Hlavní obsah

Ani hejtman komunista nenašel lék, jak oživit kraj. Dávky se skloňují dál

Oldřich Bubeníček po osmi letech končí jako hejtman Ústeckého kraje.

Reklama

Už osmým rokem vládne v Ústeckém kraji hejtman z KSČM. Jak se mu podařilo změnit region, který se potýká nejen se sociálními problémy, ale i nárůstem exekucí? Seznam Zprávy pokračují ve volebním seriálu Účet za hejtmanem.

Článek

Oldřich Bubeníček ukrajuje poslední týdny. „Doufám, že se už nikdy nenechám přesvědčit, abych někam kandidoval,“ říká ve své kanceláři hejtmana v sedmém patře krajského úřadu Ústeckého kraje.

Jediný komunistický hejtman v republice půjde po osmi letech v čele kraje rovnou do důchodu. Jen si zabalit knihy, fotografie a další dary včetně šachů, které dostal v Bělorusku.

V regionu, který je pro mnoho lidí v republice stále symbolem korupce a klientelismu, má za sebou dvě vládní období. Nejdříve čtyři roky vládl společně s ČSSD, v dalším čtyřletém období se k zástupcům komunistů a sociální demokracie přidala ještě koalice SPO a SPD.

„Velice si považuji, že za těch osm let, co jsem hejtmanem, jsme tu neměli žádný skandál, že tu nebyl žádný problém, že to nebylo jako dříve. Tehdy si tu policie v uvozovkách podávala ruce na krajském úřadě,“ říká Bubeníček.

+18

Hejtman tak reaguje zejména na kauzu ROP Severozápad, ve které nyní čelí obžalobě 27 lidí, včetně bývalých politických špiček z Ústeckého kraje. Skandál se týká údajně zkorumpovaného rozdělování evropských dotací v době před Bubeníčkovým nástupem do čela kraje.

Jak z toho ven

Jenže na druhou stranu - restartovat region se pod jeho vedením příliš nepodařilo, jak dokládají některé údaje. Třeba oproti roku 2016 se loni v kraji zvýšil o 680 počet lidí v exekuci.

Podle údajů Českého statistického úřadu je v Ústeckém kraji za posledních pět let také více těch, co mají základní vzdělání nebo nemají vzdělání žádné. Vysokoškoláků naopak v regionu ubývá.

A klesá také počet podnikatelů. Zatímco ještě v roce 2014 jich bylo okolo 58 tisíc, loni už jich bylo zhruba 42 tisíc. Problém - jak říkají politici napříč stranami - je zejména kvůli skladbě obyvatel a tomu, že tu řada z nich žije jen ze sociálních dávek.

Hejtman Bubeníček na dotaz, jak Ústecký kraj restartovat, odpovídá: „Hovoří se o tom hodně, ale asi kdyby opravdu někdo věděl, jak z toho ven, tak už by se to asi udělalo.“

Starosta Kadaně Jiří Kulhánek, který je lídrem kandidátky ODS, říká, že řešení by mohlo být, kdyby kraj podpořil vybudování startovacích bytů.

„My to děláme v Kadani, máme tady asi stovku startovacích bytů a funguje to dobře,“ prohlásil Kulhánek, který v tomto městě na Chomutovsku vládne už osmnáct let.

„Z kraje utíkají mladí lidé, protože tu nemají perspektivu. A když tu nebudou ti mladí zůstávat, tak se tady bude něco těžko restartovat,“ doplnil.

Zase ty dávky

Poslanec Jan Schiller, který je kandidátem ANO na hejtmana, pak uvádí, že situaci může vyřešit jen změna zákonů. „Jednoznačně podle mě musí dojít k změně legislativy, jinak se tento stav nevyřeší,“ uvedl Schiller.

O tom mluví také další politici. Třeba první náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika, který si kvůli sporu o kandidátku sociální demokracie pozastavil členství v ČSSD a je nyní lídrem hnutí Lepší sever.

Klika například navrhuje, aby bylo možné sáhnout lidem na dávky. „Lidem většinou vadí to chování. Nadávání. Změna toho životního stylu oproti normálním lidem, co chodí do práce,“ prohlásil.

„Jestli policie, městská nebo státní, za to není schopná rozdat sankce, tak musí v tom systému dojít k tomu, že sankce bude moci být odebrána z dávky,“ doplnil Klika, který měl v minulém období v radě na starosti právě sociální věci.

Podle dat Českého statistického úřadu se v Ústeckém kraji loni vyplatily dávky ve výši přes tři miliardy korun. Z toho zhruba třetina byl příspěvek na bydlení.

Politici říkají, že je potřeba tento byznys s chudobou zastavit. Třeba u bytu 3+1 ve městě do 50 tisíc obyvatel je tento příspěvek 13 tisíc korun měsíčně. „Odhadem polovina z toho jde do kapsy tomu vlastníkovi,“ prohlásil Kulhánek.

„Je připraven zákon, který to může zabrzdit. Obec by dávku mohla upravit a snížit ji třeba na polovinu. Takže ten vlastník by na tom nevydělal. Motivace stěhovat sociálně slabého pak nebude žádná,“ popisuje starosta Kadaně.

Podle bývalého starosty Benešova nad Ploučnicí Filipa Ušáka, který je lídrem Starostů, by se sociální problémy v kraji mohly řešit také výkupem některých nemovitostí. Zároveň by podle něho měl kraj získat třeba i více uhelných evropských peněz.

Problémy zaměstnavatelů

Kvůli letošní epidemii koronaviru se však situace v Ústeckém kraji může ještě zhoršit. Problémy totiž měli nebo mají i velcí regionální zaměstnavatelé. Jde třeba o energetickou společnost Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače, teplickou AGC Flat Glass Czech nebo jednu firmu ze žatecké průmyslové zóny Triangle.

Sev.en Energy provozuje lom ČSA na Mostecku. Podle mluvčí firmy Gabriely Sáričkové Benešové už během nouzového stavu skončila hlubinná těžba v bočních svazích lomu ČSA. V současné době se těží jen v pracovních dnech. O víkendech byla těžba ukončena.

„Na hlubinné těžbě bylo zrušeno cca dvě stě pracovních míst, část zaměstnanců využila možnost práce v jiné části skupiny,“ uvedla Sáričková Benešová.

Další horníci však skončili. „Odcházející horníci mohou využít závazku státu a požádat o restrukturalizační příspěvek, který byl vyjednání v roce 2016 v souvislosti s rozhodnutím vlády o útlumu těžby,“ doplnila.

Anketa: Jak se vám žije v Ústeckém kraji?

Alena Bartková: Žiji v Horním Jiřetíně, kde se mé rodině daří velmi dobře. Do práce dojíždím do nedalekého Litvínova. Pracuji v neziskové organizaci, mám na starost jednu z poboček, jež svou činnost realizuje především v sociálně vyloučené lokalitě Janov. Zde je situace velmi špatná. Jsem přesvědčená, že se zde normálním způsobem života žít nedá. V některých částech samotného města Litvínov začíná být situace velmi podobná. Ani centrum města se mi příliš, kromě vánočních svátků, kdy je vše nazdobené, nelíbí. Stavby z doby Československé socialistické republiky jsou katastrofické. A myslím, že celé město doplácí v současné době na chyby minulosti. Toto se váže také k mé myšlence na Ústecký kraj. Krásná místa s úchvatnou přírodou, narušená a velmi často zdevastovaná člověkem. Zastaralé a zkamenělé názory brzdí změnu rázu krajiny.

Pavel Skála: V Ústeckém kraji je to poměrně složité. Až na nějaké výjimky mi zde schází především podpora mladých a hledání důvodů, aby u nás v kraji zůstávali, vypěstovali si k tomuto místu vztah. Pokud mám odpovědět za sebe, mně se tu líbí a snažím se tu pracovat tak, aby se tu líbilo i mým přátelům a studentům. Nejen dnes, ale i do budoucna.

Eva Beranová: Mám ráda přírodní prostředí Krušných hor, které se v posledních letech viditelně zregenerovalo a z toho mám radost. Od narození bydlím v Chomutově. Město a okolí je hezké, ale život ve městě mi mnoho důvodů k radosti nepřináší. Nemocnice s poliklinikou je v žalostném stavu, je tu nepořádek, moc supermarketů na úkor malých obchůdků, centrum města je mrtvé.

Regina Razovová: V Ústeckém kraji žiji víc než 70 let a myslím, že můj život tady byl, je a věřím, že ještě nějaký čas bude, smysluplný.

Firma AGC Flat Glass Czech, která je největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě, od dubna do července nechávala část zaměstnanců doma a vyplácela jim šedesát procent jejich průměrného výdělku.

„Od měsíce září jsme zpět na plné zaměstnanosti a všichni zaměstnanci pracují bez dalších omezení,“ uvedl mluvčí AGC Flat Glass Czech Libor Sehnal.

Náměstek hejtmana Martin Klika, který má v kraji na starosti finance a oblast strategie, říká, že situace bude mít nejspíše ještě další vývoj.

„Může to mít ještě nějaký další dopad. Do konce roku uvidíme, kdy skončí ty podpory státu. Já věřím, že se firmy rozeběhnou,“ dodal Klika.

Čtěte i další díl seriálu Účet za hejtmanem

Reklama

Doporučované