Hlavní obsah

Ani Fiala, ani Bartoš. Roli největšího Babišova soupeře si sebral hejtman

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Myslím, že je to i dobrý test, když člověk musí prokázat vůli a sílu vrátit se zpět“.

Reklama

Ačkoliv vůbec nekandiduje v podzimních sněmovních volbách, je dnes nejviditelnějším oponentem Andreje Babiše. Skoro jako by byl stínovým premiérem. Nejde si nevšimnout, že jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS je najednou všude.

Článek

Vyjadřuje se k vládním krokům a zároveň ve svém regionu ukazuje, že to dělá po svém – na jaře přišel s vlastním testováním na koronavirus, v létě pak s vouchery na pomoc cestovnímu ruchu. A teď nečeká na kabinet a buduje na jihu vakcinační centra pro každý okres.

„Čau vládo, hlásím z Jihočeského kraje, že všech 3510 dávek vakcíny, co jste nám poslali v úterý, už máme k dnešku vyočkované. Další mají přijít až ve čtvrtek. Takže máme prázdný mrazák a nebudeme tady mít skoro týden co dělat,“ napsal hejtman Kuba na Twitter. A premiéru Babišovi připomněl, že hejtmani nejsou jeho podřízení, které bude řídit přes SMS zprávy jako své ministry.

Kuba vděčí za svůj nečekaný vzestup řádící koronavirové epidemii. Právě v ní dobře vynikne, jak je rétoricky i organizačně zdatný a plný energie, pomáhá mu i jeho původní profese. Osm let působil jako lékař u českobudějovické záchranky a na jednotce ARO.

„Někdy mě opravdu zaráží, jak na ministerstvu vznikají odborné strategie, ale přitom si nikdo není ochoten položit vedle sebe pár čísel. Kolik je seniorů a těch, které potřebujeme naočkovat v určitém kraji, a jak dlouho to chceme dělat. Žádná raketová věda. A z toho pak logicky vyplyne, kolik lidí musíme očkovat denně. My jsme to udělali a zjistili, že musíme na jihu Čech očkovat šest až osm tisíc lidí denně, což bez vysokoprůtokových center nepůjde. To nezvládnou přetížené nemocnice ani praktičtí lékaři,“ říká Kuba.

Sedmačtyřicetiletý politik, který byl loni zvolen hejtmanem a hned poté předsedou Asociace krajů, tak zažívá velký politický comeback. Ani v ODS s ním už přitom moc nepočítali. Z velké politiky musel odejít v roce 2014, krátce po ostudném pádu Nečasovy vlády, v níž byl ministrem průmyslu.

„Z éry Petra Nečase jsem si odnesl jednu zkušenost - už vždycky budu říkat v politice to, co si myslím, ať si o tom stranické orgány a ostatní ve straně myslí, co chtějí. Tehdy hodně lidí v ODS vědělo, že něco na Úřadu vlády není dobře, ale nesmělo se o tom mluvit, aby se nenarušovala jednota strany a nikdo nezpochybňoval předsedu. Když to pak celé padlo, najednou všichni ti, kteří mlčeli, byli chytří a říkali: Když jste to věděli tak proč jste to neřekli, teď musíte všichni odejít s ním,“ vzpomíná Kuba na dobu, kdy hlavní slovo na Úřadu vlády měla premiérova milenka.

Dnes už skutečně stranickou loajalitu tolik nectí a k vedení ODS v čele s Petrem Fialou má výhrady. Paradoxně to byl právě Kuba, koho napadlo, že právě nestraník, bývalý ministr školství a vážený profesor politologie Petr Fiala bude v lednu 2014 ideálním šéfem a zachráncem strany, která se ocitla v klinické smrti. Tehdy s ním objížděl před kongresem regiony a uvnitř paralyzované strany lobboval za jeho zvolení.

