Hlavní obsah

Ani třetinové ceny nepomohly. Hotely v centru Prahy jsou před krachem

Rozhovor s Viliamem Sivekem, hoteliérem a předsedou Fóra cestovního ruchu o přínosu programu COVID - Ubytování.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hoteliér Viliam Sivek dříve provozoval 58 hotelů, dnes jich má pět. Na koronakrizi spojenou s absencí turistů nejvíc doplácejí ty v centru Prahy. Kvůli pandemii odhaduje ztráty na 120 milionů korun.

Článek

Jaká je obsazenost hotelu Kampa nebo toho u Prašné brány?

Obsazenost všech hotelů, které provozuji, se pohybuje v září od sedmi do dvaadvaceti procent. V Praze odhaduji, že došlo k uzavření až pětatřiceti procent hotelů, a podle předběžné statistiky je každý desátý hotel v České republice dočasně uzavřen. Snažíme se projít tímto kritickým obdobím. Přijali jsme řadu krizových opatření, abychom nemuseli propustit žádného pracovníka naší společnosti. Snížili jsme mzdy vrcholovému a střednímu managementu.

Celou karanténu jste pracovali na marketingu, abyste oslovili konkrétní skupiny lidí a po karanténě se hosté vrátili. Češi tedy nakonec vaše hotely nezachránili?

Vždy jsem tvrdil, tvrdím a budu tvrdit, že Češi Prahu nezachrání. O tom jsme se ostatně mohli přesvědčit v období školních prázdnin, kdy ubytovací kapacity v jižních Čechách, Jeseníku, Špindlerově Mlýně byly i přes zvýšené ceny obsazené a v Praze jste potkali v centru města minimum turistů. Občas jsem slýchal, že se lidé z českých a moravských krajů stydí přijet do Prahy jako turisté, že je Praha příliš sebevědomá, plná cizinců. Teď se každý Čech mohl přesvědčit, že je to město plné historických památek, bez front a naopak s přívětivou cenovou tváří a bez předsudků.

Vždy byla Praha vstupní branou do všech regionů České republiky, teď mi připomíná taková malá oranžová vrátka do zahrady.

Jak moc jste šli pod cenu?

Prodáváme své služby za třetinovou cenu oproti loňskému roku. Hotely, ve kterých jste mohli koupit pokoj v září 2019 až za 2400 korun za noc, dnes v rezervačních systémech najdete za 840 korun.

Přežijí tyto hotely?

Každý dobrý hospodář musí mít finanční polštář, a tak víme, dokdy jsme schopni hotelovou rodinnou firmu udržet v provozu. Moji spoluzaměstnanci jdou se mnou i přes třicet let podnikání, a přesto jsem byl okolnostmi donucen řadu z nich poslat domů na překážku v práci. Vzhledem k tomu, že jsme snížili subdodavatelské služby na minimum, tak ti, co nejsou doma na překážce, pomáhají tam, kde je zrovna potřeba. Chodí uklízet pokoje, slouží na recepci, pomáhají obsluze při větších gastronomických akcích, stojí u myček na nádobí.

Uvažujete, že některý z nich uzavřete nebo prodáte?

O tom začnu uvažovat až se v srdci přesvědčím, že situaci, ve které se ocitl cestovní ruch v Praze, nezvládnu.

Kolik vás už koronakrize stála? Jak vysoké jsou ztráty?

Celkové ztráty v tržbách od počátku roku 2020 jsou k dnešnímu dni přibližně 120 milionů korun. Víme, že se ztráta bude nadále prohlubovat. To vše jsou důvody k tomu, proč již delší dobu voláme po tom, aby se okamžitě spustil zahraniční marketing v evropských zemích, zejména v Německu, Polsku, na Slovensku, v severských zemích. Přívětivou Prahu opravdu domácí cestovní ruch nezachrání.

Jak velký problém je nájemné v hotelech, které provozujete?

Byla a jsou to velmi složitá jednání. Někteří majitelé budov pochopili situaci, ve které se pražský hotelový byznys v současné době nachází. Na druhé straně jsou však majitelé, se kterými stále o snížení nájemného jednáme. Tam, kde se nedohodneme, budeme muset hotel definitivně uzavřít a majiteli po nás zbyde, jak se říká, „holobyt“.

Stát se všem podnikatelům snažil pomoci. Čerpali jsme různé programy, bez kterých by nebylo možné hotely provozovat. Tento týden byl vyhlášen program COVID – Ubytování, kde hotely mají možnost čerpat podle kategorie svého zařazení od 100 do 330 korun na pokoj a noc za období 72 dnů, kdy byly z důvodu nařízení vlády uzavřeny.

Pro nás je to finanční obnos, který se přibližně rovná výplatám zaměstnancům zhruba na měsíc. Zároveň se s tím ale váže podmínka, že nesmíme uzavřít provoz všech hotelů v příštích šesti měsících, a to znamená vydržet s provozem nejméně do konce června 2021.

Viliam Sivek.

Provozuje pět hotelů sítě Sivek Hotels, kam patří například Hotel Kampa v Praze.

Provozuje dvě restaurace a kavárnu, která je umístěna v neziskové organizaci Terapeutického centra Modré Dveře. Neziskovou organizaci založil s manželkou, zaměstnává 50 lidí včetně psychoterapeutů, klinických psychologů a sociálních pracovníků.

V minulosti provozoval 58 hotelů.

Vede Fórum cestovního ruchu, což je nezávislá platforma a největší spolek v cestovním ruchu u nás, zastřešuje na 181 tisíc pracovních míst.

Několikrát byl zvolen Osobností cestovního ruchu v ČR.

Jak moc jste museli změnit další plány?

V loňském roce jsme na třicet milionů korun věnovali opravám a výměně nábytku v hotelu Harmony a v hotelu Kampa – Stará zbrojnice. Na letošní rok jsme měli naplánováno vyměnit komplexně nábytek a koberce v hotelu William na Malé Straně a rozšířit wellnes Hotelu Selský dvůr. Ambice a škrty? Byly a jsou i nadále rušeny eventové a gastronomické akce, před měsícem jsme se měli například vracet z letních olympijských her v Tokiu, kde jsme byli pověřeni zabezpečením služeb pro tamní Český dům. Je však zbytečné uvádět to, o co jsme přišli. Potřeba je řešit budoucnost.

Co se právě děje na trhu kolem hotelů, vyskytují se kolem vás spekulanti s nabídkami na odkup?

Nejsem oprávněn hovořit za ostatní, a to i přesto, že jako prezident Fóra cestovního ruchu, největšího podnikatelského spolku, který má sedm a půl tisíce členů a zaštiťuje na 180 tisíc pracovních míst, situaci v celé České republice velmi dobře znám. Vím, jaké nabídky k odkoupení či pronájmu nám od různých realitních kanceláří a spekulantů každý den chodí.

Co byste teď nejvíc potřebovali ze strany státu?

Když zvednete oči vzhůru a podíváte se na oblohu, tak vidíte, že tam ubylo osmdesát procent letadel plných cestujících. Jezdili jsme k moři, létali za exotikou a nechávali se „hýčkat“ animačními, kulinářskými a i dalšími programy a mnohdy jsme větší část své dovolené trávili v hotelu a jeho okolí. Dnes vidíme, že se mění i struktura „dovolenkářů“ a v České republice nejsme na tuto změnu dostatečně připraveni. Proto, chceme-li pomoci cestovnímu ruchu, musíme za pomoci státu, prostřednictvím evropských fondů, investovat do infrastruktury a zážitkového či relaxačního vybavení hotelů.

Reklama

Doporučované