Hlavní obsah

Anketa: Kteří bývalí premiéři se nechají očkovat na covid-19?

Foto: Karel Kopáč / CNC / Profimedia, Seznam Zprávy

„Znám mnoho lidí, kteří se nechali očkovat proti chřipce. Ale ťukám se do čela, mě by nikdy nic takového nenapadlo,“ uvedl Václav Klaus, který i odmítá nosit roušku.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv zjišťovala názory na vakcinaci proti covidu-19 u bývalých předsedů vlády České republiky. Naprosto převažuje podpora očkování. Nevyjádřil se jen Josef Tošovský a Petr Nečas.

Článek

V křesle premiéra samostatné České republiky se od roku 1992 vystřídalo 12 mužů, přičemž jeden již zemřel (Stanislav Gross). Mezi jedenáctkou žijících existuje jediný, který výslovně odmítá očkování proti covidu-19. A je to paradoxně ten první a také ze všech nejstarší, Václav Klaus.

Z ankety Seznam Zpráv mezi bývalými premiéry vyplynulo, že ostatní se chtějí hromadné vakcinace zúčastnit.

Znám však není postoj expremiéra Petra Nečase, který na dotaz zatím přes urgence nijak nereagoval, a také někdejšího úřednického premiéra Josefa Tošovského, který dle dostupných informací žije převážně mimo republiku a redakci se na něj nepodařilo sehnat funkční kontakt.

Nechají se čeští premiéři očkovat proti covidu-19?

Václav Klaus (1993 až 1997) Ne

Josef Tošovský (1997 až 1998) Postoj nezjištěn

Miloš Zeman (1998 až 2002) Ano

Vladimír Špidla (2002 až 2004) Ano

Jiří Paroubek (2005 až 2006) Ano

Mirek Topolánek (2006 až 2009) Ano

Jan Fischer (2009 až 2010) Ano

Petr Nečas (2010 až 2013) Postoj nezjištěn

Jiří Rusnok (2013 až 2014) Ano

Bohuslav Sobotka (2014 až 2017) Ano

Andrej Babiš (od roku 2017) Nejspíše ano

Jediná účinná hráz

„Samozřejmě se očkování zúčastním. Jedna věc je ochrana svého vlastního zdraví, zároveň si ale myslím, že každý z nás by měl přispět k vytvoření kolektivní imunity,“ reagoval na dotaz ohledně vakcinace expremiér Vladimír Špidla.

Očkovat se dle vlastního vyjádření nechá také Jiří Paroubek, stejně tak Mirek Topolánek.

Druhý z expremiérů mluví o tom, že tak chce učinit i s ohledem na svou širší rodinu, aby hlavně její starší členy ochránil před nákazou. Zároveň zopakoval názor, který už jednou prezentoval na Frekvenci 1, že kdyby dnes byl premiérem, nechal by si injekci píchnout podobně „demonstrativně“, jako se k tomu rozhodli bývalí američtí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama nebo nově zvolený Joe Biden.

Očkovat se podle vlastních slov určitě nechá i bývalý premiér Jan Fischer.

„Jednak proto, že už patřím k ohroženým skupinám, ale i proto, že vakcinaci považuji za jedinou účinnou hráz proti epidemii. Nemám s tím sebemenší problém a všem lidem bych to doporučoval,“ říká téměř sedmdesátiletý expremiér.

Podivuje se nad tím, jaké „neuvěřitelné“ fámy se kolem vakcinace vyrojily. „Já jako statistik jsem ale přesvědčen, že vývoj těch západních vakcín byl i po té statistické stránce řešen velmi sofistikovaně,“ soudí Fischer.

S vakcínou počítá i bývalý úřednický premiér a nynější guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Určitě se nechám očkovat. Hned jak budu v pořadí,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Obdobný postoj zaujal Bohuslav Sobotka. „Až bude možné se v Česku někde objednat, počítám s tím, že se očkovat nechám,“ sdělil redakci svůj postoj.

Zeman „bez šaškárny“

Po jistém váhání vyjádřil v minulých dnech svou připravenost na vakcinaci i někdejší premiér a nynější prezident Miloš Zeman.

„Nechám se sice očkovat, ale nebudu dělat žádnou šaškárnu s televizními kamerami. Počkám si, až projde první vlna, to jsou zdravotníci, a druhá vlna, to jsou pracovníci záchranného integrovaného systému. Zařadím se mezi ostatní občany,“ uvedl 76letý Zeman v rozhovoru pro CNN Prima News.

Jistý otazník se zatím vznášel nad současným premiérem Andrejem Babišem. Sám nyní říká, že se chce nechat očkovat hned první možný den (patrně 27. prosince), myslí si totiž, že by měl jít lidem příkladem, ale definitivně se měl rozhodnout až po poradě se svým lékařem. Šestašedesátiletý Babiš s očkováním poněkud váhal, jelikož od dětství nemá slezinu. Mluvil i o tom, že zhruba jako tříletý prodělal anafylaktický šok, a to v souvislosti s aplikací vakcíny proti tetanu.

Bývalý ministr zdravotnictví a nynější premiérův poradce Roman Prymula přednedávnem v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že chce na Babiše (stejně tak na Zemana) působit, aby se očkovat nechali.

Klidně už nepoletím letadlem

Jediným odmítačem vakcinace mezi bývalými a současnými vrcholnými českými ústavními činiteli je tak Václav Klaus.

Svůj odpor expremiér a exprezident nedávno vyjádřil v rozhovoru pro časopis Reflex. Dlouhodobě prý odmítá i očkování proti chřipce. „Znám mnoho lidí, kteří se nechali očkovat proti chřipce. Ale ťukám se do čela, mě by nikdy nic takového nenapadlo. Stejným způsobem se dívám na současnou variantu chřipky,“ uvedl Klaus, kterému bude příští rok osmdesát let, a teoreticky tak patří do nejohroženější skupiny obyvatel.

Vakcínu nechce, i kdyby kvůli tomu měl mít problémy s cestováním po světě. „Ve svém krátkém horizontu života si už některé věci dovedu odpustit. Například to, že už nikdy nepoletím letadlem, pokud bude podmínkou nechat se očkovat. Navíc nejsem a nikdy jsem nebyl dovolenkář a odborné konference se teď stejně konají online,“ prohlásil také Klaus pro Reflex.

A jak se zdá, svůj názor přehodnotit nehodlá za žádných okolností. „Pan prezident se takto vyjádřil opakovaně, určitě se očkovat nenechá,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

Klausovo kategorické odmítání nechtějí ostatní premiéři ani komentovat. „Je to jeho věc a jeho výstřednost,“ uvedl k tomu kupříkladu expremiér Paroubek.

Reklama

Související témata:

Doporučované