Hlavní obsah

Ani v roce 2022 se z pandemie covidu nejspíš nedostaneme, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Zásilka covidových vakcín, kterou skrze globální program COVAX obdržela Keňa.

Reklama

Celosvětová pandemie covidu-19 se „potáhne o rok déle, než je nutné“, tvrdí Světová zdravotnická organizace. Chudým zemím se totiž nedostává tolik vakcín, kolik by potřebovaly. Musíme urychlit distribuci, nabádá bohaté státy WHO.

Článek

Podle Bruce Aylwarda, který je klíčovým představitelem WHO, může nedostatek vakcín v rozvojových zemích vyústit v to, že se covidová krize „snadno potáhne hluboko do roku 2022“. Informoval o tom server BBC.

Afrika zatím naočkovala pouze méně než 5 % své populace, zatímco na ostatních kontinentech čísla dosahují až 40 %. Podle Aylwarda by měly dát bohaté země přednost těm chudším a přenechat jim své místo „ve frontě na vakcíny“.

Aliance charit s názvem Lidová vakcína nedávno zveřejnila data, jež ukazují, že pouze jedna ze sedmi vakcín, které přislíbily farmaceutické společnosti a bohaté země, se do rozvojových zemí opravdu dostane.

„Mohu vám říci, že nejsme na správné cestě,“ prohlásil Aylward. „Musíme to opravdu urychlit, nebo víte co? Tahle pandemie bude trvat o rok déle, než je nutné,“ dodal s tím, že by se rozvinuté země měly zamyslet nad svými darovacími závazky, které představily například na letním summitu G7.

Naprostá většina covidových vakcín byla rozdána ve vysoce nebo středně příjmových zemích. Dávky aplikované v Africe tvoří pouze 2,6 % celosvětově rozdělených vakcín, vyplývá z dat.

„Evropská unie za posledních deset měsíců vyvezla do celého světa více než miliardu dávek vakcín. (…) Přes program COVAX jsme dodali přibližně 87 milionů dávek do zemí s nízkými a středními příjmy. Zcela jednoznačně je Evropská unie největším vývozcem vakcín proti covidu-19,“ uvedla v pondělním prohlášení šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie má v plánu poskytnout v příštích měsících nejzranitelnějším státům až 500 milionů dávek.

Velká Británie zatím do zemí v nouzi vyvezla okolo 10 milionů vakcín. Do budoucna slíbila, že se jejich počet vyšplhá až na 100 milionů. Podle aliance charit se ale Británie o to, aby přispěla k distribuci vakcín do chudších oblastí, dostatečně nezasazuje.

Více dávek vakcíny než potřebují

Aliance Lidová vakcína, pod kterou spadá třeba Oxfam nebo ANAids, kritizovala Kanadu a Velkou Británii za to, že využívají globálního programu COVAX k obstarávání vakcín pro svou vlastní populaci. Oficiální data ukazují, že dříve v tomto roce Velká Británie získala 539 370 dávek Pfizeru, zatímco Kanada se dostala k necelému milionu vakcín AstraZeneca.

Program COVAX?

Iniciativa COVAX vznikla minulý rok v dubnu, název je zkratkou výrazu „globální přístup k vakcínám proti covidu-19“ (COVID-19 Vaccines Global Access).

Podílí se na ní:

– Světová zdravotnická organizace (WHO),

– UNICEF,

– Vakcinační aliance Gavi – mezinárodní organizace založená v roce 2000, jejímž cílem je především zajištění spravedlivého přístupu k očkování pro děti žijící v rozvojových zemích,

– Koalice pro inovativní epidemickou připravenost (CEPI) – nadnárodní nadace založená v roce 2017, sídlí v Norsku. Podílí se na financování výzkumu vakcín proti infekčním nemocem.

Program COVAX má přitom přispívat k férovému rozdělování vakcín po světě. Jeho původní myšlenkou bylo, že si budou moci všechny země, a to i včetně těch bohatých, brát vakcíny z jeho fondu. Většina zemí G7 ale začala později spoléhat na své vlastní individuální obchody s farmaceutickými společnostmi.

Globální zdravotní poradce Oxfamu Rohit Malpani uznal, že Velká Británie a Kanada byly technicky vzato oprávněné dostat se k vakcínám skrze COVAX, protože do jeho mechanismu investovaly. Jejich činy ale chápe jako „morálně neobhajitelné“, vzhledem k tomu, že obě země získaly miliony dávek prostřednictvím svých vlastních bilaterálních dohod.

„Neměli dostat dávky od COVAX,“ nechal se slyšet Malpani. Podle něho praktiky Kanady a Velké Británie zapříčiní to, že chudé země, které už teď stojí na konci fronty, budou na vakcíny čekat ještě déle.

Jakým způsobem se v programu COVAX vakcíny rozdělují

Dodávky vakcín záleží jednak na připravenosti jednotlivých zemí na očkování, například je důležité, aby státy měly vybudovanou infrastrukturu pro očkování a vakcíny byly co nejdříve použity.

Zároveň nesmí jedna země dostat najednou nepoměrně více vakcín než jiní příjemci, aby k proočkování populace docházelo rovnoměrně.

Velká Británie a Kanada se proti tomu brání. Britská vláda poukázala na to, že byla jednou ze zemí, která minulý rok pomáhala COVAX zakládat se svou počáteční investicí 548 milionů liber. Kanadská vláda zase zdůraznila, že vakcíny od COVAX přestala používat.

„Jen co jsme zjistili, že dodávka, kterou jsme měli zajištěnou skrze naše bilaterální dohody bude pro kanadskou populaci dostatečná, přesunuli jsme dávky získané od COVAX zpět do COVAX, aby mohly být rozděleny mezi rozvojové země,“ uvedla kanadská ministryně pro mezinárodní rozvoj Karina Gouldová.

Reklama

Doporučované