Hlavní obsah

Vláda bude zpřísňovat. Neví se od kdy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Reklama

aktualizováno •

Maloobchodu by se plánované zpřísnění opatření podle čtvrtého epidemického stupně mělo vyhnout.

Článek

Článek s původním titulkem „Ani středa, ani pátek. Blatný chce zavřít republiku už od úterý“ jsme aktualizovali o vyjádření ministrů Havlíčka a Blatného, kteří původní informace serveru Seznam Zprávy o návrhu na zpřísnění opatření od úterý zpochybňují. Ani jeden z nich však nesdělil bližší informace.

Ministr vnitra Jan Hamáček mluvil v nedělních Otázkách Václava Moravce o tom, že by rád zpřísnil opatření od středy, zatímco ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na Primě uváděl, že by Česko mohlo do čtvrtého stupně systému PES spadnout až od pátku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný podle původních informací Seznam Zpráv chtěl svým kolegům navrhovat, aby vláda zavřela republiku už v úterý. Vláda rozhodne v pondělí odpoledne.

Ministr Blatný popřel, že by jeho úřad chtěl zpřísňovat už od úterý. „Ministr zdravotnictví Jan Blatný se důrazně ohrazuje oproti informacím, že by plánoval výrazné změny ve smyslu uzavření republiky od úterý 15. 12.,“ řekl Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva. „Není to pravda,“ reagoval bez dalších podrobností už dříve Blatný.

Návrh Ministerstva zdravotnictví, který ještě projde konzultacemi s kolegy z ostatních rezortů, měl podle informací Seznam Zpráv počítat s tím, že vláda by znovu zavřela restaurace, které by se vrátily do režimu výdejních okének, dále hotely a také provozovny služeb, jako jsou kadeřnictví nebo fitness centra.

Maloobchod by měl naopak zůstat otevřený se stávajícím omezením počtu zákazníků na plochu obchodu. Mohl by se ale zcela uzavřít nejen tradičně o vánočních svátcích 25. a 26. prosince, ale také po celý čtvrtek 24. a v neděli 27. prosince.

Blatného návrh není definitivní. V neděli ve večerních hodinách o něm jednají ministři Blatný a Havlíček s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou. Další porada je plánovaná na pondělní dopoledne na Ministerstvu zdravotnictví. Definitivní rozhodnutí učiní vláda v pondělí odpoledne na svém zasedání.

„O termínech budeme jednat, variant je více,“ řekl Seznam Zprávám ministr Havlíček. Vzápětí na Twitteru ovšem informaci o úterní variantě lockdownu popřel.

Podle dalších bodů Blatného návrhu by měla ve velmi omezeném režimu fungovat i lyžařská střediska. Lyžovat bude možné za přísných opatření – s rouškou a při dodržování rozestupů. Milovníkům zimních radovánek ale nebude na svahu k dispozici občerstvení a na horách nebude možné se ubytovat. Ani o těchto opatřeních ještě není s konečnou platností rozhodnuto.

Vláda bude jednat také o kompenzacích pro postižené podnikatele. Blatného návrh podle informací Seznam Zpráv obsahuje kompenzaci ve výši 80 procent loňského obratu při čtvrtém stupni systému PES a 50 procent při stupni pátém. Podobně mluvil ve zmíněné debatě také Hamáček.

Právě kompenzace považuje za zásadní šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza: „Pokud by řekli ano, zavíráme, ale tady máte garantovanou kompenzaci, díky které přežijete a lidé nepřijdou o práci, tak s tím se dá žít.“ Nejhorší by podle něj bylo, pokud by vláda zavřela a nedala podnikatelům jasnou zprávu o tom, co bude dál. „Provozovatelé jsou naštvaní a v tu chvíli by řada z nich mohla nařízení bojkotovat,“ dodal Prouza.

Reklama

Doporučované