Hlavní obsah

Radní ČT Šarapatka: Vedení televize chtějí ukřižovat, mě odvolat

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Možné odvolání radního ČT Zdeňka Šarapatky se bude projednávat tento týden.

Reklama

Podle komunistů není mužem na svém místě, podle poslankyně za hnutí ANO Barbory Kořanové porušuje zákon. Volební výbor Sněmovny bude v úterý projednávat odvolání radního ČT Zdeňka Šarapatky z funkce.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Ten to bere jako snahu ANO odstranit ho kvůli jeho úsilí bránit zpravodajství a publicistiku veřejnoprávní televize. Výzvu přijal sám člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka.

Čekáte, že budete odvolán, nebo že svoji pozici uhájíte?

To se strašně špatně odhaduje, samozřejmě obě dvě varianty jsou možné. Já ale především nechci, abych tam šel svoji pozici hájit, já v zásadě nemám co ztratit. Pokud se rozhodne volební výbor k politickému rozhodnutí převahou hlasů ANO a komunistů, případně SPD a z funkce mě odvolá, tak je to prostě realita, se kterou asi nikdo nic neudělá. Samozřejmě bude následovat soudní spor, protože v takovém případě na doporučení právního zástupce jsem připraven věc dát k soudu, protože to je podle mě politické rozhodnutí. A absolutně chybí důkazní nouze k tomu, aby bylo prokázáno, co jsem na prakticky privátním účtu sociální sítě porušil.

K tomu se ještě dostaneme, jste tedy připraven hájit se u soudu?

Samozřejmě. Pokud to rozhodnutí bude negativní, to znamená, že to bude rozhodnutí, které mě odvolá z pozice radního České televize pro důvody, které uvádí zejména navrhovatelka, kterou je paní Kořanová z hnutí ANO, tak je to věc, která je v úvaze a nesporně ta věc dojde k soudu.

Vy jste to nazval promyšleným a důsledným plánem na odstranění vaší osoby, kdo za tím plánem podle vás je?

Já si myslím, že na to už odpověděla dostatečně média. Shodou okolností myslím, že i Seznam to potvrdil na základě informací od poslanců Komunistické strany Čech a Moravy, kteří se přiznali k tomu, že tato dohoda existuje. To znamená, že existuje dohoda volební hlasovací mašinérie, která je ve Sněmovně, aby se po mém odvolání uvolnilo místo pro ryze komunistického kandidáta do Rady České televize, který tam v této chvíli chybí. Komunistická strana téměř jistě podpořila volbu radních, kteří jsou teď noví, ale nemá tam svého ryze komunistického nominanta, takže to přiznali pro média sami komunisté. Takže myslím, že to je širší ujednání pro to, aby se, jak se říká, zabily dvě mouchy jednou ranou. To znamená, aby se ukojila ta touha po krvi paní Kořanové, respektive hnutí ANO a pana Babiše.

Odstranit mě chtěli už několikrát

Já nevím. Paní Kořanová v zásadě může říkat, co chce. Já myslím, že asi bude málokdo překvapen. Známe, jak to bývá s relativní pravdou i u předsedy hnutí ANO pana Babiše. Já beru za bernou minci to, co o tom řekli sami komunisté. To znamená, že pokud se k tomu přiznali komunisté, že sice to teď není aktuální, ale do budoucna se s tím může počítat, tak si myslím, že pouze potvrdili tuhle věc.

Obecně se dá tedy těžko věřit tomu, že paní Kořanová to opravdu myslí vážně, protože toto už je v pořadí, já jsem to kdysi počítal, asi třetí nebo čtvrtý pokus o mé odstranění z Rady České televize. Začal s tím už pan Martin Komárek kdysi, tehdy to bylo kvůli mým textům ještě tuším dokonce a priori pro Lidové noviny, když nebyly v rukou Andreje Babiše, tak se mu nelíbily mé politické komentáře novinářské k politice prezidenta republiky. Dále v tom pokračoval opakovaně dvakrát dokonce pan Kolovratník, kterému se zase pro změnu nelíbilo mé trestní oznámení na prezidenta, když chtěl používat kalašnikov, tuším, že na předsedu vlády. A toto je v pořadí třetí nebo čtvrtý návrh na odvolání, takže nepochybně to nebude nějaká spontaneita paní poslankyně.

