Hlavní obsah

Anglie se děsí penalt, pomoci jí má psycholog. Na mistrovství světa ale rozstřel ještě nikdy nevyhrála

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

EURO 1996: Andreas Koepke chytá v semifinále penaltu současnému anglickému trenérovi Garethu Southgatovi a Anglie končí.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Ve vyřazovací fázi světového šampionátu se Anglie obává, že by mohlo dojít na penalty. Prohrála zatím všechny rozstřely - v roce 1990, 1998 i 2006.

Článek

Anglický trenér Gareth Southgate má ve vyřazovací fázi mistrovství světa o starost víc. Právě on v dresu anglické reprezentace neproměnil rozhodující pokutový kop v semifinále evropského šampionátu v roce 1996. A prohloubil tak anglické trauma z vrcholných turnajů.

Na mistrovství světa Anglie kopala penalty třikrát a třikrát prohrála. V roce 1990 ji vyřadilo v semifinále Západní Německo, o osm let později padla už v osmifinále s Argentinou a v Itálii 2006 vychytal tři ze čtyř anglických střelců portugalský brankář Ricardo a zabouchl Anglii brány semifinále.

„Právě o tom je fotbal, a tyhle momenty, ve kterých musíte sebrat odvahu a mít srdce, ho rozhodují. Penaltu bych rád kopal,” řekl ještě před začátkem mistrovství světa anglický záložník Ruben Loftus-Cheek.

Southgate už ale má pětičlenný výběr penaltových exekutorů v hlavě a Ruben Loftus-Cheek v něm nefiguruje.

Anglie se na penalty chystá už od kvalifikace. Před odletem na mistrovství světa v Rusku hráči dokonce absolvovali psychometrické testy, které měly odhalit jejich mentální odolnost ve vypjatých okamžicích.

Reprezentace si navíc minulý rok najala psycholožku Pippu Grangeovou, která na vyhodnocení testů dohlížela. I díky nim pak Southgate vybral konečnou pětku ve složení Ashley Young, Harry Kane, Jordan Henderson, Jesse Lingard a Kieran Trippier. Fanoušci ale na sociálních sítích vtipkují o jiné pětici.

Trenér Angličanů ale počítá i s alternativami a údajně si tvoří žebříček penaltových střelců pro celý reprezentační výběr. Dalšími vyvolenými hráči by tak měli být Jamie Vardy a Marcus Rashford, pokud se dostanou na trávník.

Angličtí fanoušci ale přesto doufají, že na penalty na mistrovství světa nedojde.

Reklama

Související témata:
Southgate

Doporučované