Hlavní obsah

ANO splatilo Babišovi 124 milionů. Už mu nedluží ani korunu

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

ANO splatilo úvěr svému šéfovi Andreji Babišovi.

Reklama

Svému předsedovi Andreji Babišovi splatilo hnutí ANO 124 milionů, které si od něj před lety půjčilo.

Článek

Hnutí ANO splatilo svému šéfovi a premiérovi Andreji Babišovi dluh. Šlo o bezúročnou půjčku ve výši 124 milionů, kterou mu Babiš před lety poskytl.

Ve své výroční zprávě, již hnutí v těchto dnech odevzdalo, ANO uvedlo, že ji letos 13. ledna doplatilo.

„Hnutí ANO už nedluží panu Babišovi ani korunu,“ potvrdil pro Seznam Zprávy hlavní manažer ANO a poslanec Jan Richter, že ke splacení úvěru došlo.

Podle něj hnutí Babišovi částku 124 milionů splatilo konkrétně ve třech splátkách.

„Šlo o historickou půjčku. Pan Babiš na začátku do hnutí nějaké prostředky investoval, když ty možnosti ještě byly, kdy to nebylo omezeno zákonem,“ doplnil Richter.

K omezení, jak Richter připomněl, došlo v roce 2016. Tehdy opoziční poslanec z TOP 09 Martin Plíšek prosadil do zákona, že půjčky budou moci stranám a hnutím poskytnout jen subjekty, které mají licence od České národní banky.

Od té doby ANO nemohlo dostat půjčku ani od Babiše, ani třeba od holdingu Agrofert, který premiér v roce 2017 vložil do svého svěřenského fondu. Půjčit mu mohly pouze banky.

Než došlo ke změně zákona, tak ANO na půjčce od Babiše vydělávalo. Zatímco jejich šéf hnutí poskytoval bezúročnou půjčku, banky při poskytnutí úvěru chtěly úroky i poplatky za správu.

V počátcích pak straně peníze přímo daroval. Podle výroční zprávy za rok 2012, tedy ze samého počátku hnutí, vyplývá, že Babiš vložil do ANO 29,5 milionu korun. Firmy, které patří do holdingu Agrofert, pak darovaly dalších 28 milionů. Třeba Deza přispěla částkou 10 milionů, Lovochemie a Precheza 6 miliony a třeba Fatra částkou 3 miliony.

O rok později – ve výroční zprávě za rok 2013 – již hnutí psalo, že dluží svému předsedovi ke konci daného roku 29 milionů korun. Během téhož roku vykázalo, že si půjčilo 122 milionů korun a stihlo ten samý rok splatit 93 milionů.

Ve své letošní výroční zprávě hnutí ANO mimo jiné uvedlo, že na darech a členských příspěvcích dostalo loni přes 15,5 milionu korun.

Babiš mu daroval 69 400 korun, první místopředseda a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek 68 900 korun a třeba zmíněný manažer Richter 292 845 korun.

Reklama

Doporučované