Ale ona tvrdí, že poškozujete Radu svými vyjádřeními, tím porušujete zákon, především pak svými politicky zaměřenými postoji, podle vás tohle je jenom její konstrukce, nic takového jste nedělal, nejste si toho vědom?

To v žádném případě. Ale tam je největší problém to, že Rada České televize samozřejmě není zaměstnání na plný úvazek tak, jako je třeba členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kde se jedná v podstatě o vysoké státní úředníky, když se to řekne jinými slovy. Čili všichni členové Rady do jednoho vždy měli a v této chvíli také mají vedle členství v Radě svoji profesi. A pakliže máte novinářskou profesi a píšete politické komentáře pro deník, který nekonvenuje hnutí ANO z pochopitelných důvodů, protože je výrazně kritický k politice premiéra Babiše i prezidenta republiky, tak samozřejmě vyjadřujete politické názory v rámci té civilní profese. Kterou nutně k tomu musíte mít, protože by vás a vaše rodiny samozřejmě členství v Radě neuživilo. Tak jestli paní Kořanová má problém s vyjadřováním názorů i novinářských a jejich prezentací na sociálních sítích, třeba případných politických komentářů a politických textů, to je mi fakt líto, ale to jsme v nějaké jiné době. To už mi přijde, že jsme téměř v 50. letech minulého století a zasedají lidové tribunály a můžeme čekat jenom na gulag nebo na popravu.

Ona se odvolává na zákon o České televizi, kde je možné člena Rady odvolat, naruší-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady nebo dopustí-li se takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce člena Rady. A když se podívám na vaše sociální sítě, tak o premiérovi píšete jako o agentu Burešovi, o Jaroslavou Faltýnkovi jako o Burešově řezníkovi, do člena Rady Xavera Veselého jste se navážel kvůli jeho váze, předsedu SPD nazýváte Pitomiem, tak jestli tohle není prostě za hranou?

Kdybyste to vyjmenovala, tak bych vám na to přesně odpověděl, ale myslím, že ani nemusíte.

Mé výroky nejsou za hranou, v ANO jsou jen přecitlivělí

To byl spíš jen takový přehled vašeho vyjadřování, tak se ptám, jestli to pro někoho nemůže být za hranou nebo nevkusné od člena Rady České televize.

Jestli to pro někoho není lidsky vkusné, to je možné, já si myslím, že v hnutí ANO jsou teď velmi přecitlivělí na cokoliv. Já si včera povšiml, že pan předseda Vondráček z hnutí ANO měl výhrady, když ředitel Transparency International řekl o Marii Benešové, že lže, tak už je to hulvátství. Podívejte se, to je asi věc názoru. Já samozřejmě si za těmi výroky stojím, nemám s tím vůbec žádný problém. Když tady budeme hovořit agentu Burešovi, já si myslím, že zatím nikdo nevyvrátil, že by toto krycí jméno agenta StB neexistovalo. Dále teď nevím, co jste všechno říkala.

Například, že ohledně nového člena Rady Xavera Veselého jste si, řekněme, rýpl do jeho váhy. Tak jestli je opravdu tohle nutné, jestli se spíš nemáte bavit o jeho charakteru, znalostech a ne o jeho tělesné váze.

Paní redaktorko, Xaver Veselý je současně novým členem Rady. Podívejte se na to, co říká o Mirce Němcové, je to člen Rady České televize. Máte pocit z výroků paní Kořanové, že by někde kritizovala, že Xaver Veselý přirovnává velmi pejorativně Miroslavu Němcovou jako členku volebního výboru Sněmovny k Jiřině Švorcové a podobně? To mé vyjádření byla ještě nadsázka, já přesně vím, kam směřujete, já jsem psal, že mám obavy, aby mě pan Xaver Veselý na jednání Rady nezalehl…

Ano, působilo to jako nadsázka, na druhou stranu, ale nemůže tohle někoho urážet? Tady nejde o můj pocit, tady jde spíš o to, jestli tahle úroveň je namístě? Konkrétně u vás.