„V dané chvíli to byla správná cesta. Petr Fiala je prostě určitý typ politika a já osobně si myslím, že by vedení ODS prospělo, kdyby bylo pestřejší a trochu dravější. Také mám někdy pocit, že i když opozice má logicky kritizovat vládu, tak by to nemělo být za každou cenu. Myslím, že mnohem víc nakonec funguje přinášet svoje vlastní reálné koncepty, ty lidem ukazovat a vysvětlovat. Mluvit s nimi tak, aby nám rozuměli. Brát to trochu s nadhledem a humorem. Prostě ne tak křečovitě,“ říká dnes Martin Kuba.

Z těchto slov to vypadá, že Kuba usiluje o to, stát se příštím předsedou ODS. Hejtman sice říká, že se soustředí na své sliby v Jihočeském kraji, a zdůrazňuje, že letos v říjnu nehodlá kandidovat ani na poslance. Jeho tlak na vedení je přesto cítit. Volební koalici ODS s lidovci a TOP 09 bere jako Fialovu zkoušku, jestli zůstane předsedou.

„Všichni, kteří stojí za trojkoaličním projektem, si musí být vědomi, že jediným obhajitelným výsledkem je vítězství ve volbách. ODS přece nesmí být stranou, která se spojí do trojbloku, aby byla druhá nebo třetí. O tom nesmíme ani na vteřinu uvažovat,“ říká Kuba.

Ze strany Fialy je ve vztahu ke Kubovi znát minimálně ostražitost. Současná Kubova role výrazného regionálního politika je pro ODS výhodná, předseda strany musí cítit, že mu v něm vyrůstá možná konkurence.

K výrokům o směřování ODS se cítí silný i kompetentní, protože se mu podařilo získat zpět důvěru voličů. V loňských krajských volbách získala ODS v Jihočeském kraji 17,5 procenta, jen o 0,6 procenta méně než vítězné ANO. A on sám získal přes šest tisíc preferenčních hlasů.

Po volbách ho mnozí podezírali, že pragmaticky uzavře krajskou koalici s hnutím ANO. Dokonce mu kvůli tomu volali i lídři ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek a nabízeli všechno možné, jen aby jejich hnutí neskončilo v opozici.

„Pokud bych chtěl, koalici s ANO na jihu Čech jsme mohli udělat druhý den po volbách. A garantuji vám, že bychom v jedenáctičlenné radě neměli tři radní jako dnes, ale klidně šest a hejtmana. Bylo by to pro nás mocensky velmi výhodné. Ale dobře vím, že kvůli tomu nás lidé nevolili,“ dodává Kuba.

Kníže z Hluboké

Martin Kuba dnes platí za bohatého člověka – po odchodu z politiky se vrhl na podnikání. Dal se dohromady s partou kluků, kteří se ve start-upu zabývali vývojem baterií pro uložení elektřiny ze solárních panelů.

„Jak už to u vývojářů bývá, pořád by ještě něco vylepšovali a dotahovali a nikdy by se ten produkt nedostal na trh. To jsme nakonec zvládli a dokonce jsme za náš BatteryBox dostali světovou inovační cenu,“ říká pyšně Kuba. Obchody nastartovala dohodnutá spolupráce firmou ČEZ, která Kubovy baterie nabízí ve své obchodní síti.

Jihočeskému hejtmanovi občas oponenti vytýkají jeho minulost. Konkrétně vazby na někdejšího kmotra Pavla Dlouhého přezdívaného „kníže z Hluboké“, z města, kde vidíte evropské dotace na každém kroku.

„Já na to všem doporučuji, aby se dojeli podívat na Hlubokou a zeptali se tam lidí, proč tam pořád volí ODS, která tam vyhrává volby s třicetiprocentními výsledky i v dobách, kdy všude v republice propadá. Pavel Dlouhý není nikdo v pozadí, je tam už 16 let místostarostou a lidé ho opakovaně volí,“ odmítá kritiku Kuba.

Reklama

Doporučované