Hlavní obsah

ANO chce založit investiční fond. „Planá slibotechna,“ zlobí se hejtman

Foto: ANO Pardubický kraj

Martin Kolovratník z hnutí ANO (na snímku) podle hejtmana Pardubického kraje rozdává jen sliby.

Reklama

Hnutí ANO chce v novém volebním období v Pardubickém kraji založit investiční fond, do kterého by prý bylo možné za čtyři roky získat navíc k rozpočtu deset miliard korun. „Projev zoufalství,“ komentuje myšlenku hejtman.

Článek

Krajský lídr hnutí ANO a poslanec Martin Kolovratník dnes řekl, že by fond tvořilo pět zdrojů. Z některých z nich přitom hejtmanství už dnes těží.

Jsou jimi fondy Evropské unie a takzvaný React EU, což jsou evropské dotace, které už kraj nyní využívá nebo využije. Nedávno hejtmanství oznámilo, že až tři miliardy korun může získat na projekty ve zdravotnictví, které EU nedávno vyčlenila v souvislosti s epidemií koronaviru.

Oba navržené zdroje by tvořily polovinu fondu. Dále do něj hnutí ANO zařadilo úvěry čtyři miliardy korun z Evropské investiční banky a Národní rozvojové banky. Podle Kolovratníka z druhé jmenované instituce lze získat bezúročné půjčky. Miliardu korun by pak měl přinést Fond obnovy Pardubického kraje.

„V průměru bychom ročně mohli získat navíc 2,5 miliardy korun,“ říká Kolovratník. „Snažíme se dát do ekonomiky peníze, věříme, že se nám to vrátí na daních. Čerpání národních a evropských dotací by nemělo být menší než průměr z minulých let,“ dodává poslanec Jaroslav Kytýr.

Hejtman: ANO je továrna na sliby

Nynější hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) má novou ideu hnutí ANO za projev populismu. „Ani se mi nechce tím zabývat. Pan poslanec Kolovratník je slibotechna a toto je dalším projevem zoufalství, v němž se hnutí ANO v Pardubickém kraji nachází,“ neskrývá Netolický znechucení.

Podle něj patří v rámci České republiky Pardubický kraj k těm, které čerpají z Evropské unie nejvíc peněz. Využívá prý prakticky všechny dostupné dotační programy. „Takže by si pan Kolovratník měl nejprve nastudovat podobu krajského rozpočtu a jeho položky a neříkat nesmysly,“ podotýká.

Dodává, že ANO funguje jako továrna na plané sliby. Během léta Kolovratník médiím posílal tiskové zprávy, v nichž navrhoval, že pokud hnutí bude součástí koalice, chce prosadit příspěvek 500 korun na dovolenou pro lidi, kteří ji stráví v kraji, 4000 korun na koupi elektrokola a pak pořízení tabletů pro všechny studenty krajských škol. „Slibuje i tisíc korun z krajského rozpočtu k porodnému,“ vypočítává hejtman.

Podle něj patří pardubická buňka ANO i z celostátního pohledu silou populismu k unikátům. „V krajích, kde se ANO podílí na vládě nebo vládne, se v aktuální kampani věnuje práci, kterou odvedlo, nebo skutečným problémům, které zná z fungování hejtmanství. V Pardubicích ANO slibuje modré z nebe, aniž by ovšem řeklo, kde na ně hodlá vzít peníze. Je to opravdu zoufalé,“ míní Netolický.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO, koalici ale nesestavilo a je v opozici. Na koalici se domluvily ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Strany mají 28 mandátů z 45 křesel. Hnutí ANO zahajuje volební kampaň v pátek na pardubické třídě Míru.

Každopádně, pokud hnutí ANO ve volbách uspěje a bude součástí koalice, chce dále prosadit větší majetkový podíl města v East Bohemian Airport a Dostihovém spolku, obě společnosti město nyní vlastní z většiny. Podle Kolovratníka by firmu, která provozuje civilní letiště, v budoucnu měl vlastnit jeden majitel.

Reklama

Doporučované