Já vám rozumím. Já vůbec jako s tím nemám žádný problém. A priori pan Veselý už když kandidoval, tak mě v České televizi, pro pořad Newsroom nazval špínou atd. Takže já si myslím, že to daleko pokulhává, když dáte takový komentář, jistě s vtipnou nadsázkou, alespoň, co se týče reakcí na něj. A je to komentář, který je v podstatě v uvozovkách na privátním uživatelském účtu.

Ale ten účet je otevřený a veřejně dostupný, tak jestli tím nedáváte i vlastně náboje své protistraně?

Ne, já si myslím, že ne. Podívejte se, paní Kořanová, není to tak dlouho, právě v televizi Xtv u Xavera Veselého řekla, že je zásadně proti cenzuře internetu. A že v podstatě z jejího pohledu, a teď to budu volně parafrázovat, je tam možné všechno. To je možné si dohledat v rozhovoru iRozhlasu, ze kterého citujete její výroky. Takže to je opravdu dvojí metr. A já se řídím tím původně dobrým nápadem a dobrým názorem paní poslankyně Kořanové, která je takovou bojovnicí za svobodu uživatelských sítí a výroků na uživatelských sítích a nemá s tím žádný problém, dokonce z tohoto vyplývá i bojovnice za tu svobodu. Takže já v tom nevidím žádný problém a nemám k tomu co říct. Navíc to je její oblíbený argument, který ona teď v poslední době začala používat, že je na sociálních sítích označeno moje členství v Radě České televize. Všichni průměrně počítačově gramotní lidí vědí, že když vyplňujete přihlášku do uživatelského účtu a chcete být zaregistrovaná jako uživatel sociálních sítí, tak tam se zpravidla, pokud zvážíte, že ano, vyplňuje rubrika vaše povolání, která se vám automaticky objevuje. Takže já nevidím důvod, proč bych tam měl dávat nějakou doložku, že nejsem členem Rady nebo že to tam budu zatajovat nebo že to je soukromý účet.

A kdy má veřejnost rozeznat, že mluvíte jako Zdeněk Šarapatka radní a kdy jako Zdeněk Šarapatka občan? A lze to vůbec u takové funkce oddělovat?

Já si myslím, že asi jde v této zemi, protože teď jsem si vzpomněl, zrovna když o tom mluvíte, na twitterové účty Jiřího Ovčáčka jako mluvčího prezidenta republiky.

Ale za to je Jiří Ovčáček také velmi kritizován.

To je možné, když se podíváte asi na obsah těch výroků, já myslím, že je to úplně nesrovnatelné, co tam píše on a já. A znovu říkám a opakuji, že zpravidla se jedná o výroky, které se objevují v politických komentářích v deníku Forum 24.

Mé statusy na sítích jsou jen záminka

Co vzbudilo také velkou pozornost na vašich sociálních sítích a to také kritizovala poslankyně Kořanová, byl váš příspěvek na Facebooku, kde jste zveřejnil společnou fotografii prezidenta Miloše Zemana a zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery s komentářem: Smrt je popleta, dobří odcházejí. Nebylo tohle podle vás za čáru, protože někteří lidé si to vykládali tak, jak jsme viděli?

A jsme u toho právě. Někteří lidé si to vykládají tak. A samozřejmě asi jiná věc je, pokud se někdo ohradí proti nějaké přímé konkrétní výhrůžce smrtí nebo konkrétnímu přání smrti, toto je vkládání do úst. Pardon, já teď ze sebe nedělám nějakého disidenta, ale to je prostě interpretace, která se hodí lidem, kteří vás z té pozice chtějí nějakým způsobem dostat.

A vás to ale nenapadlo, když jste tam tu fotografii dával, že by si to někdo tak mohl vyložit?

Já vám řeknu, jak to přesně proběhlo, a můžete mi věřit nebo ne. Já jsem v té chvíli stál někde na parkovišti, protože jsem vyřizoval nějakou věc na Žižkově. A v té chvíli mi volali známí, že zemřel pan Kubera. Já jsem pana Kuberu, věřte tomu nebo ne, opravdu trochu znal, měl jsem ho velmi rád. Potkal jsem se s ním dokonce i jednou, když byl pracovně myslím v České televizi, ale znali jsme se samozřejmě částečně i mimo Českou televizi. A mě to opravdu fakt zasáhlo. To myslím úplně upřímně, že mně to bylo velmi líto. A když jsem chtěl dát nějaký status, že je mi líto, jako se říká, myslím, že to říká kde kdo, když si řekne: Sakra, proč ne spousta jiných lidí, kterým to nemusíme přát, ale opravdu trápí třeba druhé a ubližují jim. A opět to byla spontánní reakce, že jsem tam ta slova napsal a fakt mně padla potom do ruky společná fotografie obou pánů, to byla jenom čistě nepromyšlená rychlá reakce, ve které já nevidím žádný problém. Samozřejmě, protože nějaká interpretace je taková, že to je přání smrti, což velmi mistrovsky mimo jiné potom z toho řada lidí vyrobila. Paní Kořanová, kterou nepodezírám z toho mistrovství, se toho jenom chytila, to už je pak ale druhá věc.

A neměl jste potřebu to třeba dovysvětlit lidem, že jste to takto opravdu nemyslel, jak říkáte?

Já jsem to vysvětloval několikrát. To vám možná uniklo. Několikrát. Dokonce v jiných statusech, není to tak dlouho.

Myslím třeba přímo paní poslankyni Kořanové, protože ona to bere i jeden z důvodů, proč vás chce odvolat.

Já nemám důvod vysvětlovat, já nejsem v 50. letech. Já vůbec nemám potřebu vysvětlovat nic paní Kořanové. Pochopte to. Paní Kořanová prostě koná na politickou objednávku svého hnutí, na politickou objednávku z mého přesvědčení komunistické strany, protože potřebují po dovolení tří poplatných lidí do Rady České televize dostat čtvrté místo pro komunistického kandidáta. Já vůbec nemám potřebu vysvětlovat něco speciálně paní Kořanové, která ostatně v tom rozhovoru pro iRozhlas prokázala z mého pohledu tak brutální nepochopení zákona o České televizi, že se stala dokonce terčem výsměchu.

To čtenáři asi mohou posoudit sami, nicméně vy říkáte, že to dělá paní Kořanová na zadání, jaké pro to máte důkazy?

Úplně jednoznačné, pan premiér Babiš už před asi 3 lety nebo kdy, si mě často bral do úst v Poslanecké sněmovně, když obhajoval nějakou svoji kauzu Čapí hnízdo. Vadila mu moje ingerence do úvah o vhodnosti nebo nevhodnosti vyjadřování nebo neobjektivitě pořadu Máte slovo atd. Pokud vám předseda vlády věnuje tuto pozornost a navíc pracuji v deníku, který je vnímán premiérem Babišem jako velmi nepřátelský, tak já jsem si tím jistý.

Noví radní chtějí ukřižovat vedení České televize

Poslankyně Kořanová by chtěla jakýsi kodex, který by měl fungovat pro Radu. Byl byste pro něco takového, aby se to upravilo pravidly a bylo tedy jasné, co může radní dělat, kde jsou ty hranice, nebo podle vás je to zbytečné?

Já si myslím, že to je úplně zbytečné, to jasně směřuje proti svobodě slova a proti Listině základních práv a svobod. Dokud bude v zákoně o České televizi, že se do Rady České televize mají nominovat lidé, kteří představují různé i názorové a politické proudy, tak samozřejmě, pakliže je představa, že tam bude 15, promiňte mi, politicky nebo názorově impotentních lidí, je naprostý nesmysl. A pak je potřeba přetvořit celý ten zákon a „na férovku“ přiznat, že by potom ty nominace byly opravdu politické, tak ať tam lidi vysílají ne zájmová sdružení, ale politické strany. A já jsem pro, kdysi byla iniciativa vedená senátorem Smoljakem a myslím, že paní Marvanovou. Ta navrhovala, aby ty nominace byly opravdu politické.

