Hlavní obsah

ANO stáhlo z kandidátky mistra světa. Kvůli sporným billboardům

Foto: Profimedia.cz

Brněnský zastupitel René Novotný oblepil Brno billboardy, které podle něho nesouvisí s volbami. Centrála ANO se toho zalekla.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že vedení hnutí ANO těsně před volbami stáhlo z kandidátní listiny na jižní Moravě bývalého mistra světa v krasobruslení. Důvodem jsou jeho billboardy, které prověřuje úřad pro kontrolu hospodaření stran.

Článek

Na jihomoravské kandidátce ANO, vedené ministryní financí Alenou Schillerovou, došlo těsně před volbami k otřesu.

Vedení vládního hnutí zrušilo kandidaturu známého brněnského krasobruslaře a zastupitele Reného Novotného, který měl kandidovat z 20. místa.

Příčinou je nervozita centrály ANO z billboardů, jež v jihomoravské metropoli Novotný vylepil, aniž by uvedl, že souvisejí s volbami a jeho kandidaturou.

Bývalý krasobruslařský mistr světa vylepil v uplynulých týdnech po Brně cedule o „sportu dostupném všem dětem“.

Hájí se, že s politikou a nadcházejícími volbami billboardy nesouvisí. „Byly míněny k začátku školního roku, podporou sportu jsem všeobecně známý,“ dodal Novotný, který z kandidátní listiny vypadl na poslední chvíli.

Jenže jeho billboardy se začal zabývat kontrolní úřad pro hospodaření politických stran a hnutí pojalo obavu, aby kontroloři nenařídili Novotného billboardy započítat do celostátního 90milionového stropu pro volební kampaň.

O stažení kandidatury dle dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, požádal minulou středu jihomoravský zmocněnec hnutí a asistent poslance Josefa Bělici (ANO) Ivan Končický.

„Ano, mohu potvrdit, že pan Novotný na kandidátce ANO již nefiguruje. Důvodem jsou jeho billboardy,“ řekl Seznam Zprávám hlavní manažer hnutí a poslanec Jan Richter.

Novotný, jenž v letech 2014 až 2018 působil za ANO ve funkci starosty městské části Brno-Židenice, o svém stažení z kandidátky ještě v úterý ráno nevěděl. „To je pro mě nová a nepříjemná informace, o takovém kroku hnutí jsem nevěděl, to mě tedy mrzí,“ řekl Novotný Seznam Zprávám.

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý redakci potvrdil, že desítkami billboardů Novotného se zabývají. „Jde o probíhající řízení, tak to nemohu více komentovat,“ řekl Outlý Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované