Hlavní obsah
Online

ČSSD žádá po ANO princip demisi za demisi, pojistku proti Babišovi neprosadila

Vyjádření zástupců hnutí ANO k jednání s ČSSD.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme on-line vyjednávání o příští možné koalici mezi hnutím ANO a sociálními demokraty.

Článek

Babišovo ANO a sociální demokraté ve středu obnovili jednání o společné vládě. ANO na úvodní schůzku druhého kola vyslalo delegaci bez premiéra Andreje Babiše, hnutí zastupovali Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec.

Už dopoledne se ale ukázalo, že se vstupem ČSSD do vlády Andreje Babiše má zásadní problém senátorský klub sociální demokracie. Jeho šéf Petr Vícha uvedl tři důvody, jako hlavní fakt, že premiér Babiš je trestně stíhaný v případu Čapí hnízdo.

Andrej Babiš se ještě tento týden sejde s komunisty, protože s KSČM se počítá jako se stranou, která by měla tolerovat koalici ANO-ČSSD a umožnit tak její vznik.

  • Pavel Fischer ocenil Štěcha a senátory

  • Jednání šéfů ve čtvrtek večer

    Jednání Babiš-Hamáček se bude konat ve čtvrtek večer, do konce týdne se sejde vedení ANO (předsednictvo), Andrej Babiš se sejde i s komunisty.

  • Brabec: Musíme si věřit

    Brabec: Hodně je to o důvěře. Pokud spolu chceme pracovat, musíme si věřit. Máme zkušenosti z minulé koalice, pro nás je absolutně zásadní, aby příští vláda byla týmová, aby její členové chtěli spolupracovat. Buď se kompromis najde, nebo nenajde.

  • Zdvořilostní jednání

    Richard Brabec: Bylo to zdvořilostní jednání, musíme ještě v orgánech obou stran projednat, co zde večer zaznělo.

  • Faltýnek: Odsouzení ministra pro nás není téma

    Faltýnek: Odchod případně odsouzeného premiéra či ministra z vlády - odchod automatický - pro nás není téma.

  • Brabec: Koaliční pojistky zatím vyjednáváme

    Richard Brabec: Návrh ČSSD na koaliční pojistky jsme vzali na vědomí. Vím, že to nemáte rádi, ale opravdu to je přesný výraz - čili vyslechli jsme si požadavky a vzali je na vědomí.

  • Faltýnek: Shoda na programu

    Jaroslav Faltýnek: Dobrá zpráva je, že jsme našli v podstatě stoprocentní shodu v programu vlády. Dohodnuté jsou resorty, pokud jde o poslední nejasnou personální záležitost, tak ČSSD si vybrala místo Ministerstva obrany křeslo ministra zahraničí.

  • Poslechněte si celé vyjádření Jiřího Zimoly po jednání s emisary ANO

    Vyjádření místopředsedů ČSSD o tom, co vyjednali s ANO.Video: seznam

  • Odejde prvoinstančně odsouzený premiér?

    ČSSD přiznává, že požadavek na explicitní vyjádření, že Andrej Babiš v případě odsouzení odejde z vlády, v koaliční smlouvě zatím není. „Náš požadavek trvá,“ řekl Zimola.

  • Institut vynucené demise

    ČSSD předložila požadavek na koaliční mechanismus: pokud podají všichni ministři ČSSD demisi, do sedmi dnů musí totéž učinit i ministři za ANO, informoval Jiří Zimola. Podle něj ANO „vzalo tento bod na vědomí“.

  • Zimola po jednání o odsouzeném ministrovi

    ČSSD předložila požadavek, aby v koaliční smlouvě byla zmínka o tom, že odsouzený ministr musí odejít z vlády. ANO podle Zimoly vzalo tento požadavek na vědomí.

  • Jednání skončilo už po necelých dvou hodinách

    První kolo obnovených jednání ANO-ČSSD skončilo. Zimola říká, že program je v podstatě domluvený, obě strany si ještě potvrdily rozdělení ministrů, řeč byla především o takzvaných koaličních pojistkách.

  • ANO začalo jednat s ČSSD

    ANO bez Andreje Babiše začalo jednat s ČSSD. Výsledek jednání by měli zástupci stran oznámit po konci schůzky ve večerních hodinách.

  • Pavlína Kosová tweetuje

  • Senátoři prý „brutálně zneužili prostor mediálního prostoru“

    Další výrok Jiřího Zimoly na adresu senátorů z rozhovoru pro Seznam:

    „Nás mrzí, že senátoři brutálně zneužili prostor mediálního prostoru, kterého se jim teď dostává. Předsednictvo rozhodlo, byť těsně, že budou pokračovat jednání s hnutím ANO o vládě, a některým lidem se to nelíbí a zrovna sedí v Senátu, kde je jim zrovna dopřána mediální pozornost, které využili. Já teda říkám zneužili.“

  • Zimola: Chceme slyšet vysvětlení

    První místopředseda ČSSD Jiří Zimola řekl Seznamu, že vedení strany si pozve senátory a bude chtít slyšet vysvětlení, proč veřejně odmítli vstup sociální demokracie do koaliční vlády s ANO a Andrejem Babišem. Podle Zimoly by měli senátoři svůj postoj a své kroky vysvětlit na pátečním stranickém grémiu.

  • Místopředseda ČSSD Foldyna pro Televizi Seznam o vyjednávání s ANO

    Doba, kdy ČSSD mluvila jedním hlasem, nás přivedla k šesti procentům ve volbách. Myslím, že nevadí, když máme na vyjednávání s ANO různé názory, alespoň Andrej Babiš vidí, že jsou tu věci, které nám vadí, říká v rozhovoru s Václavem Dolejším nový místopředseda ČSSD Foldyna.

    Poslanec ČSSD Foldyna o tom, zda má ČSSD jednat s ANO, či nikoliv.Video: Seznam, Seznam Zprávy

  • Senátor od konkurence dává „palec nahoru”

  • Václav Dolejší tweetuje

    Andreji Babišovi se povedlo rozložit sociální demokracii, aniž by se vůbec nějak snažil. Nejprve senátoři ČSSD odmítli vstup do vlády s Babišem. Následně naštvaný Hamáček prohlásil, že jim nerozumí a podle Zimoly jsou dokonce odtržení od reality.

  • Babiš má i jiné starosti než vládu. Žaluje noviny o milion eur

    Český premiér Andrej Babiš podal žalobu na vydavatele nejčtenějšího slovenského listu Nový Čas za článek z rozhovoru s bývalým příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB) Jánem Sarkocym, který Babiše označil za vědomého spolupracovníka StB. Babiš žádá omluvu a milion eur (25,4 milionu korun). Spolu s Novým Časem zažaloval i Sarkocyho, napsal list. Babiš v reakci pro Radiožurnál označil Sarkocyho za „sprostého lháře” a prohlásil, že v případě úspěchu hodlá vysouzené peníze věnovat charitě.

Reklama

Hlavní zprávy