Hlavní obsah

Animace zatím vzdoruje pandemii víc než hraný film, míní asociace

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pandemie koronaviru nezasáhla zatím animovaný film tolik jako ten hraný, podepíše se spíše na příštích obdobích.

Článek

Velká část animovaných filmů s českou účastí vzniká v široké koprodukci, jeden z nich by měl mít premiéru letos v Cannes. V tiskové zprávě to dnes uvedla Asociace animovaného filmu (ASAF). Jedinou oficiálně ohlášenou animovanou premiéru letošního roku představuje celovečerní film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka Myši patří do nebe na motivy stejnojmenné knihy Ivy Procházkové. Do českých kin by měl přijít v říjnu.

„Výroba animovaných filmů trvá léta, animace je proto dobrým oborem na překonávání kratších krizových období. I v době pandemie je možné většinu výroby organizovat na dálku. Obor svým způsobem tak přináší určitou hospodářskou i sociální stabilitu,“ uvedl místopředseda ASAF Michal Podhradský. Pandemie se podle něj podepíše do budoucna dnešní nemožností připravovat nové, pro animaci důležité koprodukční projekty.

Snímek Myši patří do nebe vzniká v česko-francouzsko-polsko-slovenské koprodukci. V koprodukci Francie, Německa a Česka vznikl film Přes hranici režisérky Florence Miailheové. Kvůli pandemii byla jeho premiéra loni zrušena a pravděpodobně se odehraje na festivalu v Cannes 2021. Jde o první celovečerní animovaný film připravený technikou animace olejovými barvami na skle. Sleduje dramatické cesty sourozenců utíkajících před pronásledováním z blíže neidentifikované východoevropské země.

Těsně před dokončením je projekt Moje slunce Maad české produkční společnosti Negativ, který koprodukují vedle České televize dvě společnosti z Francie a Slovenska. Jde o adaptaci knižní novely Petry Procházkové Frišta podle scénáře Ivana Arsenjeva v režii zkušené a oceňované tvůrkyně Michaely Pavlátové. Film usiluje o mezinárodní distribuci a účast na áčkových festivalech v zahraničí.

Ve výrobě jsou celovečerní filmy Pyšná princezna režiséra Radka Berana nebo Websterovi režisérky Kataríny Kerekesové navazující na seriál o pavoučí rodině. Debutující režisér Petr Budínský připravuje v česko-slovensko-belgické koprodukci svůj první animovaný film pro děti Srdce Věže. Na cestu světem se loni vydal snímek Fany a pes. Mezi největší úspěchy dětského celovečerního filmu o listopadové revoluci 1989 se řadí nominace na Oscara za Německo, dvě ceny na mezinárodním festivalu v Teheránu, cenu Zlatý vrabčák z nejstaršího německého festivalu filmů pro děti či cena Evropské dětské filmové asociace.

K úspěchům českého animovaného filmu ve světě loni přispěla především Dcera Darji Kaščejevové. Film nakonec neproměnil nominaci na Oscara, ale na kontě má přes stovku zahraničních cen včetně studentského Oscara za nejlepší zahraniční animovaný film. Film SH_T HAPPENS Dávida Štumpfa a Michaely Mihályiové se v únoru bude ucházet o francouzskou filmovou cenu César, obdobu amerických Oscarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované