Hlavní obsah

ANO po dvou měsících vrátilo peníze, které mu darovali vlastní členové obvinění z korupce

Hnutí ANO vrátilo peníze svým bývalým členům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva členové ANO byli obviněni z korupce. Vedení hnutí je vyloučilo a teď jim vrátilo také celkem přes 200 tisíc korun.

Článek

Hnutí ANO vrátilo dary svým bývalým členům Jiřímu Švachulovi a Petru Liškutinovi, kteří v současné době čelí stíhání v korupční kauze kolem zakázek Brna-střed.

Peníze byly vráceny téměř na den přesně dva měsíce po policejní razii, kterou policie udělala zkraje března v brněnských bytech a kancelářích úřadů a po níž oba někdejší regionální funkcionáři za hnutí ANO skončili ve vazbě.

Švachulovi hnutí premiéra Andreje Babiše nyní odeslalo na jeho účet částku 185 tisíc korun. Liškutinovi pak ANO vrátilo 17 tisíc korun. Seznam zjistil, že transakce odešly z účtu hnutí tento týden.

Švachula a Liškutin čelí s dalšími sedmi lidmi obvinění, že ovlivňovali veřejné zakázky na radnici Brna-střed. Jak dříve zaznělo, celkově si skupina rozdělila nejméně 17,1 milionu korun.

Jen Švachula měl podle žalobce inkasovat úplatky převyšující 8,8 milionu korun. Státní zástupce také tvrdí, že z každé zakázky mělo jít deset procent na úplatky. Policie jejich činnost v dokumentech, o nichž už Seznam informoval, popisuje jako systémové uplácení, které ovlivňovalo především přidělování veřejných zakázek.

Policisté po obvinění z korupce zajistili Švachulovi jeho majetek. Policejní plomba je na jeho nemovitostech i na čtyřech bankovních účtech.

Peníze našli policisté také u Liškutina doma. Vyšetřovatelé tvrdí, že je měl schované ve schránce. To ale Liškutin odmítl. „Sám jsem policii ukázal, kde peníze mám,“ uvedl podle své výpovědi. Vysvětlil, že tyto úspory měl doma, protože nemá důvěru k bankám.

„Tyto peníze jsem měl doma od dob svého podnikání. Občas jsem získal peníze v hotovosti, krom práce dělám jako OSVČ dozor na stavbách,“ doplnil.

Jakou konkrétní částku u něj doma policisté našli, není známo. Zhruba 300 tisíc korun měl Liškutin podle svých slov ale také v bance.

Švachula seděl v radě Brna-střed, Liškutin pak byl místostarostou v Ivanovicích. Zastupitelé je po obvinění z těchto funkcí odvolali. A vedení ANO je zároveň z hnutí vyloučilo.

Reklama

Doporučované