Hlavní obsah

Anglie bude zdarma testovat všechny žáky a jejich rodiny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britská vláda nabídne rodinám všech žáků v Anglii bezplatné testy na onemocnění covid-19. Ke kroku dojde v rámci plánu na znovuotevření škol od 8. března. S testováním by se mělo začít zítra.

Článek

Soupravy rychlých testů budou podle BBC v Anglii dvakrát týdně poskytovat žákům a komukoli v jejich domácnosti, bez ohledu na to, zda mají příznaky. Budou k dispozici také dospělým, jejichž práce se školami souvisí, jako jsou například řidiči autobusů nebo vedoucí školních družstev.

Očekává se, že žáky středních škol budou doma rodiče testovat dvakrát týdně. To ale až poté, co je třikrát otestují ve škole a proces se tak děti naučí ovládat. Podle některých odborníků ale testování ve škole může plánovanému otevření škol spíše ublížit.

Generální tajemník Asociace ředitelů základních a středních škol (ASCL) Geoff Barton uvedl, že testování ve škole bude velmi náročné. Také se tím podle něj riskuje „proměna učeben v polní nemocnice“. „Neměli bychom očekávat, že 8. (března - pozn. red.) budou všichni žáci zpátky,“ uvedl.

Testy nebudou povinné, budou však důrazně doporučovány, uvedlo ministerstvo zdravotnictví a sociální péče (DHSC). Testy budou k dispozici také zaměstnancům mateřských škol, uvedlo DHSC.

Vládní agentura Public Health England uvedla, že testování pomůže „odhalit skryté případy“ a přeruší řetězce přenosu. Ministr školství Gavin Williamson pak prohlásil, že testování „poskytne rodičům a pedagogickým pracovníkům další úroveň jistoty, že školy jsou co nejbezpečnější“.

Během testování bude rodičům každý týden zasláno poštou až 32 milionů testů, píše web The Times. Nabídka bezplatných testů je podle The Times pokusem o zastavení zvyšování míry infekce, až se žáci vrátí do učeben. Školy se v Anglii otevřou 8. března, nadále v nich ale bude omezené sdružování ve venkovních prostorách.

Od začátku ledna jsou v Anglii vzdělávací zařízení otevřená jen pro některé žáky, například ty, jejichž rodiče pracují v klíčových odvětvích. Ostatní se učí na dálku z domova. Poprvé od vánočních prázdnin se minulý týden do školek a prvních dvou tříd základních škol vrátily děti ve Skotsku.

Testy budou k dispozici osobně prostřednictvím testování na pracovišti, objednat si soupravy online bude možné na webech místních úřadů nebo prostřednictvím nově vytvořené objednávkové služby. Každý, komu test vyjde pozitivní, bude potřebovat následný PCR test, který výsledek domácího testu potvrdí.

Mezitím Anglie vyzývá téměř dva miliony lidí ve věku 60 až 63 let k rezervaci termínu na očkování. Od pondělí začnou lidé v této věkové skupině dostávat dopisy s vysvětlením, jak se prostřednictvím národní rezervační služby objednat, uvedla anglická pobočka britského systému veřejného zdravotnictví (NHS).

V Británii dostanou nejspíš už za několik týdnů možnost očkovat se proti covidu-19 všichni lidé starší 40 let. Věková kategorie od 40 do 49 let má přijít na řadu poté, co v půlce dubna skončí první fáze vakcinační kampaně, během níž měli dostat očkování lidé z rizikových skupin, tedy obyvatelé domovů pro seniory, lidé nad 50 let, zdravotníci a vážně nemocní, informoval server BBC.

Další fázi očkování, která se zaměří na všechny dospělé nad 18 let, britské úřady naplánovaly do konce července. Postupovat budou striktně podle věku. O přednostní podání vakcíny usilovali například učitelé nebo policisté, ale i ti nakonec mají přijít na řadu podle věkové skupiny. Podle expertů by totiž složitější systém přednostních vakcín postup očkování zpomaloval.

První dávku očkovací látky proti covidu-19 už v 67milionové Británii dostalo skoro 18,7 milionu lidí, 700 000 z nich už obdrželo i druhou dávku. Chráněno je až 95 procent starších lidí nad 70 let. Celkem je ve skupinách určených pro přednostní očkování v první fázi asi 32 milionů lidí. V druhé fázi může očkování dostat zhruba 21 milionů osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované