém místě mi přišlo zbytečné, ale nikdo si nestěžoval,“ komentoval svoji zkušenost z návštěvy utkání Lipska s Mohučí fanoušek domácích Tony pro BBC.

V polovině září začal i nový ročník anglické Premier League. Úvodní dvě kola nejsledovanější fotbalové ligy světa se zatím odehrála za zavřenými dveřmi.

Dle původního plánu mělo dojít k návratu fanoušků na anglické stadiony na začátku října. Britský premiér ale po jednání s vedením Premier League uvedl, že ještě musí dojít k přezkoumání. „Neznamená to ale, že se plánů úplně vzdáme, jen je musíme přezkoumat,“ upřesnil Boris Johnson.

Osm klubů z nižších anglických soutěží přitom o víkendu dostalo povolení na vlastních stadionech přivítat rovnou tisícovkou diváků. Podpory se tak dostalo například hráčům Norwiche, kteří po sestupu v minulé sezoně bojují o návrat mezi anglickou špičku v Championship.

Samozřejmě profesionální kluby zákaz přítomnosti fanoušků na stadionech netrápí jen kvůli neslané nemastné atmosféře, ale především z hlediska finančního.

Například Manchester United, který má stadion s nejvyšší kapacitou v Premier League (Old Trafford, 75 731 diváků), za jeden zápas za zavřenými dveřmi ztratí zhruba 4 až 5 milionů eur, v přepočtu od 108 do 135 milionů korun.

„Kluby potvrdily, že ztráty za zápasy za zavřenými dveřmi mají výrazný vliv na jejich ekonomickou situaci, a stejně tak i na zbytek fotbalové pyramidy, včetně místní a národní ekonomiky,“ uvedlo v prohlášení vedení nejvyšší anglické soutěže.

„Vzhledem k vysokým bezpečnostním standardům, které stanoví Premier League ve spolupráci s příslušnými veřejnými orgány, liga a kluby naléhavě vyzývají vládu, aby dodržela datum 1. října pro kontrolovaný návrat fanoušků na stadiony,“ stojí rovněž v prohlášení.

Negativnější výhledy mají, co se návratu fanoušků na stadiony týče, kluby španělské La Ligy. Vedení soutěže přitom po obnově minulého ročníku plánovalo aktuální sezonu zahájit s povolením uvolnění 30 % kapacity všech stadionů. A do nového roku vkročit již s plně obsazenými tribunami.

Bohužel pro všechny zúčastněné šlo, alespoň prozatím, jen o vytoužený scénář. Realita je taková, že počet nově pozitivních případů od konce srpna den ode dne narůstá a s tím zároveň mizí i naděje na uvolnění opatření.

Utkání se tak momentálně hrají za zavřenými dveřmi, a to ještě za přísnějších hygienických opatření, než tomu bylo po vynuceném přerušení na jaře. Kluby například mají zakázáno využívat šatny, a hráči tak na i z utkání musí jezdit oblečení v dresu.

Španělské kluby tak musí s ohledem na vývoj situace přizpůsobit i vlastní hospodaření. Barcelona snížila svůj roční rozpočet z 1 miliardy eur (27 miliard korun) na 733 milionů eur, tedy na méně než 20 miliard korun. Podobně se musel zařídit i její rival z hlavního města – Real Madrid. Celkově se rozpočty klubů La Ligy měly snížit až o 800 milionů eur, v přepočtu zhruba o 21,5 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Kluby si kvůli zavřeným stadionům připisují obří ztráty.

Úvodní ligové kolo má za sebou italská Serie A. Stejně jako v případě La Ligy se na všech stadionech hrálo bez fanoušků. Vedení soutěže přitom požádalo vládu o povolení naplnění alespoň 30 % kapacity stadionů, přitom některé stánky jsou za přísných hygienických opatření údajně schopny zaplnit i 40 % kapacity tribun.

Italská vláda ještě návrh Seria A neschválila a vzhledem k dennímu nárůstu počtu případů z 200 v polovině července na v průměru 1500 v průběhu minulého týdne to není ani příliš pravděpodobné. Vedení soutěže přitom plánovalo návrat fanoušků od víkendu 3. a 4. října.

Reklama

Doporučované