Hlavní obsah

Záznam: Odstartovala nejsilnější raketa současnosti, do vesmíru vynesla elektromobil

Do vesmíru startuje nejsilnější raketový nosič současnosti Falcon Heavy.Video: AP

 

Reklama

Raketa Falcon Heavy odstartovala z Mysu Canaveral. Start byl oproti původnímu plánu opožděn. Jeden ze vzletových stupňů se po odpojení zřítil do Atlantského oceánu.

Článek

Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX v úterý večer středoevropského času odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Během letu se od rakety oddělily tři vzletové stupně, zatímco oba pomocné bezpečně přistály v areálu Mysu Canaveral, centrální stupeň se neplánovaně zřítil do Atlantského oceánu. Na tiskové konferenci to uvedl zakladatel SpaceX Elon Musk, přesto ale označil premiérový let rakety za mimořádný úspěch.

Zatímco centrální stupeň byl ostře použit vůbec poprvé, oba pomocné již společnost jednou využila.

Let rakety Falcon Heavy znázorňuje realistická animace. Video: Háta Sassmannová, Youtube.com/SpaceX, Seznam Zprávy

Falcon Heavy má punc nejsilnějšího raketového nosiče současnosti. Ve svém nákladovém prostoru do vesmíru dopravila elektromobil Tesla Roadster.

Roadster je obsazen figurkou nesoucí jméno Starman - s odkazem na známého hudebníka Davida Bowieho a jeho píseň Space Oddity. Elektromobil s posádkou bude, podobně jako planety, obíhat kolem Slunce. Podle Muska by se Roadster měl ke Slunci dostat na podobnou vzdálenost jako planeta Mars. Ve vesmíru by měl strávit miliardy let.

Falcon Heavy je nejsilnějším raketovým nosičem od dob projektu Apollo, kdy NASA využívala nosiče typu Saturn V. Na nízkou oběžnou dráhu Země má být Falcon Heavy schopný dopravit náklad o hmotnosti přesahující 63 tun, tedy dvojnásobek oproti ostatním v současnosti používaným raketám. Zmíněný Saturn V zvládl vynést přibližně 140 tun nákladu.

Nový Muskův nosič vychází z předchozího modelu Falcon 9. Ten poprvé odstartoval v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované