Hlavní obsah

Anglií se šíří nový kmen koronaviru. Je až o 70 % nakažlivější, řekl premiér

Londýn a jihovýchod Anglie kvůli nárůstů případů nákazy koronavirem vstoupí už od neděle do nově vytvořené čtvrté úrovně omezení. Rozvolnění opatření, které britská vláda plánovala před Vánoci, se nekoná.

Článek
Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na sobotní tiskové konferenci.

Anglie v těchto dnech zažívá prudký nárůst denních počtů nově potvrzených infekcí a ministr zdravotnictví Matt Hancock už před několika dny vývoj spojoval s novou variantou koronaviru. To v sobotu na tiskové konferenci potvrdil i ministerský předseda Boris Johnson.

„Včera jsem dostal vysvětlení, proč se v Londýně a na jihovýchodě Anglie šíření koronaviru zrychluje i přes zavedená opatření. Podle vědců se objevil nový kmen koronaviru. Neexistují důkazy o tom, že by zmutovaný virus způsoboval závažnější onemocnění nebo vyšší úmrtnost, ale může se šířit až o 70 % více. Jsou to počáteční data, ale jsou to nejlepší, co v tuto chvíli máme. Musíme jednat, protože se koronavirus nyní šíří velmi rychle,“ uvedl Johnson.

Až dosud byly v Británii tři úrovně omezení, Johnson nyní vyhlásil čtvrtý stupeň.

Nové restrikce podle premiéra zhruba odpovídají omezením zavedeným v Anglii v listopadu. Zavřít budou muset obchody, které nejsou považované za zásadní, a také krytá sportoviště. Lidé by podle nových pravidel měli zůstávat až na výjimečné případy doma a pracovat by měli z domova, pokud to jen trochu jde. Mezi oblastmi, kde platí různé úrovně omezení, by neměli cestovat vůbec.

Johnson dále oznámil, že opatření budou neustále a pravidelně přezkoumávána v souladu s dříve stanoveným přístupem, přičemž k prvnímu přehodnocení dojde 30. prosince.

„Přestože se nový kmen koronaviru nachází převážně v oblastech 4. úrovně, je také přítomen i na nižších úrovních. Žádáme všechny lidi, na všech úrovních, aby omezili pohyb. Lidé by měli zvážit, zda opravdu potřebují cestovat do zahraničí,“ uvedl Johnson.

Premiér se v projevu také věnoval Vánocům, které podle něj nemohou proběhnout podle původních plánů. „Vzhledem k riziku, které nová varianta představuje, nemůžeme pokračovat s Vánocemi podle plánu. Lidé by do oblastí úrovně 4 neměli vůbec cestovat. Ti, kteří v oblastech úrovně 4 žijí, by se neměli stýkat s nikým mimo jejich domácnosti,“ oznámil premiér.

Johnsonův kabinet se minulý měsíc shodl, že mezi 23. a 27. prosincem se navzdory jiným restrikcím budou moci setkat členové tří různých domácností. Tato výjimka bude nakonec platit ale pouze na Štědrý den, nikoliv po celých původně plánovaných 5 dní.

Přitom ještě před pár dny Johnson říkal, že „by bylo nelidské zrušit Vánoce“.

„Vím, jaké to je zklamaní. Chápu, že prarodiče chtějí vidět svá vnoučata. Během této pandemie jsme si ale řekli, že se musíme řídit vědou. Když se změní věda, musíme změnit naši reakci. Vánoce budou tento rok hodně odlišné, ale musíme být realističtí. Obětujte příležitost vidět příbuzné o Vánocích, abyste měli větší šanci ochránit jejich životy a vidět je během Vánoc v budoucnosti,“ zakončil projev Johnson. Dodal, že „s každým dnem probíhajícího očkování roste naděje, že se tohoto viru zbavíme“.

Británie v sobotu zaznamenala 27 052 nových případů onemocnění covidem-19 a 534 úmrtí pacientů s pozitivním testem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní data.

O den dříve to bylo 28 507 nových případů a 489 úmrtí.

Spojené království je spolu s Itálií nejhůře postiženou evropskou zemí s více než 67 000 mrtvými.

Reklama

Doporučované