Hlavní obsah

Ano, byl jsem sebevražedný atentátník, který si z hanby říká Pjotr

Kolik lidí jsem zabil? Jak to mám asi vědět, ptá se muž, který se ale narodil jako Akio Tanaka v Japonsku.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Narodil se jako Akio Tanaka. Po propuštění ze sovětského zajetí se domů nevrátil a začal si říkat Pjotr.

Článek

Ruský penzista byl za druhé světové války ve speciální japonské sebevražedné jednotce. Pjotr se totiž narodil jako Akio Tanaka. V roce 1943 vstoupil do japonské armády, která tehdy bojovala v Číně. Byl přidělen do speciální útočné letecké jednotky - stal se kamikadzem.

„Ano, byl jsem sebevražedný útočník,” říká Pjotr. „Bojovali jsme proti tisícům čínských vojáků. V letadle jsem měl na starost kulomet. Kolik lidí jsem zabil? Jak bych to mohl vědět? Střílel jsem. Oběti byly tehdy na obou stranách.”

V srpnu 1945 v severovýchodní Asii porazila Japonce Sovětská armáda. 600 000 Japonců se dostalo do zajetí. Tanaka byl mezi nimi. Měl štěstí, že byl naživu a že nikdy nemusel provést sebevražednou misi. Po 10 letech v ruském zajateckém táboře mu bylo dovoleno se vrátit domů. Ale Tanaka raději zůstal v Rusku. Bál se totiž hanby nebo perzekuce, která by na něj v jeho zemi podle jeho mínění čekala. Stal se sovětským občanem a začal si říkat Pjotr.

Reklama

Související témata:

Doporučované