Hlavní obsah

Konečně to vyšlo. Anglie zlomila penaltové prokletí a po dramatu s Kolumbií postupuje

Foto: Profimedia.cz

Harry Kane proměnil v zápase s Kolumbií dvě penalty.

Reklama

Osmifinálový zápas Kolumbie-Anglie skončil po prodloužení 1:1. Rozhodl penaltový rozstřel, ve kterém byl šťastnější tým z Evropy.

Článek

Anglie prohrála na mistrovství světa dosud všechny penaltové rozstřely - konkrétně ty v roce 1990, 1998 i 2006. A s takovou statistikou vstupovala do úterního osmifinálového zápasu s Kolumbií.

Po opatrném prvním poločase se výsledek poprvé změnil v 57. minutě. Při rohu Anglie fauloval nabíhajícího Harryho Kanea záložník Kolumbie Carlos Sanchez a rozhodčí Geiger odpískal penaltu. Tu si postavil sám kapitán Anglie a ranou do prostředka poslal svůj tým do vedení.

Vstřelený gól tým Albionu uchlácholil a většinu snahy soustředil na jeho ubránění. A to se mu vymstilo. Ve třetí minutě vybojovala Kolumbie rohový kop. Ten rozehrál Cuadrado a hlavou srovnal obránce FC Barcelony Yerry Mina.

Zápas tak šel do prodloužení, kde velkou šanci měl v dresu Anglie střídající Danny Rose, který po seběhnutí zleva křižnou střelou minul Ospinovu bránu. O dvě minuty později kopala Anglie roh, na který si nejlépe naběhl záložník Eric Dier hlavou, ale znovu nemířil mezi tyče. Do konce prodloužení už se ani jeden z týmů do vážné šance nedostal, tak přišla řada na penaltový rozstřel. Prokletí Angle posledních šampionátů.

Na mistrovství světa Anglie kopala penalty třikrát a třikrát prohrála. V roce 1990 ji vyřadilo v semifinále Západní Německo, o osm let později padla už v osmifinále s Argentinou a v Itálii 2006 vychytal tři ze čtyř anglických střelců portugalský brankář Ricardo a zabouchl Anglii brány semifinále.

Anglie, vědoma si předešlých nezdarů, se na penalty chystala už od kvalifikace. Před odletem na mistrovství světa v Rusku hráči dokonce absolvovali psychometrické testy, které měly odhalit jejich mentální odolnost ve vypjatých okamžicích. A v úterý večer na stadionu v Moskvě dostali šanci změnit historii.

Podívejte se, jak se Anglie připravovala na penaltový rozstřel na šampionátu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Josef Mačí, AP

Falcao, Kane, Cuadrado, Rashford i Muriel byli neomylní. Když záložník Liverpoolu Henderson svůj pokus neproměnil, každému fanouškovi muselo proletět hlavou... A je to tu zase. Jenže stejně tak na straně Kolumbie nepřekonal gólmana Uribe. Do hry vrátil Anglii Trippier a stav byl opět vyrovnaný 3:3.

Bacca ale následující penaltu Kolumbie nedal a tak rozhodující kop padl na Erica Diera. Záložník Tottenhamu Hottspur s trochou štěstí překonal Ospinu přízemní střelou k levé tyči a Anglie konečně zlomila prokletí. Na čtvrtý pokus vyhrála na mistrovství světa penaltový rozstřel a v Rusku postoupila do čtvrtfinále, kde ji čeká tým Švédska.

Reklama

Doporučované