Hlavní obsah

Ani mně se délka řízení u Čapího hnízda nelíbí, říká nový šéf žalobců Stříž

Foto: Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

Článek

Ve funkci je jen pár dní a už se spekuluje o jeho osudu po podzimních volbách. Co si myslí o plánech opozice odvolat ho z funkce? A jak vidí nejvyšší státní zástupce vlekoucí se kauzu Čapí hnízdo premiéra Babiše?

Igor Stříž odpovídal v pořadu Ptám se já.

Rozhovor proběhl v den, kdy Seznam Zprávy přinesly informaci o posunu v dotační kauze českého premiéra. Zjistili jsme, že podle pokynu Vrchního státního zastupitelství v Praze má rozhodnutí v případu Čapí hnízdo padnout nejpozději do konce srpna.

Žalobce Pavel Šaroch, který dostal od vyšetřovatelů spisový materiál o rozsahu přes 34 tisíc listů, by tak měl nejpozději 31. srpna říci, zda případ půjde k soudu. Nebo zda žádá o nějaké další doplnění spisu. Anebo může případ zastavit.

V posledním případě se kauzou jistě bude zabývat právě Igor Stříž, nejvyšší státní zástupce. „Já si dovedu představit jakýkoli způsob meritorního ukončení věci. My, jako Nejvyšší státní zastupitelství, budeme přezkoumávat jenom ty kroky, které nám zákon umožňuje. Tzn. bude se tím zabývat pouze v případě, pokud by bylo zastaveno trestní stíhání. To ze zákona musíme,“ uvedl v podcastu Seznam Zpráv Igor Stříž.

Sám připustil, že i z jeho pohledu trvá vyšetřování dotační aféry premiéra dlouho: „Je to běžné u věcí, které jsou složitější, že se táhnou delší dobu. Dával jsem najevo, že ani mně se délka řízení nelíbí.“

Postup dozorujícího státního zástupce Šarocha hodnotit nechtěl. Šarocha letos v únoru potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu za průtahy a nečinnost ve dvou jeho jiných kauzách. Podle předsedy senátu Petra Mikeše tím ohrozil důvěru ve státní zastupitelství. Samotný Jaroslav Šaroch uznal chybu a přijal trest v podobě o 10 % nižšího platu po dobu tří měsíců. „Já to vůbec hodnotit nechci, takto osobně,“ odmítl otázky Stříž.

Odpovídal i na to, zda je v jeho pozici nezbytné vycházet dobře s šéfem resortu spravedlnosti, tedy aktuálně s Marií Benešovou. Střížův předchůdce ve funkci Pavel Zeman označil tlaky ze strany ministryně za důvod své rezignace.

„Já s ní mám vztahy korektní. Známe se od doby, kdy ona sama působila jako nejvyšší státní zástupkyně, já byl tehdy v Olomouci náměstek doktora Ištvana. Znali jsme se, nijak blíže. Také jsem figuroval jako svědek v kauze Justiční mafie, tam jsem ji – nemůžu říct – podpořil, ale vypovídal jsem v její prospěch, protože jsem hovořil pravdu. Nepředpokládám, že bych při výkonu funkce s ní měl nějaké komunikační nebo jiné osobní spory.“

Na Pavla Zemana podala Marie Benešová před pár dny kárnou žalobu týkající se jeho role v kauze Czernin. (Seznam Zprávy začátkem roku popsaly, že se někdejší nejvyšší státní zástupce mohl dostat do střetu zájmů, když se snažil urovnat restituční spor svého známého, ve kterém figuroval i rod Czerninů.)

Co si o kárné žalobě myslí bývalý Zemanův náměstek Stříž? „Já jsem byl poměrně překvapen, že ještě teď, v této době, na to nezapomněla. A že tu žalobu podala. Samozřejmě je to její oprávnění. Já jsem se s ní o tom dříve bavil, ale ubezpečil jsem ji, že ta část jednání, která je přisuzována Pavlu Zemanovi jako součást kárného provinění, tam v té jsem působil také – v té odborné části. A tam si za výstupy Nejvyššího státního zastupitelství ručím,“ podotkl Stříž.

Je možné brát postup ministryně spravedlnosti vůči Pavlu Zemanovi jako tlak na všechny žalobce v zemi? Gesto, které ukazuje, že se mají mít na pozoru před vládními politiky? Igor Stříž si to nemyslí.

„Je na zodpovědnosti těch, kteří mohou kárnou žalobu podávat, aby si ji odůvodnili, aby ji obhájili před soudem. To není libovůle – že by se ministr ráno vyspal a řekl si: Teď podám kárnou žalobu na nejvyššího, vrchního nebo jiného státního zástupce.“

Sám se ale chce ve funkci věnovat změně zákona tak, aby napříště nemohla vláda odvolat nejvyššího státního zástupce ze dne na den. „Nehodlám se ve funkci zabetonovat a vydržet tu nepřiměřeně dlouho. Svůj pobyt ve funkci hodlám spojit s debatou o novém zákonu o státním zastupitelství. Odblokovat ta jednání a nastavit pevná pravidla pro jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce,“ řekl.

Jak hovoří o své vlastní minulosti vojenského prokurátora? A co si myslí o výrocích opozičních politiků, že je to dostatečný důvod k tomu, aby po volbách - pokud opozice vyhraje - Stříž ve funkci skončil?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované