Hlavní obsah

Anglie bojuje s dětskými gangy. Vláda neumí reagovat, policie ignoruje rodiče

Organizované gangy v Anglii využívají nezletilé děti například k prodeji drog.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Vláda podle komisařky pro práva dětí nedokáže reagovat na 20% nárůst počtu mladistvých do osmnácti let, kteří zažili útok nožem. Policie pak také často ignoruje obavy rodičů.

Článek

Jen v Anglii žije okolo 27 tisíc dětí ve věku 10 až 17 let, které jsou členy nějakého gangu. 34 tisíc dětí bylo jen loni vystaveno násilí ze strany gangů. Závažná čísla přináší zpráva komisařky pro práva dětí v Anglii Anne Longfieldové, informují o ní britská média.

Zpráva vychází z tříletého výzkumu, v němž se autoři dotazovali dětí, zda samy sebe vnímají jako členy gangu. „Zjistili jsme, že o počtu dětí v ganzích se ví velmi málo, stejně jako o pomoci, kterou by mohly získat,” sdělila Longfieldová britskému serveru Sky News. Zatímco výzkum uvádí, že až 313 tisíc anglických dětí zná alespoň jednoho člena gangu, anglické úřady v současnosti evidují pouze 6 500 dětí zapojených do činnosti gangů. Jednotlivé skupiny se odlišují názvem či dalším poznávacím znakem, mají vlastní pravidla a svého vůdce.

Zpráva anglické komisařky pro práva dětí dále upozorňuje, že jednotlivé gangy rády mění způsoby verbování nových členů. Jak připomíná BBC, verbovací „techniky“ se příliš neliší od těch, které používají sexuální násilníci. Jde o systém výhrůžek a úplatků. Součástí takového procesu může být například snaha vzbudit v dítěti pocit, že chování členů gangu je normální, nebo že dítě nemá na výběr a musí se zapojit do kriminální činnosti. Tomu mohou předcházet různé dary, chvála, nabídka přátelství a ochrany.

Podle Longfieldové se jedná o sofistikované metody, které cílí zejména na zranitelné děti. Jeden gang dokonce disponoval psaným manuálem s návodem, který vysvětluje, jak navést dítě ke spáchání zločinu. U dětí, které trpí duševní poruchou, mají zkušenost s domácím násilím, chudobou nebo zanedbáním ze strany rodičů, pak existuje vyšší pravděpodobnost, že se k gangu přidají, podotýká The Independent.

„Chci, aby lidé viděli, že děti, které jsou tímto způsobem verbovány, jsou citlivé a potřebují ochranu – namísto toho, abychom je vnímali skrze životní styl, do kterého se zapletli,” uvedla Longfieldová na tiskové konferenci. Upozornila také na to, že často dochází k ignorování rizikových faktorů a proseb rodičů, kteří žádají o pomoc místní úřady.

Zpráva se zmiňuje o konkrétním případu, vraždě čtrnáctiletého chlapce Coreyho Juniora Davise, kterého zastřelili v září roku 2017 na londýnském hřišti. Corey, který zažil domácí násilí a do zločineckého gangu se zapojil po vyloučení ze školy, před svou smrtí opakovaně tvrdil své matce, policii a sociálním pracovníkům, že se bojí o život. Podle informací BBC ho místní úřady považovaly za delikventa a věc dále příliš neřešily.

Longfieldová dodala, že se tamní úřady z podobných případů nepoučily a vyzvala vládu, aby učinila boj proti zneužívání dětí ke kriminální činnosti národní prioritou. Zkritizovala ji za to, že stále nedokázala reagovat na narůstající počet trvalých vyloučení ze školy a 20% nárůst počtu mladistvých do osmnácti let, kteří zažili útok nožem.

Reklama

Doporučované