Hlavní obsah

Ani Hitler nepoužil chemické zbraně, prohlásil mluvčí Bílého domu. A pak se omlouval

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer prohlásil, že ani Hitler - narozdíl od Bašára Asada - nepoužil chemické zbraně.

 

Reklama

Řada lidí, včetně politiků i celebrit, vyžaduje Spicerovu rezignaci. Mluvčí se za svůj výrok omluvil, myslel ho prý jinak. Sociální sítě připomínají známá „alternativní fakta".

Článek

Na úterní tiskové konferenci mluvčí Bílého domu Sean Spicer pobouřil veřejnost svým výrokem porovnávajícím nacistického vůdce Adolfa Hitlera se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Spicer prohlásil, že ani Hitler neklesl tak hluboko, aby používal chemické zbraně. Reagoval tak na chemický útok v Sýrii, ze kterého Spojené státy viní Asadův režim.

Hitler a jeho nacistické Německo přitom používalo plyn ve svých vyhlazovacích táborech, kde zahynuly miliony lidí.

Spicerův kontroverzní výrok vyvolal vlnu reakcí, nejen na sociálních sítích. Řada lidí jej kvůli tomu vyzvala k rezignaci.

Sean Spicer nevyjádřil „fake news" svým komentářem o Hitlerovi a chemických zbraních. Ukázal svou ignoranci, hloupost a nekompetentnost.

Spicer se bránil tím, že měl na mysli rozdílný způsob, jakým Hitler a Asad chemické zbraně použili. „Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastním lidem způsobem, jako to činí Asad," vysvětlil Spicer. Další novináři v sále k tomu namítli, že Hitler nervový plyn využíval k holokaustu. „Ne ale jako Asad, kdy plyn shazoval ve městech na nevinné obyvatele," dodal Spicer.

Později se za výrok omluvil a připustil, že bylo nevhodné narážet na holokaust, který nelze s ničím srovnávat.

K chemickému útoku došlo minulé úterý. Nad syrskou provincii Idlib se přihnaly letouny vládních vojsk a spojenců režimu Bašára Asada. Útok si vyžádal na osmdesát obětí.

Reklama

Doporučované