Hlavní obsah
Online

Celosvětový rekordní denní nárůst nakažených. Skokově přibývá i obětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Celosvětově se koronavirem dosud nakazilo více než 15,4 milionu lidí, nejhůře zasaženou zemí i nadále zůstávají Spojené státy. Vývoj světového dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Anglické obchody v pátek začnou vyžadovat vstup pouze s nasazenou rouškou. Už od 15. června musí mít lidé v Anglii roušky ve veřejné dopravě a při návštěvě zdravotnických zařízení. Výjimku mají pouze děti do deseti let.

- Ve Spojených státech zemřelo třetí den v řadě více než tisíc lidí s covid-19. Vyplývá to z dat, která zveřejnila agentura Reuters. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse desátým dnem v řadě přibylo více než 60 000 nakažených koronavirem.

- Americké státy, které jsou nyní ohnisky šíření koronaviru, budou zřejmě muset odložit otevření škol. Na čtvrteční tiskové konferenci v Bílém domě to řekl prezident Donald Trump.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Půjčíme vám peníze na vakcínu, ale jen na tu naši

    Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard ve středu oznámil, že Čína plánuje poskytnout půjčku 1 miliarda dolarů pro země Latinské Ameriky a Karibiku. Peníze mají zemím umožnit koupit si vakcínu proti koronaviru. Jen tu čínskou.

  • WHO: Největší denní nárůst nakažených od začátku pandemie

    Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) za uplynulý den přibylo na celém světě rekordních více než 284 000 nových případů nákazy koronavirem. Dosud nejvyšší bilance z 18. července byla téměř 260 000 nových infikovaných za den. WHO upozornila i na skokový nárůst počtu obětí, kterých za den globálně přibylo o 9753, nejvíce od 30. dubna, uvedla agentura Reuters.

    Na rekordním zvýšení nakažených virem SARS-CoV-2 se nejvíce podílely Spojené státy, Brazílie, Indie a Jihoafrická republika. Globální statistiku úmrtí za poslední den nejvíce zvýšilo Peru, Brazílie a USA.

    Podle statistik vedených americkou Univerzitou Johnse Hopkinse (JHU) se během pandemie nemocí covid-19 nakazilo téměř 15,6 milionu lidí, 635 000 z nich zemřelo. V absolutních číslech registrují nejvíce nakažených Spojené státy (více než čtyři miliony), následované Brazílií (2,3 milionu), Indií (1,3 milionu) a Ruskem (800 000).

  • Necestujte do Španělska, říká Francie i Norsko

    Francie nově doporučuje svým občanům, aby kvůli zvýšení počtu případů nákazy koronavirem necestovali do Katalánska, Španělsko nově na seznam rizikových zemí zařadily také norské úřady. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Italský ministr zdravotnictví kvůli nepříznivé epidemické situaci zase nařídil povinnou karanténu pro všechny, kdo se v posledních dvou týdnech vrátili nebo v budoucnu vrátí z Rumunska a Bulharska.

    „Silně doporučujeme Francouzům, aby se vyvarovali cest do Katalánska, dokud se tamní situace nezlepší,“ řekl dnes francouzský premiér Jean Castex. Kromě toho šéf vlády oznámil, že lidé, kteří do Francie přijedou z 16 zemí mimo EU, kde je v současné době pandemie nejvíce na vzestupu, se budou muset prokázat negativním testem na covid-19 nebo nastoupit do karantény. Mezi těmito zeměmi jsou například Spojené státy, Alžírsko, Turecko či Srbsko, uvedla agentura AFP.

  • Testy zadarmo pro cestující z rizikových zemí, slibuje Německo

    Německá vláda nabídne turistům, kteří přijedou ze země vysokého rizika nákazy, zadarmo test na covid-19. „Více cestování jen riziko zvyšuje,“ zdůvodňuje krok německý ministr zdravotnictví Jens Spahn na tiskové konferenci. Za poslední dva měsíce zaznamenala země nejvyšší denní nárůst nakažených. Zadarmo testy mají být určitou prevencí dalšího šíření nákazy. Bez negativního testu musí cestující vracející se z jedné ze 130 zemí, které vymezila německá vláda jako rizikové, strávit 14 dní v karanténě.

