Hlavní obsah

Ani bomby, ani zbraně. Teroristé nově útočí v automobilech

Útokům ve vozidlech se dá jen těžko zabránit. Teroristé se k nim uchylují častěji.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Bombové útoky vyžadují organizovanou skupinu a rozsáhlé plánování. Zaútočit automobilem zvládne jednotlivec.

Článek

Nice, Berlín a nyní Londýn. Tři evropská města spojuje nový typ teroristických útoků, který v minulém roce zasáhl překvapenou Evropu. Znovuobjevenou zbraní útočníků jsou automobily a jejich cílem davy lidí na veřejných místech.

Okolnosti středečního automobilového útoku sledujte ve videu:

V předchozích letech teroristé používali konvenční prostředky, tedy bomby a střelné zbraně. Nejhorší útok, mimo leteckých katastrof Air India v Irsku a ve skotském Lockerbie, zažil v roce 2005 Madrid. Bombové útoky na vlaky si vyžádaly 191 mrtvých. O rok později zemřelo při výbuších v londýnské veřejné dopravě 56 lidí. Předloňské pařížské útoky přidaly do smutných statistik 130 obětí.

„Zavražděte je nožem, přejeďte je autem."

Ale zatímco útoky výbušninami a střelnými zbraněmi vyžadují organizovanou skupinu a rozsáhlé plánování, sražení davu lidí vozidlem je účinnou a přitom jednoduchou alternativní taktikou. Bývalý mluvčí Islámského státu Abú Muhammad al-Adnání proto už v roce 2014 nabádal následovníky organizace, aby podnikali útoky automobily nebo noži.

„Pokud si neopatříte bombu nebo kulku, rozbijte mu hlavu kamenem, zavražděte ho nožem, přejeďte ho autem, shoďte ho z výšky, uduste ho nebo ho otravte,” řekl al-Adnání, který zemřel v srpnu 2016 v Sýrii.

V Berlíně vjel v prosinci nákladní vůz na vánoční trh. Incident nepřežilo 12 lidí.

Ačkoliv si Evropa teprve zvyká na novou taktiku teroristů, například Izrael má s útočníky v automobilech už bohaté zkušenosti. V roce 2008, těsně před návštěvou amerického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, projel palestinský terorista ulicemi Jeruzaléma v buldozeru a zabil 16 lidí. Podobné útoky se v blízkovýchodní zemi opakují, naposledy v lednu tohoto roku zabil další Palestinec v autě čtyři vojáky.

Islámský stát si přál útok v Londýně

Počet džihádistických útoků v Evropě se podle Europolu zvýšil ze čtyř v roce 2014 na 17 o rok později. Zároveň s tím se ale rapidně zvýšil i počet zadržených - z 395 na 667.

Když v roce 2016 začal Islámský stát ztrácet dobytá území, zaměřil svou pozornost právě i na Velkou Británii. Radikální islámská organizace vybízela své budoucí bojovníky, aby zaútočili konvenčními zbraněmi, podobně jako v Paříži nebo v Bruselu, napsal britský list The Guardian.

Navzdory značnému množství britských občanů v řadách Islámského státu se na ostrovech nepodařilo vybudovat souvislejší síť teroristů jako ve Francii nebo v Belgii. Stoupenec Islámského státu se proto spolehl na útoky autem nebo nožem, které se dají jednoduše naplánovat, ale velmi těžko se jim dá zabránit.

Londýn to zažil poprvé tento týden.

Reklama

Doporučované