Hlavní obsah

Řepka, to je výmysl Bruselu. Babiš spustil kampaň před volbami do europarlamentu

Tisková konference hnutí ANO při zahájení kampaně do evropských voleb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má hnutí ANO podle Centra pro výzkum veřejného mínění podporu přibližně 28 procent voličů.

Článek

ANO vstoupilo do kampaně před volbami do Evropského parlamentu inspirované kampaní amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Naše heslo je: Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér zmínil i Trumpův slogan Make America Great Again. Babiš si na hlavu nasadil červenou kšiltovou čepici s nápisem Silné Česko. „Chceme sebevědomou a silnou zemi, na kterou chceme být všichni pyšní,“ řekl Babiš.

Předseda ANO jako první bod programu zmínil boj proti uprchlíkům. „Zabránili jsme kvótám,“ řekl Babiš. „My chceme rozhodovat, kdo bude v naší zemi žít,“ dodal.

„Chceme Česko ochránit i před jinými nesmyslnými nápady z centrály v Bruselu,“ pokračoval premiér. V této souvislosti zmínil zákon o držení zbraní nebo jadernou energetiku. „Chceme bojovat za to, aby jaderná energetika byla započítaná do obnovitelných zdrojů,“ řekl Babiš. „Řepka, to je výmysl Bruselu,“ dodal k politice v oblasti energetiky a obnovitelných zdrojů. Předseda ANO zmínil také dvojí kvalitu potravin nebo posílení Evropské rady na úkor Evropské komise.

Podle lídryně kandidátky Dity Charanzové by Evropa měla posílit koordinaci bezpečnostních složek jednotlivých států. „Migrační vlna, která se prohnala Evropskou unií, byla jasným důkazem toho, že Evropa není akceschopná,“ řekla. Charanzová i Babiš uvedli, že se díky zemím visegrádské čtyřky podařilo zamezit povinným kvótám pro rozdělování uprchlíků mezi evropské země.

„Náš program je o akceschopné Evropě, o bezpečnosti a rovných podmínkách. Chceme silné Česko, ale také silnou Evropu. Chceme takovou Evropskou unii, která se vrátí k původnímu poslání,“ řekla Charanzová s tím, že oním posláním je bezpečnost a ekonomicky prosperující kontinent. Podle ní je důležité, aby se lépe rozdělovala témata, jež si dokážou vyřešit členské státy, a témata, která je nutné řešit na evropské úrovni.

V čele kandidátky hnutí ANO jsou vedle Charanzové její kolegyně z Evropského parlamentu Martina Dlabajová a ekonom Martin Hlaváček. Čtyřkou je poslankyně ANO Radka Maxová a pětkou někdejší pirátský lídr z Mariánských Lázní Ondřej Knotek.

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má hnutí ANO největší podporu, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění mu chce dát hlas 28 procent voličů. Preference ODS dosáhly v dubnu 12 procent, Pirátů 10,5 procenta a komunistů deset procent. Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem pěti procent.

Eurovolby se budou letos konat 24. a 25. května, čeští zástupci obsadí v Bruselu opět celkem 21 křesel. Babiš nechtěl říct konkrétní počet mandátů, se kterým by byl spokojen. Hlavní je podle něj volby vyhrát.

V posledním hlasování do Evropského parlamentu v květnu 2014 získalo hnutí ANO čtyři mandáty, stejně jako ČSSD a také TOP 09 společně se STAN. Zvoleni byli ještě tři zástupci KDU-ČSL, tři komunisté a dva zástupci ODS. Jeden mandát připadl Svobodným. ANO tehdy do voleb vedl současný místopředseda europarlamentu Pavel Telička, který se s hnutím následně rozešel kvůli názorovým neshodám s Babišem.

Reklama

Doporučované