Hlavní obsah

Babišovo ANO padá. Ve volbách by bylo až třetí

Foto: vláda.cz

Hnutí premiéra Babiše se v aktuálním průzkumu Kantar propadlo až na třetí místo.

Reklama

aktualizováno •

První Piráti se STAN, druhá koalice SPOLU. A až třetí roky dominantní ANO. Tak vypadá aktuální průzkum Kantaru pro Českou televizi.

Článek

Aktuální průzkum agentury Kantar pro Českou televizi odsunul vládní ANO Andreje Babiše až na třetí místo ve volebních preferencích. Získalo by podle tohoto modelu 21 procent. Před vládní stranu se posunula koalice SPOLU s 21,5 procenta a na prvním místě je dvojkoalice Pirátů a STAN s 27 procenty.

Je to prvně, co se koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL posunula před hnutí ANO.

„Koalice Spolu se etabluje jako společná značka, protože v rámci našeho šetření byla častěji spontánně zmiňovaná než koalice Pirátů a Starostů,“ uvedl podle ČTK analytik Kantaru Ondřej Ryboň. Do koalice Spolu přináší více hlasů ODS, která posílila o dva až dva a půl procentního bodu. „Ale je to v rámci statistické chyby, takže to nemusí nic znamenat,“ podotkl Ryboň.

S dvanácti procenty by pak mělo podle Kantaru skončit na čtvrtém místě hnutí SPD vedené Tomio Okamurou. Do Sněmovny by prošla ještě KSČM. Dosud vládní ČSSD by pak pětiprocentní hranice nedosáhla. Model jí předpovídá zisk čtyř procent.

Průzkumná agentura, která dodává modely pro Otázky Václava Moravce, propočítala i zisky podle jednotlivých stran, pokud by nebyly v koalici. Pak by to vycházelo následovně: ANO 20 procent, hned za ním Piráti s 19 procenty. Třetí by byla ODS s 11,5 procenta, jedenáct procent by získali Starostové, stejně jako SPD. Do Sněmovny by pak prošly ještě dvě strany: TOP 09 s 6,5 procenta a KSČM s pěti. ČSSD i KDU-ČSL shodně s 3,5 procenta by do poslaneckých lavic neprošly.

Podle Ryboně se z dlouhodobého hlediska přesouvají voliči ANO především k SPD, komunistům a Přísaze.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 30. dubna a zúčastnilo se ho více než 900 lidí.

Reklama

Doporučované