Hlavní obsah

ANO slibuje miliardy sídlištím, plán podle kritiky narazí na svou uniformitu

Hnutí ANO chce miliardovými investicemi zlepšit sídliště.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO chce v případě úspěšné kandidatury do čela pražského magistrátu investovat miliardy korun do zlepšení života na sídlištích. Zde vidí hnutí nejvyšší volební potenciál. Kritika projektu varuje před populismem a rozmanitostí pražských sídlišť.

Článek

„Sídliště chceme revitalizovat a hlavně dovybavit občanskou infrastrukturou, která chybí. Každý rok jsme připraveni rekonstruovat pětatřicet vnitrobloků,“ řekl Seznamu kandidát hnutí ANO na primátora Petr Stuchlík. Podle představených plánů chce hnutí například vybudovat parkovací domy, jak klasické, tak podzemní, nebo sportovní parky. Naproti chce jít ve svých plánech také seniorům.

Parkovacích domů hnutí ANO hodlá vybudovat celkem dvanáct, sportovišť 250 a ve výčtu jsou i další položky. Projekt revitalizace na 140 vnitrobloků má ale i své kritiky. Mezi ně patří političtí soupeři. Například Piráti, se kterými by podle průzkumů mohlo hnutí ANO v Praze svést nejtěžší boj.

„Myslím, že to je klasická, až ukázková situace, kdy se setkáváme s populismem. ANO na magistrátu vládlo čtyři roky a v některých městských částech mělo také starosty,“ uvedl pro Seznam kandidát Pirátů na primátorský post Zdeněk Hřib. Jako příklad uvedl Hřib sídliště na Jižním Městě, kde podle něj hnutí ANO revitalizaci okolí nezvládlo.

Kriticky se k projektu hnutí ANO staví také známý kritik architektury vystupující pod pseudonymem Arch Vader. „Je to levnější kopie vize, kterou předkládá kandidátka Praha sobě. Jedná se o pěkné obrázky doplněné sliby, že sídliště budou naplněná veškerou možnou občanskou vybaveností.“

Hlavní kámen úrazu podle něj vězí v paušalizaci pražských sídlišť. Pro vyřešení problémů, které je trápí, je podle něj třeba vypracovat detailní studie a následně je projednat se zastupiteli městských částí, ale také s tamním obyvatelstvem. Co trápí Černý Most, tak nemusí nutně trápit například Prosek.

„Sídliště nejsou stejná, liší se uspořádáním, svým okolím nebo množstvím veřejného prostoru,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované