Hlavní obsah

ANO a ODS po konci trojkoalice v Hradci Králové chtějí vládnout spolu

Foto: Getty Images

Hradec Králové čeká na stabilní vládu.

Reklama

Královéhradecké hnutí ANO a ODS po rozpadu vládnoucí trojkoalice chtějí pokračovat ve vedení města spolu. Současně budou hledat nového koaličního partnera. Pokud jej nenaleznou, mají v plánu pokračovat v menšinové dvojkoalici.

Článek

Hradecká koalice se rozpadla ve čtvrtek, když z ní vystoupilo uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených vládla v Hradci Králové od podzimních voleb v roce 2018 a dosud měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.

Při variantě menšinové koalice hodlají ANO a ODS podle předsedy zastupitelského klubu hnutí ANO a radního města Pavla Marka hledat podporu u důležitých bodů „od všech konstruktivních zastupitelů“. Zástupci ANO a ODS dnes také probírali návrhy na zlepšení práce bez účasti Změny a Zelených. „Například u našich gescí jde o posílení týmu náměstkyně primátora pro majetek Věry Pourové a o zřízení komise pro majetek,“ řekl Marek.

Hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS) dříve označil odchod Změny a Zelených z koalice za neuvážený krok. ODS by podle něj chtěla pokračovat v koaliční spolupráci s ANO, přičemž za jednu z pravděpodobných variant označil menšinovou koalici.

Uskupení Změny a Zelených si stěžovalo na dlouhodobě špatnou spolupráci v koalici. Kritika mířila hlavně na náměstkyni Pourovou a náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhu (ODS). Podle lídra Zelených a náměstka primátora Martina Hanouska byl přístup ANO k návrhům Změny a Zelených destruktivní. V Hradci Králové by podle něj měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Hanousek i radní Adam Záruba ve svých funkcí zůstali, ač by podle ANO a ODS měli odstoupit. Záruba v regionální MF Dnes uvedl, že s koncem koalice by měla rezignovat celá rada a o dalším postupu by mělo rozhodnout zastupitelstvo. Marek dnes tento výrok označil za neuvěřitelný. „Jsme odpovědni za vedení města a rozhodně bychom neradi, aby se město dostalo do nějakých nestandardních situací,“ řekl Marek.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

Reklama

Doporučované