Hlavní obsah

Animované Nagano, Jágr pálí puky… Češi chtějí natočit svůj „Zázrak na ledě“, jenže film nikdo nechce zaplatit

Jak má vypadat animovaný Jágr a film o Naganu? Tato ukázka vznikala tři měsíce.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Film Nagano - zrození hrdinů měl jít v těchto dnech do kin. Kvůli nedostatku financí se ale zatím vůbec nezačal natáčet.

Článek

Možná si to ještě pamatujete: Před třemi lety se rozjela na sociálních sítích velká kampaň. Češi představili animovaný film o české sportovní senzaci v Naganu s Jaromírem Jágrem v hlavní roli. A to prostřednictvím vtipné ukázky, ve které nejslavnější český hokejista po nocích v potemnělé aréně tak dlouho pálí puky na branku, dokud nedá gól.

Ambiciózní film, který překvapil svým animovaným zpracováním, se chtěl stát celosvětovým. Premiéru naplánovanou na tyto dny u příležitosti dvacátého výročí českého zázraku ale tvůrci museli odložit na neurčito. Nikdy se totiž nezačal natáčet, protože se nepodařilo najít investora, který by jeho výrobu zaplatil.

„V tom filmu jsou zainteresovaní hokejisté. Setkával jsem se s názory, proč nám to nezaplatí Jaromír Jágr. Já už ale od začátku Jaromíra Jágra nechtěl používat jako berličku. Ten film má vzniknout proto, že je to dobrý film,“ říká producent a režisér filmu Pavel Sadílek.

Podívejte se na rozhovor s trenérem, který učil hrát hokej naganské šampiony, když byli ještě dětmi.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Podle něj je výroba animovaného filmu v českých podmínkách problematická a zdlouhavá. Film Nagano - zrození hrdinů počítal s rozpočtem kolem šedesáti milionů korun, což by jej posunulo do patnáctky nejdražších snímků všech dob. Investory z Česka prý navíc odrazovala i doba natáčení filmu. Natočit jen výše zmíněnou, ani ne dvě minuty dlouhou, samostatnou ukázku tvůrcům trvalo tři měsíce.

Naděje, že se film Nagano - zrození hrdinů jednou na filmových plátnech skutečně objeví, ale i po třech letech dál žije. Tvůrci nově spoléhají na investory ze zahraničí, kvůli kterým výrazně přepracovali scénář Petra Kolečka, autora Okresního přeboru. Zájem o něj prý projevil jeden velký kanadský distributor. Film má nakonec vypadat úplně jinak i vizuálně. Počítá se s vývojem nových a mnohem hezčích loutek.

Nagano nemá být kopií téměř dokumentárního zpracování amerického Hokejového zázraku. Má být rodinným filmem o lásce k hokeji, který se sice opírá o skutečné události, ale příběh často žene do nadsázky.

Malou roli by si v něm mohli zahrát i komentátor Robert Záruba nebo samotný Jaromír Jágr. Toho měl podle původních plánů dabovat Vojtěch Dyk a Jágr si měl zahrát pouze roli jednoho z fanoušků. Kdy a zda vůbec se začne animované Nagano skutečně natáčet, ale tvůrci po zkušenostech s financováním zatím nechtějí slibovat.

„Bál bych se říct, že to bude v roce 2020 nebo 2021. Ten film vznikne, až pro něj bude ideální čas. Řada lidí nám říkala, že pokud nestihneme premiéru letos, film nemá vzniknout. Ale já si to nemyslím. Jestli ten film bude dobrý sám o sobě, je jedno, jestli s ním vyjdeme ven dvacet nebo jednadvacet let od Nagana,“ je přesvědčený Sadílek.

Americký film Miracle (Hokejový zázrak) s Kurt Russelem v hlavní roli vyprávějící příběh amerických studentů, kteří na olympiádě v Lake Placid pod vedením trenéra Herba Brookse porazili ruskou sbornou, měl v kinech premiéru v roce 2004. Tedy až čtyřiadvacet let od jedné z největších sportovních senzací dvacátého století. Přesto se stal jedním z nejlepších filmů se sportovní tématikou.

Reklama

Doporučované