  • Vodní děla proti izraelským demonstrantům

    V noci na pátek izraelská policie použila proti demonstrujícím vodní děla a asi pět desítek z nich zatkla. V zemi se protestuje proti premiérovi Bejaminu Netanjahovi. Ten čelí obviněním v korupční kauze. Aktuální demonstrace ale vyeskalovaly kvůli obecné nespokojenosti s premiérem a jeho řešení probíhající koronavirové krize. V ulicích to vře už několik týdnů

  • Belgie zpřísňuje opatření kvůli zrychlenému postupu nákazy

    V Belgii budou od soboty platit zpřísněná karanténní opatření včetně rozšířených pravidel o nošení roušek. Oznámila to belgická premiérka Sophie Wilmèsová poté, co denní počty infekcí v zemi narostly nad úroveň registrovanou v červnu.

  • Anglie nabídne polovině obyvatel zdarma vakcínu proti chřipce

    Anglie nabídne více než polovině obyvatel zdarma očkování proti chřipce. Chce tak předejít zahlcení zdravotnictví v kombinaci s možným příchodem druhé vlny epidemie nemoci covid-19 v zimních měsících. Premiér Boris Johnson to dnes řekl při návštěvě jednoho z londýnských zdravotnických zařízení.

  • Indie má již přes 30 000 úmrtí s nemocí covid-19, je šestá na světě

    Počet lidí, kteří v Indii zemřeli s koronavirem, překročil 30 000. Země tak v počtu úmrtí předstihla Francii a je ve světě šestá za USA, Brazílii, Británií, Mexikem a Itálií. Za posledních 24 hodin přibylo v Indii 740 obětí s covidem-19, informoval dnes deník The Guardian. Nových případů infekce bylo v Indii zaznamenáno za poslední den téměř 50 000 a celková bilance nakažených od začátku epidemie se přiblížila k 1,3 milionu. V počtu infikovaných je Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, ve světě třetí za Spojenými státy a Brazílií.

  • Rusko má více než 800 000 nakažených a přes 13 000 úmrtí

    Rusko dnes překročilo hranici 800 000 potvrzených případů nákazy koronavirem a 13 000 úmrtí od začátku pandemie. Za uplynulý den přibylo 5 811 nových případů a 154 úmrtí, o den dříve to bylo 5 848 a 147 úmrtí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa přibližně se 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 800 849 lidí, z nichž 13 046 nákaze podlehlo, což představuje 1,63 procenta ze všech nakažených. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Ten uvádí, že 588 774 pacientů se z nemoci covid-19 již uzdravilo.

  • Bývalý britský premiér věří, že koronavirus tu bude navždy

    Bývalý britský premiér Tony Blair prohlásil, že Britové se musí s koronavirem naučit žít, jelikož nikdy nebude zcela vymýcen, informuje web BBC News. V rozhovoru s Press Association také prohlásil, že je 50% šance, že Spojené království čeká na podzim druhá vlna nákazy, na kterou je naprosto nezbytné se připravit.

  • Trump oznámil, že republikáni ruší hlavní část nominačního sjezdu

    Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že Republikánská strana ruší hlavní část nominačního sjezdu před listopadovými prezidentskými volbami. Čtyřdenní akce s několika tisíci účastníků, která se měla uskutečnit v srpnu ve městě Jacksonvill na Floridě, se nebude konat kvůli šíření koronaviru. Část nominačního sjezdu, jež se má konat v Severní Karolíně, je ale dál v plánu.

    „Není ta správná doba na to, abychom měli velký sjezd,“ uvedl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Za důvod rozhodnutí označil rostoucí počet případů nákazy koronavirem na Floridě. „Je to jiný svět a chvíli ještě takový bude,“ dodal Trump.

  • V USA třetí den v řadě zemřelo přes 1 000 lidí s koronavirem

    Ve Spojených státech zemřelo třetí den řadě více než tisíc lidí s covidem-19. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila agentura Reuters. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse desátým dnem v řadě přibylo více než 60 000 nakažených koronavirem.

    Nejhorší situace v USA je nyní na jihu a západě země. Rekordní denní přírůstky počtu nakažených ve středu oznámily Texas, Kalifornie, Alabama, Idaho a Florida. Podle agentury Reuters padly během července dosavadní rekordy v denním přírůstku nakažených celkem v 17 amerických státech.

  • V Bolívii kvůli koronaviru odložili volby

    Dramatická je situace v Bolívii. Země s 11,5 milionu obyvatel má 64 000 potvrzených případů nákazy a více než 2 300 mrtvých s covidem-19. Místní volební soud kvůli tomu ve čtvrtek už potřetí odložil prezidentské a parlamentní volby. Konat by se měly místo 6. září až 18. října.

    Poslední prezidentské volby se v Bolívii konaly loni 20. října a podle nejvyšší volební instance je už v prvním kole vyhrál tehdejší prezident Evo Morales. Po vlně demonstrací a pod tlakem armády a policie nicméně Morales na svou funkci rezignoval a uprchl do zahraničí. Prezidentský úřad převzala Jeanine Áňezová, která si dala za úkol zorganizovat nové volby. Sama Áňezová se stejně jako třetina její vlády nakazila koronavirem.

  • V Latinské Americe přibývá nakažených

    Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin 59 961 nových případů nákazy koronavirem. S nemocí covid-19 v zemi zemřelo již více než 84 000 lidí. Pandemie sužuje i další latinskoamerické země. Rekordní počet nakažených za den hlásí Mexiko, rekordní počet úmrtí za den eviduje Kolumbie.

  • Rakušané musí nově s rouškami do supermarketů, zpřísňuje i Anglie

    Rakousko kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem ode dneška zpřísňuje pravidla pro nošení roušek a bude od lidí přijíždějících do země z rizikových oblastí přes hranice se Slovinskem a Maďarskem požadovat potvrzení o negativním testu na virus SARS-CoV-2. Povinné nošení roušek v obchodech ode dneška platí rovněž v Anglii.

    Už od 15. června musí mít lidé v Anglii roušky ve veřejné dopravě a při návštěvě zdravotnických zařízení. Výjimku mají pouze děti do deseti let. Lidem, kteří při nakupování zakrytí obličeje odmítnou, hrozí pokuta ve výši až 100 liber.

  • Na Gotlandu dohlíží na dodržování koronavirových opatření rytíři

    Švédský ostrov Gotland vyslal do boje s koronavirem rytíře na koních. Osm mužů v plné zbroji bude dohlížet na dodržování předepsaných rozestupů, informovala agentura AFP. Hlídkovat budou především na místech, která mají v oblibě turisté.

    „Máme tři poselství: dodržujte rozestupy, pravidelně si myjte ruce a zůstaňte doma, pokud se necítíte dobře,“ řekl AFP Lennart Borg. Právě jeho napadlo poslat do boje s koronavirem středověké křižáky. „Když se k vám blíží sedmisetkilový kůň, uděláte vše, co vám řeknou,“ dodal Borg.

  • V Německu přibylo 815 nakažených a deset mrtvých

    V Německu ve čtvrtek přibylo 815 potvrzených případů nákazy koronavirem. S nemocí covid-19 zemřelo dalších deset lidí, a celková bilance zemřelých tak vzrostla na 9 111. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha.

    Z hlediska počtu nakažených je Německo podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově devatenácté, z hlediska počtu mrtvých s covidem-19 třinácté. Nejpostiženější spolkovou zemí zůstává Bavorsko, které hraničí s Českem.

  • Trump připustil, že se otevření některých škol bude muset odložit

    Spojené státy, které jsou nyní ohnisky šíření koronaviru, budou zřejmě muset odložit otevření škol. Na čtvrteční tiskové konferenci v Bílém domě to řekl prezident Donald Trump. V minulosti přitom požadoval, aby se na podzim otevřely všechny školy po celých Spojených státech. I když prezident nyní svůj postoj zmírnil, trvá dál na tom, aby se všechny školy „aktivně připravovaly na otevření“.

    Některé školy, které se nachází v oblastech silně postižených šířením koronaviru, budou muset podle Trumpa „otevření odložit o pár týdnů“. Konečné rozhodnutí o tom, kdy budou moci žáci opět usednout do lavic, ale bude podle šéfa Bílého domu na guvernérech jednotlivých států. Zdůraznil, že jejich rozhodnutí by mělo být založeno na epidemiologických datech.

Reklama

Hlavní zprávy