Hlavní obsah

Anglie se probudila a nevěří, že je to pořád pravda: Vyhrála na penalty, má superstřelce a hrdinu v brance

Foto: Profimedia.cz

I když to tak z Pickfordova výrazu na první pohled možná nevypadá, prožívá právě nejlepší okamžiky v životě. Anglie slaví postup, gólmana spěchá obejmout i Harry Kane (vpravo).

Reklama

Jordan Pickford musel čelit poznámkám, že na špičkového gólmana je malý. Ukázal, že nikoli.

Článek

Anglický trenér Gareth Southage neskrýval dojetí: „Pořád jsme hráčům opakovali, že co bylo, bylo. A oni mohou psát svou vlastní historii. Dnes večer to dokázali.”

Anglie miluje fotbal. A opravdu trpěla tím, že když na nějakém velkém turnaji došla k penaltovému rozstřelu, obyčejně ho prohrála.

Tedy, přesněji řečeno, od semifinále Eura 1996 pokaždé. O kolo dřív, ve čtvrtfinále se Španěly, to ještě pro „Three Lions”, jak se anglické reprezentaci přezdívá, dopadlo v penaltách dobře.

V semifinále se proti nim postavili Němci. A sázeli do sítě jeden gól za druhým: Hässler, Strunz, Reuter, Ziege, Kuntz, Möller. Jako stroje. I Angličanům se dlouho dařilo. Uspěli Shearer, Platt, „Psycho” Pearce, Gascoigne i Sheringham. Když došlo na šestou sérii, selhal... Gareth Southgate.

V úterý večer se tedy kruh uzavřel, když byl Southgate coby trenér u toho, kdy Anglie penaltový rozstřel konečně zase vyhrála. „Dočasné” rozmístění sovětských vojsk v Československu trvalo 22 let, anglické čekání na penaltový úspěch na velkém turnaji stejně tak dlouho.

Na světových šampionátech Anglie až dosud prohrála úplně všechny rozstřely, v roce 1990 s Němci, osm let nato s Argentinou, v roce 2006 s Portugalskem.

O anglickém trápení v penaltových rozstřelech byla řeč i ve fotbalovém glosáři:

Video: Luděk Mádl

Až teď, v osmifinále proti Kolumbii, prokletí padlo. Anglie se probudila a nemohla tomu uvěřit.

Třeba Gary Lineker, který si osobně prožil semifinálový rozstřel na MS 1990, kdy on, Beardsley i Platt skórovali, jenže Pearce a Waddle nikoli.

Dnes ráno Lineker tweetnul: „Včera v noci jsem měl sen o tom, jak Anglie vyhrála penaltový rozstřel. Vypadalo to tak skutečně!”

Anglie se raduje, pořád jako by nemohla uvěřit, že se to jednou konečně povedlo. Uvědomuje si, že nikoli náhodou. Před odletem na šampionát do Ruska hráči absolvovali dokonce psychometrické testy, aby se odhalila jejich schopnost fungovat pod psychickým tlakem.

S trenérem Southgatem na tom spolu s hráči pracovala i psycholožka a analytička Pipa Grangeová. „Pokusíme se hráčům vyléčit jejich mentální blok,” zmínila před turnajem.

Podívejte se, jak poctivě se Angličané na penalty chystali:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Josef Mačí, AP

Když liverpoolský Jordan Henderson selhal, zdálo se, že bude zase ouvej. Jenže Uribe poslal svoji bombu kamsi do spojnice tyče a břevna. A když jiný Jordan, brankář Jordan Pickford lapil penaltu z kopačky hvězdy jménem Carlos Bacca, měl Eric Dier historický okamžik ve svých rukou. Nebo spíš nohách. Situaci zvládl. A Anglie propukla v jásot.

Vzývá dva hlavní hrdiny. Jedním z nich je Harry Kane, útočník Tottenhamu, který v utkání proti Kolumbii skóroval z penalty jak v normální hrací době, tak i v rozstřelu. A přestože „rozstřelové zásahy” se do tabulky střelců nepromítají, vede pořadí kanonýrů turnaje se 6 góly.

A v součtu s přípravnými zápasy skóroval za Anglii již v 6 zápasech v řadě, což se naposledy povedlo Tommymu Lawtonovi v roce 1939.

Kaneho pozápasové interview:

I Kane ale upozorňuje na to, jak klíčový byl v tomhle utkání brankář Jordan Pickford. „Všichni jsme mu věřili. A on to dokázal,” nešetřil chválou ke 185 centimetrů vysokému gólmanovi Evertonu.

Právě Pickfordova výška se hodně řešila po utkání s Belgií, kdy se o kolegu z protější branky poněkud nevybíravě otřel Thibaut Courtois, když měl potřebu zdůraznit, že Pickford je o 10 centimetrů menší (ve skutečnosti dokonce o 14 cm).

Proti Kolumbii Pickford ukázal, že odrazová síla a odhad mohou chybějící centimetry nahradit. V průběhu utkání zázrakem vytáhl zpod břevna Uribeho dalekonosnou ránu.

A v penaltovém rozstřelu šel sice na stranu a Bacca mířil doprostřed, ale vystrčenou rukou ještě Pickford dokázal míči v cestě do sítě zabránit.

A stal se tak prvním anglickým gólmanem od časů Davida Seamana, kterému se v penaltovém rozstřelu na velkém turnaji podařilo některý z pokusů zneškodnit.

Seaman, který v roce 1998 vychytal Crespa (aniž by to tedy Anglii tehdy k postupu stačilo), hned přivítal Pickforda „v klubu”:

Anglie ztratila v utkání s Kolumbií spoustu sil, řada hráčů je pokopaných, ale čeká je čtvrtfinále. V sobotu odpoledne se v Samaře utká s týmem Švédska.

Reklama

Doporučované