Takže v této chvíli pak zavřít těm lidem ústa je naprosto protiústavní, to zaprvé. Za druhé jiná pozice je člena tzv. Velké vysílací rady, jako je pan Petrov, já teď bohužel to srovnání musím udělat, kdy se jedná o práci na plný úvazek nebo měla by být na plný úvazek vysokého státního úředníka za velmi slušné odměňování nebo ohodnocení. A druhá věc je, že člen Rady České televize má odvozenou mzdu od průměrného platu v České televizi, v mém případě to je 22 tisíc korun měsíčně, takzvaně „čistá ruka“. To znamená, že samozřejmě na poměry hlavního města je jasné, že z 22 tisíc neuživíte sebe a ostatní. Takže musíte mít další práci. A pakliže řízením osudu je vaše práce novinařina a píšete politické komentáře, tak samozřejmě se nemůžete oprostit od vyjadřování názorů. To byste mohla jít zametat potom v tom případě. Takže já to považuji za absolutně absurdní. A tato snaha už tady byla vůči zaměstnancům České televize, to musím říct, že se hnutí ANO povedlo, že si nakonec ústy poslance Juchelky vymohli jakousi regulaci pro zaměstnance České televize, nikoliv pro radní, to samozřejmě nepřichází v úvahu v rámci zákona. A jak vidíte, tak to nefunguje, protože příkazem ředitele zpravodajství došlo k tomu, že zaměstnanci redakcí se nesmí politicky vymezovat na sociálních sítích, ale samozřejmě myslím, že tomu je nadřazen ústavní zákon a že si to zaměstnanci, zejména reportéři a redaktoři, naštěstí tedy uvědomují.

Pojďme zpátky ještě k Radě, ta už poprvé zasedla v nové sestavě, volbu provázela řada emocí. Kam podle vás teď Česká televize pod dohledem nové sestavy směřuje a jak jste vnímal to zasedání Rady?

To zasedání bylo úplně jasně čitelné. Všichni, s výjimkou moudrých lidí, kteří v té Radě zasedli, se snaží vymezovat vůči Petru Dvořákovi, respektive vůči každé drobnosti, kterou řekne. Prokázala to už paní Lipovská, která se hned v úvodu chytla úplné hlouposti a snažila se na tom udělat nějaké politické body asi pro své politické stvořitele, kteří to jistě na audiozáznamu slyšeli. Já si myslím, že Rada teď úplně obecně se bude snažit ukřižovat vedení České televize, ukřižovat ho na každé hlouposti, která bude neoprávněná, neobjektivní. Bude tam to extrarigorózní dodržování každého písmene v zákoně, což je samozřejmě absurdní, protože pojem jako objektivita je tak široký, že to bude mít vždycky sugestivní dopad. A myslím si, že to bude postupná likvidace managementu České televize až do odchodu Petra Dvořáka. A otázka je, jestli on to psychicky vydrží. A už nyní mají skutečně, když jsem to počítal, teď tito lidé v Radě v podstatě početní převahu.

Pojďme ještě na závěr k jedné věci, vy také chcete od státu vymoci omluvu za výrok prezidenta pomocí exekutora. Stát se vám měl podle pravomocného rozsudku omluvit přes Ministerstvo financí za výrok, že vás měl Miloš Zeman vyhodit pro neschopnost. Už víte, co bude exekutor po státu chtít?

Exekutor zatím po státu nic chtít nebude, ještě stále se čeká, jak se ta beseda vyvrbí. Ale v zásadě se jedná o ukládání pokut, pokud bude odkládáno naplnění pravomocného rozsudku prezidentskou kanceláří, respektive Ministerstvem financí, tak exekutor má právo ukládat pokuty ústředním orgánům státní správy, v tomto případě až do výše 100 tisíc korun.

Reklama

Doporučované