Hlavní obsah

ANO slibuje i projekty, na kterých už dávno pracuje politická konkurence

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

ANO dnes zahájilo kampaň v Ústí nad Labem.

Reklama

Hnutí ANO měsíc před volbami představilo program do voleb. Slibuje sloučení Havlíčkových ministerstev, vysoké důchody, ale i projekty, na kterých už dávno pracují političtí oponenti.

Článek

Ten jediný program, který potřebujete. Tak hnutí ANO představuje svůj program, se kterým jde do letošních sněmovních voleb. Slibuje v něm ovšem i věci, které už dávno rozjeli političtí oponenti.

Program v mnohém vychází z knihy Sdílejte, než to zakážou, kterou Andrej Babiš rozdává na volebních setkáních – sází na prevenci rakoviny, vymezování se proti Evropské unii, stavbu dálnic a sliby seniorům.

Pro ty, kterým se nechce číst program celý, připravilo hnutí jeho zkrácenou pětibodovou verzi s hesly: Naši zemi nedáme, Naše lidi nedáme, Naše zdraví nedáme, Naši přírodu nedáme a Náš průmysl nedáme. V nich se voliči kromě slibů dočkají také celé řady vymezení proti politickým konkurentům ODS, TOP 09, KDU-ČSL a takzvanému „Pirátostánu“, jak Babiš nazývá volební koalici Pirátů s hnutím STAN.

Nechybí opakování mantry o snižování státního dluhu, masivní stavbě dálnic a zvedání důchodů. Vše zakončeno větou „celou dobu, co je hnutí ANO v politice, tvrdě makáme“.

Co se hnutí ANO v posledních letech příliš nedaří, jsou volby do Senátu. Ve volebním programu na to má řešení – jejich změnu na jednokolové, kdy „vítěz bere vše“.

Hnutí myslí i na životní prostředí a přírodu. Slibuje třeba vytvoření nového přírodního parku Křivoklátsko či dvě nové chráněné krajinné oblasti – Krušné hory a Soutok, což je Moravská Amazonie.

Nutno podotknout, že vytvoření Národního parku Křivoklátsko není Babišův nápad, dlouhé roky o něj usilovaly už různé místní a krajské samosprávy. Letos v létě ho oživili zastupitelé Středočeského kraje za ODS. I o CHKO Soutok už ochránci přírody usilují dlouhé roky, proti vzniku CHKO Soutok však pravidelně protestují místní obyvatelé.

S přírodou souvisí i vysazování nových stromů. Do roku 2025 slibuje ANO vysadit 350 milionů stromů v lesích a 10 milionů listnáčů mimo les. Ještě před dvěma lety na klimatickém summitu OSN se Babiš zavázal k výsadbě 10 milionů stromů celkově.

Už od vypuknutí epidemie covidu-19 se premiér Babiš snaží v kampani soustředit na zdravotnictví. Delší dobu slibuje velké onkologické centrum, o kterém se více rozvyprávěl ve své knize. V programu hnutí ANO pak slibuje třeba soběstačnost ve výrobě léčiv a regulaci jejich reexportu do zahraničí či vytvoření české obdoby německého Robert Koch Institutu.

V kapitole zdraví si hnutí ANO klade za úkol také snížení míry obezity v Česku. Do roku 2025 by pod jeho vedením měla Česká republika klesnout z 3. místa na světě minimálně o 5 pozic níž.

Silnou voličskou skupinou premiérova hnutí jsou senioři, i proto na ně klade velký důraz nejen při svém vládnutí, ale i v programu na příští čtyři roky. Do roku 2025 by podle něj měla být průměrná penze ve výši 20 tisíc korun.

Seniorům slibuje navýšení důchodu o 1,5 procenta za každý odpracovaný rok navíc. Zřídit jim chce také zvláštního seniorského ombudsmana. K potírání různých „šmejdů“, kteří se často právě na seniory zaměřují, by měl pomoci i slib omezit uzavírání smluv po telefonu. U každé smlouvy nad 500 korun by bylo nutné ji ještě dodatečně potvrdit písemnou formou.

Na svoji stranu si hnutí ANO chce přitáhnout i různé státní zaměstnance. Slibuje větší péči o hasičské a policejní veterány, kteří by kromě vstupného zdarma do kulturních institucí měli mít nárok i na pohřeb s poctami. Do systému integrovaných záchranných složek by se měla dostat i Horská služba, která je mezi záchrannými složkami dlouhodobě popelkou bojující u svého zřizovatele Ministerstva pro místní rozvoj (vedené hnutím ANO) o každou korunu.

Co dalšího ANO v programu slibuje

- Zvýšení rodičovské na 400 tisíc

- Sociální dávky budou vyplácet přímo obce

- Elektronický budíček povinností pro OSVČ jednoduchou aplikací

- Výdaje na vědu ve výši 2,5 procenta HDP do roku 2025

- 8 miliard do kultury

- prodloužení záruční doby výrobků z 24 na 36 měsíců

Posílit chce Babiš i armádu. Ta by měla mít 30 tisíc profesionálů a až 10 tisíc vojáků v aktivní záloze. Do výstroje a výzbroje armády chce hnutí investovat 100 miliard korun. Jsou to právě investice na armádu, kolem kterých hnutí muselo v uplynulých letech dost kličkovat, aby si nenaštvalo komunisty, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD podporovali.

Vicepremiéra Karla Havlíčka, který stojí v čele dvou ministerstev, dopravy a průmyslu a obchodu, by určitě potěšil návrh na sloučení obou ministerstev pod jedno Ministerstvo hospodářství. ANO chce také transformovat Českou poštu po vzoru Německa na obchodní korporaci. Hnutí hodlá rovněž Česko více zapojit do vesmírných aktivit a pokračovat míní i s všeobjímající elektronizací. Novinou má být třeba elektronický soudní spis a dostupnost anonymizovaných soudních rozhodnutí na internetu.

Řadu řešení má i na bytovou krizi, která Česko trápí. Kromě nápadů na založení firmy na výrobu bytů, kterou Babiš už představil ve své brožurce, přichází třeba se snížením DPH na stavebniny.

Reklama

Doporučované