Hlavní obsah

Ankara vydala zatykače na dva Saúdy blízké princi. Měli instruovat vražedné komando

Ankara požaduje zatčení dvou lidí blízkých saúdskému korunnímu princi.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Turecký soud vydal v souvislosti s vraždou novináře Džamála Chášakdžího zatykače na někdejšího poradce saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána a zástupce šéfa saúdskoarabské rozvědky. Učinil tak na popud hlavního istanbulského prokurátora, který zmiňovanou dvojici podezřívá z toho, že se podílela na plánování novinářovy vraždy. Informovaly o tom dnes list Daily Sabah a agentura Reuters. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes zopakovala, že „hrozivá vražda“ novináře by se měla stát předmětem mezinárodního vyšetřování.

Článek

Istanbulský prokurátor chová „silné podezření“, že bývalý princův poradce Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí se podíleli na vraždě Chášakdžího. Tento dopisovatel listu The Washington Post byl brutálním způsobem zavražděn na konzulátu v Istanbulu 2. října. Rijád vraždu po prvotním popírání přiznal, popírá ale jakoukoli spojitost korunního prince Muhammada bin Salmána se zločinem.

Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA. V souvislosti s činem Rijád vyšetřuje 21 lidí včetně Kahtáního a Asírího, někteří z podezřelých byli zadrženi a prokuratura pro pět z nich požaduje trest smrti. Turecká strana žádá vydání 18 z podezřelých včetně 15 členů vražedného komanda, uvedl list Daily Sabah.

Saúdskoarabský prokurátor v polovině října uvedl, že Kahtání ve spolupráci s Asírím informoval 15členné vražedné komando vyslané z Rijádu před odjezdem o aktivitách Chášakdžího a že bývalý poradce korunního prince nesmí opustit zemi.

Kahtání i Asírí byli 20. října odvoláni ze svých někdejších pozic. Kahtáního list Le Monde označil jako člověka na špinavou práci. Kvůli své nechvalné pověsti byl od dvora vypuzen, když se Rijád rozhodl Chášakdžího smrt přiznat, avšak o moc nepřišel. Stal se hlavou svazu pro kybernetickou bezpečnost. Podle saúdskoarabských zdrojů agentury Reuters dál svobodně ve skrytu pokračuje ve své práci.

„Rozhodnutí prokuratury zažádat o vydání zatykače na Asírího a Kahtáního reaguje na fakt, že saúdskoarabské úřady proti těmto jednotlivcům žádný formální krok neučiní,“ uvedl jeden ze zdrojů agentury Reuters.

Skupina amerických senátorů dala v úterý najevo, že nepochybuje o podílu saúdského korunního prince. Ministr zahraničí Mike Pompeo však minulý týden řekl, že přímý důkaz o princově spojení s vraždou neexistuje. Dotyční senátoři rovněž kritizovali přístup prezidenta Donalda Trumpa, který sice vraždu odsoudil, dosavadní pragmaticky vstřícný přístup k monarchům v Rijádu však nezměnil.

„Mezinárodní společenství podle všeho pochybuje o odhodlání Saúdské Arábie tento hrozný zločin stíhat. Tyto obavy může Rijád setřít tím, že všechny podezřelé vydá do Turecka, kde byl Džamál Chášakdží zabit,“ uvedl zdroj agentury Reuters z řad vysokých státních úředníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované