Hlavní obsah

Ani konzervativci, ani labouristé. Parlamentní volby v Británii by vyhrála Liberálně demokratická strana

Výzkumy v Británii přinesl neobvyklý výsledek.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Kdyby se nyní v Británii konaly volby do Dolní sněmovny, nejvíce lidí by hlasovalo pro proevropské liberální demokraty, kteří v novém průzkumu veřejného mínění institutu YouGov pro deník The Times předstihli protiunijní Brexit Party Nigela Farage.

Článek

Situaci, kdy se dvě uskupení, která jsou vyzyvateli dvou tradičních stran, ocitla v čele ankety, označil ředitel politologického výzkumu YouGov Anthony Wells za bezprecedentní. Liberální demokraté, kteří v nedávných evropských volbách skončili druzí, v sondáži volebních preferencí získali 24 procent a první příčku zaujali poprvé od roku 2010.

Místopředsedkyně strany Jo Swinsonová dnes oznámila, že se bude ucházet o pozici šéfky liberálních demokratů poté, co v červenci vedení opustí dosavadní předseda Vince Cable. „Jsme stranou, která chce zůstat v Evropské unii proto, že to přináší (Británii) velké výhody,“ řekla dnes Swinsonová rozhlasové stanici BBC. Strana chce podle ní oslovit Brity, kteří „volají po liberálním hnutí, jež se postaví nacionalistickým a populistickým silám a v jehož středu by liberální demokraté měli být“.

Konkurentem Swintonové v boji o předsednické křeslo bude někdejší ministr energetiky Ed Davey, další kandidáti se mohou hlásit do uzávěrky, která je příští pátek.

Brexit Party, která v Británii s 31,6 procenta hlasů vyhrála nedávné volby do Evropského parlamentu, by podle zmíněného průzkumu dalo hlas 22 procent Britů. Vládní konzervativci a opoziční labouristé by získali shodně 19 procent a Strana zelených osm procent hlasů.

Průzkum je podle The Times dalším znamením, že britští voliči se začínají dělit na ty, kteří podporují odchod země z Evropské unie bez dohody s Bruselem, a ty, kteří chtějí zvrátit výsledek referenda z roku 2016. Anketa také ukázala, že 70 procent voličů považuje brexit za nejdůležitější téma britské politiky.

Volby do Dolní sněmovny jsou naplánovány na začátek května 2022. Opoziční labouristé ale zejména v důsledku brexitového počínání konzervativců volají po jejich okamžitém uskutečnění.

Reklama

Doporučované